Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Helft van de Nederlanders is oververzekerd

7 april 2016

featured image

1 op de 3 Nederlanders kiest bij het afsluiten van hun autoverzekering voor een te hoge dekking. De helft van de autobezitters is hiermee oververzekerd en betaalt dus maandelijks onnodig teveel premie.

bridge-665928_960_720

Onderzoek GFK

Dit blijkt uit onderzoek van het GFK. Auto’s met een waarde lager dan €15.000 zijn in 27% van de gevallen oververzekerd. Bij auto’s met een waarde tussen de €15.000 en de €25.000 euro is dit 33% en bij auto’s met een waarde van €25.000 of meer is 28% van de auto’s oververzekerd. Hoe hoger de waarde van de auto, hoe hoger het aantal oververzekerden. Mensen die een relatief dure auto kopen, beseffen zich namelijk meestal niet dat de waarde van de auto snel kan dalen door hoge afschrijvingskosten.

Opleidingsniveau en leeftijd

Als we kijken naar opleidingsniveau’s en leeftijden van de autobezitters, zien we dat hier grote verschillen bestaan. Zo heeft 39% van de laagopgeleiden een te hoge dekking, tegenover 27% van de hoogopgeleiden. Ook tussen de verschillende leeftijden is er een onderscheid te maken. Van de 65-plussers is slechts een kwart oververzekerd, terwijl dit percentage bij de leeftijdscategorie 35 tot 50 jaar maar liefst 37% is.

Afsluiten autoverzekering

Volgens Joris van Dongen, research consultant van GFK, heeft een auto van €20.000 na 10 tot 11 jaar nog slechts een kwart van de waarde behouden. De veronderstelling van het GFK was dan ook dat veel mensen vergeten hun dekking in de loop van de tijd aan te passen. Uit hun onderzoek blijkt daarentegen dat een groot deel van de mensen al bij het afsluiten van de autoverzekering voor een te hoge dekking kiest.

Schadevrije jaren

‘’Opvallend genoeg zien we geen verband met het aantal schadevrije jaren: het aandeel oververzekerden bij autobezitters met veel schadevrije jaren is nagenoeg gelijk aan autobezitters met weinig schadevrije jaren.’’, beweert Van Dongen. “Zeker bij consumenten met weinig schadevrije jaren, kan de besparing oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Uiteraard moet men altijd de persoonlijke situatie in ogenschouw nemen en bijvoorbeeld als men geld leent voor de auto overwegen of allrisk niet een betere keuze is.’’

€500 per jaar besparen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) adviseert consumenten dan ook om eerst goed te vergelijken op het internet voordat ze een verzekering afsluiten. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering bijna €500,- per jaar is. Zeker de moeite waard dus. In 2012 hield de ACM een vergelijkbaar onderzoek. Na vergelijking van beide resultaten blijkt dat er nu meer voordeel te behalen is op je autoverzekering dan in 2012.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: ‘’Het is wellicht niet de leukste klus die je kunt bedenken, maar rondkijken en vergelijken levert soms die extra euro’s op die je ergens anders aan kunt besteden.’’

Autoverzekering vergelijken

Wil jij geld én tijd besparen? Bij Autoverzekering.nl gaan wij voor jou op zoek naar de goedkoopste autoverzekering. Benieuwd wat je per maand kunt besparen? Maak dan nu kosteloos en vrijblijvend een vergelijking!

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

Volg ons op Facebook en Twitter!

 

;