Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Bij een lantaarnpaal of parkeermeter je auto opladen

21 juni 2016

featured image

Je hebt straks de keuze om je elektrische auto bij een lantaarnpaal, parkeermeter of rioolgemaal op te laden. Het onderzoek van consultancybureau EVConsult wijst uit dat het geen ingewikkelde kwestie wordt om het straatmeubilair uit te breiden tot laadpalen.

Over een aantal jaar kunnen er te weinig stekkerpunten zijn, vanwege de groei in de verkoop van elektrische auto’s. Momenteel rijdt ongeveer 1 procent een elektrische auto en in 2020 is de verwachting dat 7 procent in een elektrische auto rijdt. Er is een haalbaarheidsonderzoek gedaan in de vier meest omvangrijke steden naar de opties om alleen al lantaarnpalen uit te breiden naar een lantaarnpaal met oplaadmogelijkheden.  

Weerstand

Veel mensen vinden de nieuwe oplaadpalen er lelijk uitzien en bij het plaatsen van deze oplaadpunten ontstaat geregeld weerstand. Het verzet kan dus afnemen door de oplaadpunten samen te voegen met het huidige straatmeubilair.

Knelpunt

Een knelpunt op juridisch gebied is dat de kosten voor de stroom, waarop de lantaarnpalen en parkeermeters draaien, door de gemeente worden bekostigd. Als de gemeente de stroom verkoopt aan consumenten is ze wettelijk gezien bezig als een energieleverancier, wat niet is toegestaan. De oplossing kan zijn om de daadwerkelijke toepassing uit te besteden aan een andere organisatie, zoals bijvoorbeeld een eerder genoemde energieleverancier. Een onderdeel van de rekening, dat wordt ingezet voor het opladen van elektrische auto’s, gaat dan naar de organisatie. Om de cirkel weer rond te maken betalen de eigenaren van elektrische auto’s de rekening van de laadsessies weer aan die organisatie.

Tussenstop

Het zogeheten straatmeubilair met een oplaadunit is een tussenversie tussen enerzijds de gewone laadpaal en anderzijds het inductieladen van de toekomst. Bij de laatstgenoemde techniek wordt de stroom doorgesluisd naar een elektromagnetisch veld. Ondanks de snelle technologische ontwikkelingen gaat het nog een aantal jaar duren voor oplaadbare auto’s klaar zijn voor grootschalige productie.

Rotterdam

Nu zijn er rond de 2000 oplaadpunten in Rotterdam. In april werd bekend dat dit aantal flink uitgebreid zal worden, de aanbesteding is al geopend. Pex Langenberg, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Rotterdam (D66), geeft aan geheel open te staan voor duurzame en innoverende ideeën.

Vergelijken

We gaan in de toekomst steeds meer elektrisch rijden. Of je nu wel of niet elektrisch rijdt, het goed verzekeren van je auto is altijd belangrijk. Wil jij met een goed en vooral veilig gevoel de weg op en daar vooral niet teveel voor betalen? Maak dan nu een vergelijk en stap binnen vijf minuten over naar een autoverzekering die bij je past!

;