Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Onzekerheid over de autoverzekering van een zelfrijdende auto

11 september 2015

featured image

Wanneer rijden de eerste consumenten in een zelfrijdende auto? Wie gaat de eerste zelfrijdende auto op de markt brengen? Dit zijn vragen waar we voorlopig alleen nog maar over kunnen speculeren. Autoverzekeraar Aon Nederland zocht in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en milieu, de Rijksdienst voor wegverkeer en verzekeraars alvast uit wat deze ontwikkeling betekent voor de autoverzekeringen.

Wie is aansprakelijk?

De belangrijkste conclusie is dat de verzekeraars voorlopig nog in een transitieperiode terechtkomen. Wie is er aansprakelijk op het moment dat een autonoom voertuig een ongeluk veroorzaakt? Is de bestuurder aansprakelijk of ligt de schuld bij de producent? Zolang het straatbeeld nog niet volledig uit zelfrijdende auto’s bestaat, moet de wetgeving continu getest en geüpdatet worden.

Bewijslast ligt bij de bestuurder

Al Pijnacker, Director van Automotive & Affinity, Aon Risk Solutions geeft aan dat het aansprakelijkheidsvraagstuk cruciaal wordt bij de ontwikkelingen rondom de zelfrijdende auto. Na een ongeluk zou een bestuurder de producent aansprakelijk kunnen stellen. Een Event Data Recorder (EDR), dat vergelijkbaar is met een zwarte doos in een vliegtuig, kan hierbij als bewijs dienen.

Makkelijk te hacken

Naast de kwestie rondom het vraagstuk zijn er nog meer risico’s aan verbonden. Zo is gebleken dat de zelfrijdende auto nu nog gemakkelijk te hacken is. Onderzoeker Jonathan Petit heeft een pulsegenerator gebouwd die je kunt vergelijken met een laserpen. Met dit apparaat kan je obstakels simuleren en naar de sensoren van de auto sturen. Hierdoor komt de auto tot stilstand, of rijdt hij zelfs een andere kant op. 

Autoverzekering van een zelfrijdende auto?

Pijnacker denkt dat voor ‘bestuurders’ van de zelfrijdende auto straks een andere autoverzekering nodig is. ‘Bestuurders worden passagiers en moeten dus ook een passagiersverzekering hebben om schadeloos gesteld te worden bij een ongeval dat veroorzaakt wordt door falende hard- en/of software.’ Het is dus nog afwachten hoe autoverzekeraars hierop inspelen. 

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]
;