Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Dashcam in de auto: Waarom worden we nog niet beloond?

10 september 2015

featured image

Steeds vaker zie je een dashcam in een auto zitten. De dashcam zit meestal op het dashboard of de voorruit geplakt. Dit videoapparaatje filmt en registreert alles wat de bestuurder ook ziet. Op het internet wint de dashcam continu populariteit. Russische automobilisten zijn verplicht om deze uitvinding te gebruiken, en dat levert regelmatig spannende of lachwekkende YouTube-video’s op.

Maar deze kleine camera is meer dan alleen maar entertainment. De dashcam is een extra bewijsmiddel in geval van een ongeluk. Dit bespaart verzekeraars veel uitzoekwerk. Het drukt meningsverschillen de kop in, en brengt de waarheid over de oorzaak snel naar het licht. Kortom, minder werk voor de verzekeraars en meer rechtvaardigheid voor weggebruikers. Dashcams zijn zeker de moeite waard om te gebruiken. Maar, waarom zien we in Nederland hiervoor nog geen beloning in de vorm van een lagere premie?

Politie juicht gebruik toe

De beelden zijn een belangrijk wapen tegen mensen die een gevaar op de weg vormen. “Veel opnamen kunnen gebruikt worden als bewijsmateriaal en dat zien we graag” zegt politiewoordvoerder Rob van der Veen. Beelden waar de situatie duidelijk vastgelegd is, kunnen makkelijk de onschuld van de gebruiker bewijzen.

Verzekeraars

De meningen van autoverzekeraars zijn nog verdeeld. Enkele voorstanders van de dashboard camera zijn Interpolis, Allianz, Univé en Nationale-Nederlanden. Zij bekijken en gebruiken beelden die mensen zelf meesturen momenteel al in het analyseren van een claim.

Interpolis noemt het “een compleet nieuwe bron van bewijsmateriaal”. Andere verzekeraars zien nog niet in waarom de dashcam verplicht zou moeten worden. Zij vinden dat de schadeclaims in Nederland al goed genoeg geregeld zijn, in tegenstelling tot de situatie in Rusland. Ook registreert het apparaat meestal alleen wat er aan de voorkant van de auto gebeurt. Ongelukken vanaf de zij- en achterkant zijn nog steeds onduidelijk.

Privacy

De privacy van medeweggebruikers vormt een obstakel voor de dashcam. Veel gebruikers zijn niet op de hoogte van de privacywetgeving en plaatsen zonder nadenken opnames op sociale media of andere websites. Dit is volgens de Nederlandse wet niet verboden, zolang je de personen en kentekens onherkenbaar in beeld brengt.

Over de grens

In Rusland zijn de dashcams al een tijdje verplicht. De voornaamste reden was het tegengaan van de vele fraudegevallen. Enkele autoverzekeraars in het Verenigd Koninkrijk moedigen het gebruik van de dashcam ook aan. Zij geven een korting van 10 procent op de maandelijkse premie, wanneer je een dashcam op je ruit hebt zitten.

Let op: niet overal is men fan van deze technologie. Het is in sommige gevallen zelfs strafbaar. Wanneer je in Griekenland met een dashcam op je ruit rijdt, kan je een boete ontvangen van € 10.000. In Portugal kost het je € 2.500 en ook in Oostenrijk en Zwitserland is het gebruik van dashcams verboden. In deze landen kun je boetes of schadevergoedingen wegens het schenden van de privacy verwachten. Denk hier dus goed aan als je naar een van deze landen op vakantie gaat!

Is zo’n apparaat niet veel te duur?

Vanaf €50 tot €100 heb je al een dashcam. Natuurlijk zijn er net als bij iedere andere camera enorme verschillen in kwaliteit en functies. Bij de goedkopere varianten is vaak bijvoorbeeld het beeld een stuk onduidelijker wanneer je in het donker rijdt. De technologische ontwikkelingen zijn nog in volle gang. Er wordt gewerkt aan super HD resolutie, wifi, touchscreens en vele andere functies, die het product beter kunnen maken.

Goedkopere premies voor je autoverzekering?

Inmiddels rijden er ongeveer 100.000 Nederlandse auto’s met een camera rond. Hoewel er redelijk wat voorstanders van de dashcam zijn, leidt dit nog niet tot goedkopere premies in Nederland.

Autoverzekering vergelijken

Het is dus nog even de vraag of we het voorbeeld van Rusland en het Verenigd koninkrijk gaan volgen. Wij houden de ontwikkelingen goed in de gaten. In de toekomst zou je dit veel voordeel op kunnen leveren. Hoe je nu het beste kunt besparen? Controleer eens in de zoveel tijd je autoverzekering. Vaak kun je door autoverzekeringen te vergelijken een verzekering vinden tegen een lagere premie. Of je vindt een verzekering waarbij de premie even hoog is als wat je nu betaalt, alleen dan met een uitgebreidere dekking. Met onze autoverzekering vergelijker kun je makkelijk de beste autoverzekering vinden.

 

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]
;