Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

 • Maandag 09.00 - 17.30
 • Dinsdag 09.00 - 17.30
 • Woensdag 09.00 - 17.30
 • Donderdag 09.00 - 17.30
 • Vrijdag 09.00 - 17.30
 • Zaterdag 10.00 - 16.00
 • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Minder automobilisten op de bon voor ‘huftergedrag’

19 april 2016

featured image

Bumperkleven, rechts inhalen of het negeren van rode kruizen. Het aantal door agenten uitgeschreven boetes voor dit soort verkeersovertredingen is in 1 jaar tijd met 42 procent gedaald, blijkt uit onderzoek van RTL Buurtfacts. De politie had andere prioriteiten en dat heeft volgens deskundigen zeer ongunstige gevolgen voor de verkeersveiligheid.

tracking-802744_960_720

Campagnes weinig resultaat

Ondanks de vele campagnes die de afgelopen jaren werden gestart om de verkeersveiligheid te vergroten, is het aantal overtredingen niet afgenomen. Voor appen en bellen achter het stuur werden de helft minder boetes uitgedeeld in vergelijking met vorig jaar. Ook het aantal boetes voor het negeren van inhaalverboden en bumperkleven nam met meer dan 40 procent af.

Minder politie op de wegen

Het aantal boetes dat via flitspalen werd uitgedeeld is in vergelijking met vorig jaar gestegen, maar de ’verkeershufters’ komen daarentegen vaker weg met hun asociale rijgedrag. Dit komt doordat de politie minder vaak te vinden is op de wegen.

In 2010 werd 10,3 procent van alle verkeersboetes nog uitgeschreven door agenten zelf, wat in 2014 al gedaald was naar 5,9 procent. In 2015 werd nog maar 3 procent van alle verkeersboetes uitgeschreven door de agenten zelf.  ‘Een verkeerd signaal’, volgens hoogleraar transportbeleid Bert van Wee. “Als duidelijk wordt dat de pakkans voor verkeerszondaars kleiner wordt, zullen mensen eerder de gok wagen. En dat is zeer ongunstig voor de verkeersveiligheid.”

Reactie politie

De politie geeft in een schriftelijke reactie aan dat hun prioriteiten in 2015 ergens anders lagen. De cao acties, maar ook de extra inzet voor bewaken en beveiligen, de opkomende vluchtelingenstroom en het terrorisme hebben afgelopen jaar veel capaciteit gevraagd van de politie. Hierdoor hebben de zwaardere feiten minder aandacht gekregen. Ook wijst de politie erop dat de burgemeesters bepalen waar lokaal de prioriteiten liggen. “Als verkeer binnen een regio niet wordt benoemd als een prioriteit, zal de burgemeester hier dus ook niet veel politiecapaciteit op inzetten. Met mogelijk gevolg dat ook het aantal boetes dat wordt uitgeschreven daalt.”

Limburg en Twente

Uit dit onderzoek van Buurtfacts blijkt dat met name de Limburgse en Twentse politie weinig hebben ingegrepen. Vooral Limburg is opvallend, aangezien er in deze provincie wel veel bestuurders worden geflitst voor het negeren van rood licht en extreme snelheidsovertredingen (meer dan 30 km/u te hard binnen bebouwde kom of meer dan 50 erbuiten).

Oudewater in Utrecht

De gemeente met relatief de meeste ‘verkeershufters’ die wel op de bon gingen is Oudewater in Utrecht. Boetes voor het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur worden verhoudingsgewijshet meest uitgedeeld in deze gemeente. Aan de Zuid- en Noord-Hollandse kust worden relatief veel automobilisten met drank op beboet.

Top 10 ergernissen in het verkeer

Verkeersovertredingen veroorzaken niet alleen een gevaarlijke situatie op de weg, maar zijn ook grote ergernissen voor de andere automobilisten. De top 10 ergernissen in het verkeer zijn:

 1. Bumperkleven
 2. Agressief rijgedrag
 3. Rijden onder invloed / slingeren
 4. Geen richting aangeven
 5. Onnodig links rijden
 6. Langzaam rijden
 7. Op het laatste moment invoegen
 8. Bellen of appen tijdens het rijden
 9. Zondagsrijders
 10. Afval uit het raam gooien

Goed verzekeren

Roekeloze automobilisten zoals hierboven beschreven kom je helaas overal tegen. De kans dat dit soort mensen ongelukken veroorzaken is aanwezig. Zorg er daarom voor dat je goed verzekerd bent. Klik op de button hieronder, vergelijk en ga voor de autoverzekering die het best bij jou past!

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

Volg ons op Facebook en Twitter!

 

;