Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Met je smartphone achter het stuur. Ben je verzekerd bij een auto ongeluk?

10 juni 2016

featured image

Uit onderzoek van de technische universiteit van Virginia blijkt dat 6 procent van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt door smartphonegebruik achter het stuur. Hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering bij smartphonegebruik?

Schermafbeelding 2016-06-10 om 09.16.31

Onderzoek Virginia

Het onderzoek is gehouden onder ruim 3.500 automobilisten. In al hun auto’s werd een camera en meerdere sensoren geplaatst, waarmee het gedrag van de bestuurder in de gaten kon worden gehouden. In drie jaar tijd vonden er 900 ongelukken plaats. Bij de meeste van deze ongelukken was de oorzaak een afgeleide bestuurder. Factoren van buitenaf zoals slechte weersomstandigheden of technische problemen met de auto waren veel minder vaak de oorzaak.

Reactie SWOV

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zijn de resultaten van dit onderzoek erg belangrijk. Wel vindt de stichting dat het niet helemaal te vergelijken is met de Nederlandse situatie, omdat we hier te maken hebben met veel meer fietsers.

Weinig gerichte controles

Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt dat de politie in Nederland weinig gerichte controles houdt om automobilisten te betrappen die met hun telefoon bezig zijn achter het stuur. 40 procent van de eenheden beweert wel eens gerichte controles te hebben gehouden, tegenover 60 procent die zegt incidenteel te controleren of de controles mee te nemen in de surveillance op de weg.

Flinke afname aantal boetes smartphone gebruik

Het blijkt dat het aantal boetes voor bellen of appen in de auto al jaren terugloopt. In 2010 werd er aan 140.000 mensen een bekeuring uitgedeeld omdat ze achter het stuur met hun telefoon bezig waren. Dit aantal daalde vorig jaar naar 33.000 boetes.

Pakkans bijna nul

“De pakkans is bijna nul”, zegt oud-verkeersofficier van Justitie Koos Spee in het AD. “Kijk om je heen. Op de weg zie je voortdurend mensen bellen en appen. Vooral dat laatste is levensgevaarlijk, omdat je ogen niet meer op de weg zijn gericht.”

Wel of niet verzekerd?

Betrokken geweest bij een ongeluk doordat een andere weggebruiker afgeleid was door zijn of haar telefoon? Of veroorzaakte je zelf een ongeval omdat je bezig was met je mobieltje? Dit heeft gek genoeg geen gevolgen voor de dekking van je autoverzekering. Het is voor verzekeraars namelijk erg lastig om aan te tonen dat het ongeluk door smartphonegebruik is veroorzaakt.

Smartphone privéobject

Hoewel er in de Nederlandse wet wordt vermeld dat de politie allerlei persoonlijke objecten mag doorzoeken op basis van de algemene bevoegdheid voor inbeslagname, geldt dit niet voor de smartphone. De smartphone is volgens het Hof Arnhem-Leeuwarden namelijk een speciaal privéobject dat niet zomaar mag worden doorzocht: “De technische ontwikkelingen anno 2015 brengen met zich mee dat er via een smartphone niet alleen toegang wordt verkregen tot verkeersgegevens, maar ook tot de inhoud van communicatie en privé-informatie.”

Aanpassing wet vereist

Het Hof is van mening dat de huidige Nederlandse wet moet worden aangepast. Volgens hen is de bevoegdheid om een smartphone te doorzoeken achterhaald, omdat de wet is opgesteld in een tijd dat de smartphone nog niet bestond. Zij pleiten voor een duidelijkere benoeming van de regelgeving rondom de inbeslagname en doorzoeking van smartphones.

Ton Siedsma van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is het eens met de uitspraak van het Hof: “Het onderstreept dat het Wetboek van Strafvordering in een aantal opzichten te veel achterloopt op de technische ontwikkelingen en de inbreuken die daardoor gemaakt kunnen worden.”

App voor veilige verkeerssituatie

Eventuele schade wordt tot op heden in de meeste gevallen dus gewoon nog vergoed, maar het kan zowel jouw eigen veiligheid als de veilig van andere weggebruikers flink in gevaar brengen. Wees dus verstandig en gebruik je telefoon niet tijdens het autorijden! Vind je het moeilijk om hem weg te leggen? Misschien is deze app dan iets voor jou.  

Verzeker je goed

Altijd met een goed en zeker gevoel de weg op? Zorg er dan voor dat je je goed verzekerd. Bij Autoverzekering.nl kun je kosteloos en vrijblijvend alle autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Kies de verzekering die het best bij jou past tegen de laagste prijs!

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

Volg ons op Facebook en Twitter!

;