Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

 • phone 020 - 760 58 60
 • chat Chat met ons
 • email klantenservice@autoverzekering.nl

Openingstijden

  Autoverzekering vergelijken

  Directe verzekering in de autoindustrie. Is dit de toekomst?

  24 november 2015

  featured image

  De autobranche verandert snel. Auto’s maken veel meer gebruik van technische hulpmiddelen en ook een straatbeeld met volledig zelfrijdende auto’s wordt steeds realistischer. Het huidige verzekeringssysteem sluit volgens het Verbond van Verzekeraars niet goed aan op de opmars van technologie en daarom onderzoekt het Verbond een nieuwe mogelijkheid: de directe verzekering. Dit constateerde het Verbond van Verzekeraars in de visie ‘Onderweg naar Morgen’.

  De directe verzekering

  Deze nieuwe vorm van verzekeren, ook wel verkeersverzekering of first party-verzekering genoemd, moet ervoor zorgen dat slachtoffers sneller hun schadeclaims uitbetaald krijgen. Hierbij gaat het om zowel letselschade als om schade aan de auto.

  Direct geld ontvangen na claim

  Bij de huidige vorm van verzekeren probeert jouw verzekeraar de schade op de schuldige partij te verhalen. De verzekeraars bekijken wie er aansprakelijk is. Deze aansprakelijkheidskwesties kunnen veel tijd in beslag nemen, waardoor gedupeerden vaak lang op hun geld moeten wachten. Bij de nieuwe manier van verzekeren is het de bedoeling dat het hele aansprakelijkheidsidee weggenomen wordt. Je eigen verzekeraar keer de schade direct uit.

  Aansprakelijkheid bij falende techniek

  Een complex vraagstuk is wie er aansprakelijk is bij falende techniek. In een zelfrijdende auto kun je niet meer spreken van een bestuurder. Deze is namelijk meer passagier dan bestuurder geworden. Maar wat nou als een zelfsturende auto een ongeluk veroorzaakt? Er zijn ontzettend veel softwareproducten die gezamenlijk werken in een auto. Welk stukje software veroorzaakt de fout? Of is het een samenloop van omstandigheden? In dit geval is het moeilijker om een schuldige aan te wijzen dan wanneer er een persoon achter het stuur zit die de auto daadwerkelijk bestuurt.

  Autofabrikanten verantwoordelijk?

  Volvo, Google en Mercedes hebben al aangegeven zelf verantwoordelijk te zijn voor eventuele ongevallen veroorzaakt door hun zelfrijdende auto’s, maar hoe dit er precies uit gaat zien in het nieuwe stelsel is nog onduidelijk.

  Betaalbaarheid van de directe verzekering

  Het Verbond van Verzekeraars geeft wel aan dat er rekening gehouden moet worden met enkele beperkingen in schadeposten. Deze beperkingen zijn nodig om de directe verzekering betaalbaar te houden. Het Verbond geeft echter nog geen voorbeelden van beperkingen.

  Goede ervaringen met soortgelijke situatie in Zeeland

  Zeeland kende in 2014 een van de grootste kettingbotsingen ooit. Hier waren meer dan 150 voertuigen bij betrokken. De schadeafhandeling is daar enigszins vergelijkbaar gegaan met het nieuwe plan van de directe verzekering. De betrokkenen konden hun schade bij hun eigen autoverzekeraar claimen en er werd geen onderscheid gemaakt in WA- en casco dekkingen. Omdat er sprake was van dichte mist, was het onduidelijk wie er aansprakelijk gesteld moest worden. Deze aanpak heeft enorm veel geld aan onderzoeks- en juridische kosten bespaard.

  Autoverzekering vergelijken

  Wij blijven je op de hoogte houden van de ontwikkelingen van dit nieuwe systeem. Voorlopig kun je veel geld besparen door alle autoverzekeraars met elkaar te vergelijken. Binnen één minuut heb je een overzicht van de beste deals gebaseerd op jouw persoonlijke situatie.

  [esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

  ;