Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Autoverzekeringspremie 20 procent duurder dan vorig jaar

6 juni 2016

featured image

Het blijkt dat de premies voor autoverzekeringen de afgelopen jaren fors gestegen zijn. Een WA-verzekering, de minimaal verplichte autoverzekering, zou op dit moment 89 euro per jaar duurder zijn dan eind vorig jaar.

repair-1189161_960_720 (1)

Jongeren grootst gedupeerde

Voor de jongeren die een autoverzekering afsluiten is de prijs het meest gestegen. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar betaalden eind vorig jaar gemiddeld 884 euro voor een autoverzekering. Op dit moment, vijf maanden later, is dat bedrag gestegen met 20 procent tot 1012 euro.

WA premie het meest gestegen

Niet alleen de WA-premie is flink gestegen, ook de andere dekkingen zijn een stuk duurder geworden. Een allriskverzekering kost gemiddeld 65 euro meer, een stijging van 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Een verzekering met beperkt casco is gemiddeld met 15 procent gestegen wat uitkomt op een stijging van 73 euro. De WA-verzekering is het meest in prijs gestegen en zou op dit moment 89 euro duurder zijn dan eind vorig jaar. Dit is een stijging van 20 procent.

De Nederlandsche Bank

Deze stijging is waarschijnlijk het gevolg van een oproep van De Nederlandsche Bank om de premies van de autoverzekeringen te verhogen. De Nederlandsche Bank plaatste deze oproep omdat verzekeraars de afgelopen jaren flink verlies hebben geleden op autoverzekeringen door oplopende schade-uitgaven.

Schadekosten stijgen

“We zien ook dat het aantal schadegevallen daalt, alleen de kosten per schade stijgen”, vertelt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. “Vroeger had een auto een eenvoudige bumper, nu ziet hij vol met apparatuur als sensoren of cameraatjes. Dat maakt reparaties duurder. Daarnaast zijn de kosten voor letselschadeadvocaten en gerechtskosten flink toegenomen. Dat maakt tegenwoordig zo’n 400 tot 500 miljoen euro van de 2 miljard aan schadekosten uit.” Kostte een gemiddelde reparatie in 2010 nog 1350 euro, in 2015 was dat al opgelopen tot 1900 euro.

Verbond van Verzekeraars

“Dit is geen verrassing”, zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. “Er is veel concurrentie in de markt voor autoverzekeringen. Daardoor hebben de verzekeraars in 2014 300 miljoen meer aan schade uitgekeerd dan ze aan premie hebben binnengekregen. Dat is geen gezonde situatie.”

Het Verbond van Verzekeraars beweert dat er bij verschillende verzekeringsmaatschappijen al een flinke kostendaling is waargemaakt. Daarnaast probeert het Verbond het aantal schades te beperken door de overheid te attenderen op plaatsen waar er veel schade gereden wordt.

Altijd de goedkoopste

Autoverzekering.nl gaat voor jou op zoek naar de goedkoopste autoverzekering. Kosteloos een vrijblijvend een vergelijking maken? Klik dan op de button hieronder!

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

Volg ons op Facebook en Twitter!

 

;