Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

 • Maandag 09.00 - 17.30
 • Dinsdag 09.00 - 17.30
 • Woensdag 09.00 - 17.30
 • Donderdag 09.00 - 17.30
 • Vrijdag 09.00 - 17.30
 • Zaterdag 10.00 - 16.00
 • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

De eerste autoverzekering voor de zelfrijdende auto is een feit

16 juni 2016

featured image

Adrian Flux, een Britse autoverzekeraar, is de bedenker van de eerste autoverzekering voor de zelfrijdende auto. De speciaal ontwikkelde autoverzekering is gecreëerd voor consumenten die al een auto hebben met zelfstandige functies, zoals bijvoorbeeld auto-parking en diverse ‘automatische piloot’ functies.

Volledig zelfrijdende auto’s zullen pas op zijn vroegst in 2020 op de weg worden verwacht. Toch hebben zeker de helft van de ‘nieuwe’ auto’s al gedeeltelijk autonome technologieën in de auto, zoals bijvoorbeeld het ‘self-parking’ systeem, lane assist en de Autopilot functies van Tesla. Het idee is om de vraag over aansprakelijkheid bij zelfrijdende auto’s te beantwoorden door een betrouwbare autoverzekering aan te bieden, die tegelijkertijd past bij de huidige autonome technologieën.

De verzekering

De schatting is nu dat 90% van de auto-ongelukken teweeggebracht zijn door een menselijke fout. Als gevolg hiervan zullen zelfrijdende auto’s ervoor zorgen dat de verzekeringspremies op de lange termijn zullen dalen, omdat men verwacht dat er minder ongelukken zullen gebeuren. Met de potentiële vermindering van auto-ongelukken kan het beleid goedkoper worden.

Nieuwe situaties

Bij de nieuwe auto’s waar de zelfstandige veiligheidstechnologie al in verwerkt is kan er in bepaalde scenario’s de controle en beheersing van de bestuurder worden overgenomen. Naar verwachting gaan deze technieken steeds vaker ingezet worden bij de ontwikkeling van nieuwe auto’s. De nieuwe polis voor zelfrijdende auto’s is een expansie van de ‘gewone’ autoverzekering. Zo moet de consument bij de nieuwe situaties gedekt zijn:

 • Bij verlies of schade door niet goed geïnstalleerde software updates en/of bij beveilingstechnieken. De eigenaar van de auto moet hier binnen vierentwintig uur weet van hebben via de fabrikant of de software ontwikkelaar. Weliswaar onder voorbehoud van een verhoogd eigen risico
 • Schade en/of verlies door storing/uitval van de satelliet die op zijn beurt weer van invloed is op het navigatiesysteem
 • Schade en/of verlies dankzij het falen van de handmatige bediening om een ongeluk te voorkomen, als gevolg van een defect/storing in het besturingssysteem of navigatiesysteem
 • Bij verlies en/of schade wanneer er sprake is van hacking of wanneer men probeert de auto te hacken

Binnen een aantal jaar moeten zelfrijdende auto’s op technisch gebied in ieder geval haalbaar zijn, aldus Elon Musk (CEO van Tesla). Maar er is meer om rekening mee te houden, bijvoorbeeld hoe verzekeringsmaatschappijen omgaan met deze overgang en ook de overheid vormt hierin een uitdaging.

Minder auto ongevallen

Meerdere onderzoeken laten blijken dat zelfrijdende auto’s ervoor kunnen zorgen dat er circa 80 procent minder auto ongevallen gebeuren. Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de VS kunnen bedrijven die zelfrijdende auto’s testen rekenen op steun van de regering. Het duurt niet heel lang meer voor de eerste zelfrijdende auto is verkocht. De nieuw geïntroduceerde autoverzekering van Adrian Flux is daarom ook bedoeld om de discussie over aansprakelijkheid en zelfstandige technologie voort te zetten.

Vergelijken

De zelfrijdende auto laat nog even op zich wachten en daarom doe je er tot die tijd goed aan een autoverzekering af te sluiten die bij je huidige situatie past. Denk jij dat je autoverzekering goedkoper kan met de juiste dekking? Maak een vergelijking en kijk hoeveel je maandelijks kunt besparen. Binnen vijf minuten ben jij al aangekomen bij een goedkope autoverzekering!

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

Volg ons op Facebook en Twitter!

;