Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Handsfree bellen is net zo gevaarlijk

22 juni 2016

featured image

Als je een auto bestuurt mag je niet bellen met een telefoon in je hand. Handsfree bellen is daarentegen wel toegestaan. Onderzoekers van de Universiteit van Sussex denken daar heel anders over. Naar aanleiding van een aantal experimenten zijn er nieuwe conclusies getrokken. De voornaamste conclusie is dat handsfree bellen in de auto net zo gevaarlijk is als wanneer je de telefoon in je hand houdt.

Experiment

Het experiment ging als volgt; voor het onderzoek namen 40 vrouwen en 20 mannen in een rij-simulator plaats. Een groep van de deelnemers werd afgeleid met zinnetjes en stemmen en moesten via een luidspreker aangeven of deze zinnen klopten of niet, de andere groep werd niet afgeleid. Tegelijkertijd werden de ogen van de proefpersonen gevolgd door de onderzoekers.

Uitslag

De uitslag van het experiment is bijzonder. Alle proefpersonen reageerde trager dan gewoonlijk op gevaar, de proefpersonen die waren afgeleid reageerde het traagst van allemaal. De ogen waren gericht op het gevaar, maar ze gaven toe het gevaar niet echt te hebben gezien. Bij de afgeleide deelnemers bleek het blikveld tot wel vier keer kleiner te zijn. Dit komt door je hersencapaciteit die je normaal gesproken gebruikt om op de weg te letten. Tijdens het bellen wordt een groot deel hiervan in beslag genomen. Volgens dit experiment is handsfree bellen dus even gevaarlijk als gewoon bellen in de auto.

Misvatting

Er wordt vaak gedacht dat mobiele telefoons in auto’s veilig zijn als deze maar handsfree worden gebruikt. Het onderzoek laat zien dat dat niet het geval is. Handsfree bellen kan net zo afleidend werken, omdat de conversaties ervoor zorgen dat de bestuurder zich een beeld vormt van wat er besproken wordt. Dit vereist het nodige van je brein, aldus onderzoeker Graham Hole.

Offline en goed verzekerd de weg op

Of je nu wel of niet handsfree belt in de auto, een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg daarom dat je offline én goed verzekerd bent als je op pad gaat. Je autoverzekering afsluiten is eenvoudig op de website van Autoverzekering.nl! 

;