Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Als veroordeelde zelf je alcoholslot betalen?

3 juli 2015

featured image

In april van dit jaar heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) aangegeven dat ze het alcoholslot wil laten opnemen in het strafrecht. Hiervoor is zij in gesprek gegaan met minister van Veiligheid en Justitie. Minister Van der Steur stelde daarbij een voorwaarde. Hij wil dat veroordeelden zelf de kosten van het alcoholslot betalen.

Gat in de begroting

Minister Van der Steur heeft aangegeven dat zijn ministerie de regeling niet kan betalen. Een alcoholslot kost ruim 5000 euro en werd tot maart 2015 per jaar aan ongeveer 3500 mensen opgelegd. Als het alcoholslot in het strafrecht wordt opgenomen, zonder dat de veroordeelde zelf de kosten op zich dient te nemen, ontstaat er een groot gat in de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Wanneer krijg je een alcoholslot?

Tot voor kort was je verplicht tot een alcoholslot als je werd aangehouden met een alcoholpromillage boven de 1,3 promille. Sinds maart 2015 geldt deze verplichting niet meer. Het alcoholslot is vanaf dat moment onderdeel van politieke discussie.

Succes alcoholslot

Ondanks de politieke discussie, is het kabinet het erover eens dat het alcoholslotprogramma door moet gaan. Het alcoholslot was een succes en staat borg voor een goede preventie, aldus minister Van der Steur. Als de Kamer akkoord gaat, duurt het in het meest gunstige geval nog één tot twee jaar voordat het alcoholslotprogramma daadwerkelijk wordt opgenomen in het strafrecht.

Hoe werkt het?

In de auto van een bestuurder, die moet deelnemen aan het alcoholslotprogramma, wordt een startonderbreker ingebouwd. Voor het starten van de auto moet je blazen. Hiermee wordt de hoeveelheid alcohol in de adem gemeten. De auto start niet als je als bestuurder te veel alcohol hebt gedronken, dat is bij een meting van meer dan 0,2 promille. Ook tijdens de rit dien je op willekeurige momenten te blazen. Het alcoholslotprogramma duurt ten minste twee jaar.

Autoverzekering afsluiten met een alcoholslot

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering worden er altijd een aantal slotvragen gesteld, die je naar waarheid dient in te vullen. Bijvoorbeeld of je in het verleden een rijontzegging hebt gehad en of je een strafrechtelijk verleden hebt. Als je een van deze vragen met ‘ja’  moet beantwoorden, zal een autoverzekeraar je aanvraag waarschijnlijk weigeren. Er is één verzekeraar waar je je auto wellicht wel kunt verzekeren, namelijk Rialto Verzekeringen. Deze verzekeraar hanteert een minder strenge acceptatieregeling.

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]
;