Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

De eerste zelfrijdende auto: wel of niet van Google?

19 augustus 2015

featured image

Meer dan de helft van de Nederlanders verwacht dat niet Google, maar een traditionele autofabrikant als eerste met een zelfrijdende auto op de markt zal komen. Uit onderzoek van AutoScout24 naar de auto van de toekomst blijkt dat slechts 16 procent van de Nederlanders verwacht dat een niet-traditionele autoproducent, als Google, hierin de eerste zal zijn.

Verwachtingen markt

Een kwart van de Nederlandse deelnemers verwacht dat er in de komende 25 jaren überhaupt geen zelfrijdende auto op de markt zal komen. In de rest van Europa is de verwachting iets positiever. Hier verwacht een vijfde deel dat er de komende 25 jaar nog geen zelfrijdende auto te koop zal zijn.

Weinig belangstelling

Steeds meer producenten willen een zelfrijdende auto ontwikkelen. Zo gaan er bijvoorbeeld geruchten dat ook Apple binnenkort met een prototype van een zelfrijdende auto zal komen. Uit het onderzoek blijkt echter dat slechts een kwart van de Nederlanders verwacht in de toekomst een auto te willen die vanzelf rijdt. Zo’n 40 procent wil zelf kunnen kiezen. Met name vrouwen zijn tegenstanders.

Voorzichtig enthousiasme

Niet alleen Nederlanders, maar ook het merendeel van de Europeanen verwacht niet in een zelfrijdende auto te gaan rijden. Slechts 16 procent van de Oostenrijkers denkt wel dat hij of zij in een autonome auto zal rijden. De grootste groep voorstanders komt uit Italië. Ruim 25 procent van de Italianen verwacht van een zelfrijdende auto gebruik te gaan maken.

Autoverzekering voor zelfrijdende auto

De opkomst van de zelfrijdende auto brengt ook een belangrijk discussie met zich mee wat betreft de autoverzekering. De bestaande vorm van autoverzekeringen zal wellicht aangepast moeten worden. Een bestuurder ontbreekt, waardoor het ontstaan van schuld bijvoorbeeld niet op de aansprakelijkheidsverzekering van de bestuurder kan worden verhaald. Autoverzekeraars zullen daarom moeten inspelen op de ontwikkeling van de zelfrijdende auto.

;