Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

 • Maandag 09.00 - 17.30
 • Dinsdag 09.00 - 17.30
 • Woensdag 09.00 - 17.30
 • Donderdag 09.00 - 17.30
 • Vrijdag 09.00 - 17.30
 • Zaterdag 10.00 - 16.00
 • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Kind in de auto: Veiligheid voorop

28 december 2015

featured image

In de auto gaat veiligheid boven alles, zeker als het om kinderen gaat. Zorg daarom dat je de juiste kinderstoeltjes hebt en dat de gordels goed vastzitten zodat je kinderen ook met een ongeluk veilig vast blijven zitten.

Kinderen zijn kwetsbaar

Jonge kinderen zijn extra kwetsbaar omdat hun hoofd groter en zwaarder is vergeleken met de rest van hun lichaam. Op het moment dat het hoofd van een kind naar voren schiet door bijvoorbeeld een botsing kan dit te zwaar zijn voor de nek van het kind wat letsel of zelfs een gebroken nek kan veroorzaken. Daarnaast kan het kinderlichaam hard tegen de gordel worden aangedrukt wat schadelijke gevolgen kan hebben voor de organen. Je leest hier hoe je dit kunt voorkomen.

Europese regels

Ongeveer 98% procent van de ongelukken met kinderen komt door een menselijke fout, dit kan dus voorkomen worden. Om de veiligheid van kinderen in de auto te verzekeren zijn hier Europese regels voor opgesteld. Deze regels bepalen onder andere tot wanneer een kind in een kinderzitje moet, welke kinderzitjes veilig genoeg zijn en welke kant het kinderzitje op moet staan.

Kinderen in een kinderzitje

Een kind moet in een kinderzitje tot een lengte van 1,35 meter. Dit geldt in bijna alle Europese landen, de enige uitzondering geldt voor Duitsland, hier moeten kinderen tot 1,50 meter in een kinderzitje.

Keurmerk voor kinderzitjes

Kinderzitjes worden getest op veiligheid in het verkeer, kinderzitjes die voldoen aan de eisen krijgen het keurmerk ECE 44/03 of 44/04. Een nieuwere variant die ook is goedgekeurd heet i-Size, deze zitten op een andere manier aan de autostoel vast en passen in de meeste nieuwe auto’s.

kinderzitje

Richting van het kinderzitje

Hoe jonger een kind is, hoe kwetsbaarder deze is. Dit heeft invloed op het soort kinderzitje en de richting waarop het kinderzitje in de auto moet worden geplaatst.

Babyzitje achteruit gericht

Het is wettelijk verplicht om kinderen tot 15 maanden oud in een babyzitje te vervoeren dat tegen de rijrichting in is geplaatst. In dit geval wordt het kind bij een botsing namelijk in de stoel gedrukt, waardoor het lichaam minder wordt belast.

Kinderzitje vooruit gericht

Als een kind ouder is dan 15 maanden mag het kinderzitje vooruit worden gericht, het blijft echter het veiligst om kinderen zolang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Kinderen zijn een kinderzitje ontgroeid als zij met het hoofd voor de helft boven het kinderzitje uitkomen.

Zittingverhoger

Kinderen die te groot zijn voor een kinderzitje zijn nog te klein voor de gewone autogordel, deze snijdt bij te kleine kinderen in de hals. Met een zittingverhoger zitten kinderen een stukje hoger zodat de gordel goed valt. Als kinderen 1,35 meter lang en ongeveer 8 jaar zijn hoeven zij niet meer in een kinderzitje.

Wanneer zit de autogordel goed?

Een autogordel is het veiligst als de onderste riem laag over de heupen valt en de bovenste riem over de schouder. Als de bovenste riem nog teveel tegen de hals aankomt betekent dit dat het kind nog niet groot genoeg is. Zorg dat kinderen de bovenste gordel niet onder de hun oksel of achter de rug dragen, ook al zullen zij dit waarschijnlijk zelf wel prettiger vinden. Als de riem niet goed zit, dan kun je beter kiezen om nog een tijdje gebruik te maken van een zittingverhoger.

Mag een kind voorin zitten?

In principe mogen kinderen altijd voorin zitten, het is vooral belangrijk dat kinderen goed vastzitten. Het is wel belangrijk om te controleren of de auto een airbag heeft, een kinderzitje mag voorin alleen achteruit worden geplaatst als de airbag is uitgeschakeld. Je kunt de airbag daarnaast het best uitschakelen bij kinderen tot 12 jaar. Als het niet lukt om de airbag uit te schakelen kun je de stoel zo ver mogelijk naar achteren zetten.

Inzittendenverzekering

Om er zeker van te zijn dat je kind altijd goed verzekerd is tegen ongevallen kun je een inzittendenverzekering afsluiten. Bij sommige verzekeraars geldt deze verzekering ook als kinderen bij iemand anders in de auto zitten.

Tips voor kinderzitjes

Gebruik de volgende tips om er zeker van te zijn dat jouw kind een veilig kinderzitje heeft:

 1. Ga je een kinderzitje kopen? Ga dan met de auto naar de winkel, dan kun je meteen controleren of het kinderzitje in de auto past.
 2. Kies een kinderzitje met een gordel die kinderen zelf niet makkelijk loskrijgen. Zo voorkom je dat zij zichzelf los kunnen maken en uit hun stoel kunnen klimmen.
 3. De veiligste plek voor een kinderzitje is achterin in het midden, op deze plek is de kans het kleinst dat een kind ergens tegenaan kan komen.
 4. Lees de gebruiksaanwijzing van het kinderzitje goed door en doorloop de stappen zorgvuldig zodat je het kinderzitje goed en veilig in de auto plaatst.
 5. Als je het kinderzitje vast hebt gezet kun je controleren of het niet teveel beweegt, het zitje mag niet meer dan 2,5 centimeter kunnen verschuiven van de ene naar de andere kant.
 6. Zorg dat de gordel strak genoeg zit, uw kind moet niet teveel kunnen bewegen, dan hebben de gordels niet genoeg effect.
 7. Zorg dat kinderen geen grote kledingstukken aan hebben in het kinderzitje. Trek kledingstukken zoals een winterjas uit, hierdoor kan de gordel namelijk minder strak vastzitten.
 8. Gebruik geen verlengde gordels om een kinderzitje vast te zetten. Als de gordel in de auto niet lang genoeg is laat dan een nieuwe (goedgekeurde) autogordel plaatsen.
 9. Zet het kinderzitje zolang mogelijk achteruit gericht in de auto. Tot 15 maanden is dit verplicht, maar hoe langer je dit doet hoe veiliger het is voor een kind.

Veiligheid voorop

Als je met kinderen gaat rijden, is veiligheid het belangrijkst. Kinderen zijn heel kwetsbaar dus zorg dat zij een passend kinderzitje hebben en controleer altijd goed of de gordels vastzitten. Een ongeluk zit in een klein hoekje dus zorg dat kinderen altijd veilig zijn.

Goed verzekerd op weg?

Wil je voor alles verzekerd zijn of liever een goedkope verzekering? Met onze autoverzekeringen vergelijker kun je aangeven wat jouw specifieke wensen zijn en krijg je alle verzekeringen die bij jou passen in een overzicht. Zo maak jij de keuze makkelijk en snel.

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

;