Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Maximumsnelheid op 19 trajecten omhoog naar 130 km/uur

11 november 2015

featured image

Er zijn nu al enkele stukken snelweg in Nederland waar er 130 kilometer per uur gereden mag worden en vanaf begin volgend jaar komen daar nog eens 19 trajecten bij.
Dit kondigde het Ministerie van Infrastructuur en Milieu vandaag aan. Door deze wijziging mag je straks op meer snelwegen wél dan niet 130 kilometer per uur rijden.

Vaker en langer 130 km/u

In totaal mag na de invoering op 61 procent van de Nederlandse snelwegen 130 km/u gereden worden. Op 10 procent van de snelwegen is deze maximumsnelheid (voorlopig) alleen ‘s nachts geldig en moet je overdag nog iets rustiger rijden. Bij de overige 51 procent geldt de maximumsnelheid van 130 km/u 24 uur per dag. Op dit moment mag er op 49 procent van de wegen ‘s nachts of de hele dag 130 km/u gereden worden.

Streven naar driekwart

In 2012 werd de maximumsnelheid van 130 km/u geïntroduceerd. Vooral in de beginjaren is hier nog veel kritiek op geweest. Dit kwam doordat het op weinig wegen gold of doordat het op sommige trajecten slechts voor een beperkt aantal kilometers gold. Dit zorgde voor een wirwar aan verkeersborden, waardoor er verwarring ontstond. Inmiddels is deze verwarring iets geminderd, maar het ministerie streeft ernaar om het beeld op de snelwegen nog eenduidiger te maken. Op termijn moet bij driekwart van de Nederlandse snelwegen deze maximumsnelheid ingevoerd worden.

Traject Amsterdam – Utrecht

Vooral op dit traject is de laatste jaren veel te doen. Het, voor vele automobilisten onbegrijpelijk, lage snelheidslimiet (100 km/u) zorgt voor veel frustratie en boetes. De Volkskrant zocht uit dat in 2014 ongeveer 989.000 automobilisten op dit traject samen voor ruim 30 procent van de snelheidsboetes zorgden. In de komende weken wordt duidelijk of hier de snelheid ook omhoog gaat. De verwachtingen zijn dat ook hier binnenkort de nieuwe maximumsnelheid van 130 km/u wordt ingevoerd. Dit zou dan eerst alleen voor ‘s nachts moeten gelden en na een jaar voor 24 uur per dag. Op dit moment ligt de beslissing over dit traject bij de rechter.

Milieu

Milieudefensie heeft eerder al laten weten dat de hogere snelheid tot flinke stijgingen van de uitstoot leidt. Op snelwegen waar de snelheid van 120 naar 130 km/u gaat, zal er 27 procent meer uitstoot zijn. Bij een stijging van 100 naar 130 km/u is dit nog veel groter. Het gaat hier om een toename van 46 procent. Zij zijn dan ook fel tegenstander van deze ontwikkeling.

Hoe zit het met de veiligheid?

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) staat de veiligheid voor de weggebruiker voorop en de organisatie gaat hierover dan ook in gesprek met het ministerie. In principe is VVN vóór de verhoging. Door de wirwar van borden op dit moment is het voor de automobilist vaak onduidelijk hoe hard er gereden mag worden. Deze invoering vermindert de verwarring. Wel moet de veiligheid kritisch bekeken worden. Hoge snelheid is vaak de oorzaak van ongevallen. Vooral op wegdelen waar korte op- en afritten zijn, is het belangrijk dat er aandacht aan de veiligheid besteed wordt.

Autoverzekering vergelijken

De maatregel moet ervoor zorgen dat de wegen veiliger worden. Helaas hebben ongelukken met hogere snelheden wel grotere schades tot gevolg. Zorg daarom dat je altijd goed verzekerd bent. Met behulp van onze vergelijker vind je eenvoudig de beste deal.

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

;