Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Betere verkeersdoorstroming door gedoofde verkeerslichten

15 april 2016

featured image

In Utrecht en Antwerpen zijn voor een experiment de verkeerslichten op verschillende locaties uitgeschakeld. De definitieve rapportage zal op het Nationaal Verkeerveilgheidscongres op 21 april bekend worden gemaakt, maar het is nu al duidelijk dat op een aantal locaties de verkeerslichten definitief gedoofd kunnen worden.

intersection-925177_960_720

Utrecht

Na een oproep onder de inwoners van Utrecht ontstond er een waslijst aan plaatsen waar verkeerslichten volgens de bewoners overbodig zijn of anders moeten worden ingesteld. De gemeente Utrecht selecteerde hier 50 locaties uit voor het eerste onderzoek. Bij nader inzien bleek dat op een aantal van deze locaties de problemen opgelost konden worden door kleine aanpassingen, zoals het instellen van extra tijd voor voetgangers om over te steken.

Op 8 locaties werden de verkeerslichten de eerste drie maanden op knipperen gezet, waarna ze vervolgens volledig werden uitgeschakeld. De doorstroming voor zowel het autoverkeer als voor het fietsverkeer is sindsdien aanzienlijk verbeterd. De wachttijd voor verkeer uit de zijstraten is daarnaast ook niet verhoogd door het uitschakelen van de verkeerslichten.

Of alle verkeerslichten in Utrecht definitief kunnen worden uitgeschakeld, is nog niet bekend. Dit wordt na afloop van een proefperiode van zes maanden besloten en hangt onder andere af van de doorstroming van het verkeer, de gevolgen voor de verkeersveiligheid en de ervaringen van de verkeersdeelnemers op langere termijn.

Antwerpen

In Antwerpen zijn er voor dit experiment op 11 locaties de verkeerslichten uitgeschakeld. Na een positieve evaluatie zijn de verkeerslichten op 7 van deze locaties definitief weggehaald. Het bleek namelijk dat de uitgeschakelde verkeerslichten ervoor zorgen dat de snelheid van het verkeer naar het kruispunt toe lager ligt en dat de weggebruikers meer rekening met elkaar houden.

Daarentegen constateerde ze in Antwerpen wel dat fietsers en voetgangers zich veiliger voelen mét (werkende) verkeerslichten dan zonder verkeerslichten. Het draagvlak voor het uitschakelen van de verkeerslichten is dan ook niet zo groot bij deze groep.

Aanpassingen

Zowel Utrecht als Antwerpen geven aan dat het uitschakelen van de verkeerslichten soms wel aanpassingen aan de betreffende kruispunten vereist, zoals het aanbrengen van een middeneiland of een extra markering voor overstekende fietsers en voetgangers.

Zeker de weg op

Vind je het niet zo’n fijn idee om binnenkort de weg op te gaan zonder verkeerslichten? Zorg er dan in ieder geval voor dat je goed verzekerd bent. Hierdoor kom je later niet voor vervelende verrassingen en hoge kosten te staan. Vergelijk alle autoverzekeringen en kies de verzekering die bij jou past!

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

Volg ons op Facebook en Twitter!

;