Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Minder verkeersdoden door financiële crisis

20 oktober 2015

featured image

De financiële crisis heeft vele negatieve effecten gehad. Toch heeft de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) ook een opmerkelijk positief bij-effect gevonden: het aantal verkeersdoden is flink gedaald. Volgens de onderzoekers is twee derde van de daling in het aantal verkeersdoden te verklaren door de financiële crisis.

Nederland

In Nederland was er al langer sprake van een afname in verkeersdoden, maar ook hier is sinds 2007 een nóg snellere daling te vinden. OESO onderzocht de relatie tussen de werkloosheid en het aantal verkeersdoden in 14 landen, waaronder Nederland.

Meer werkloosheid

De OESO ziet een direct verband tussen het werkloosheidscijfer en het aantal verkeersongelukken. Hoe meer mensen thuisblijven, des te minder mensen er op de weg zijn. Vooral de groep jonge mannen is vaak het slachtoffer geweest van de crisis. Dit is nou net de grootste risicogroep in het verkeer.

Minder bedrijvigheid

Door de crisis is ook de bedrijvigheid gedaald. Hierdoor rijden er minder vrachtwagens rond, die een risicofactor zijn in het verkeer.

Voorzichtiger rijden

Een laatste verklaring is volgens de onderzoekers te vinden in het rijgedrag van automobilisten. Mensen gaan door de crisis zuiniger met geld om en dit is voor velen een reden om voorzichtiger te zijn in het verkeer. Er wordt fors minder onder invloed gereden en ook het aantal snelheidsboetes is sinds 2007 gedaald.

;