Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Papieren schadeformulieren verdwijnen

29 maart 2016

featured image

Betrokken zijn bij een aanrijding is natuurlijk al vervelend genoeg en dan moet je ook nog die ingewikkelde schadeformulieren invullen. Hier is nu een oplossing voor: de MobielSchadeMelden app.

accident-297191_960_720

Schadeformulier

Veel automobilisten hebben vaak moeite om alle gegevens van het Europees schadeformulier goed in te vullen. Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GFK blijkt dat één derde van de respondenten het ingevulde formulier niet goed leesbaar vindt. Daarnaast blijkt dat 15 procent van de respondenten op het ongevalsmoment niet de juiste papieren bij zich heeft en bij 15 procent ontbreken gegevens van de tegenpartij. De ANWB geeft daarnaast aan dat veel mensen de achterkant van het formulier vergeten in te vullen.

MobielSchadeMelden app

De MobielSchadeMelden app is een samenwerkingsverband van de politie en het Verbond van Verzekeraars en moet de ongemakken van het papieren formulier wegnemen. De app vult veel gegevens automatisch in. Ook hoeft er geen situatieschets meer getekend te worden, maar kan je direct foto’s van de schademelding toevoegen en via GPS de exacte locatie van het ongeval doorgeven. Wanneer er letselschade is ontstaan kan dit ook gemeld worden via de app. Voorheen werd dit gedaan op het schadeformulier. De app is er niet alleen voor automobilisten, maar ook fietsers en voetgangers kunnen hiermee schade melden. 

Meer schademeldingen

De app moet ervoor zorgen dat meer mensen hun schade gaan melden. ‘’Niet van elke aanrijding waar de politie bij is of over wordt geïnformeerd, wordt een proces-verbaal opgemaakt.’’ geeft politiechef Miriam Barendse toe. Zonder proces-verbaal komen de gegevens niet in het systeem waaruit het overzicht over de verkeersveiligheid kan worden gehaald. De politie maakt nu jaarlijks bij ruim 100.000 ongevallen een registratie op, terwijl er zo’n 250.000 ongevallen relevant zijn voor analyses over verkeersveiligheid.

Verbetering verkeersveiligheid

De registratie van het aantal ongevallen zal ook worden gebruikt voor de verbetering van de verkeersveiligheid. Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, zegt: ‘We willen graag weten waar auto’s vaak uit de bocht vliegen, waar fietsers regelmatig tegen paaltjes aanrijden of welke kruispunten gevaarlijk zijn.’ Die gegevens zullen geanalyseerd worden door speciaal verkeerskundig ICT-bureau VIA. Om de privacy van de schademelders te waarborgen, zal alleen het type voertuig geregistreerd worden en niet de bestuurder.

Nu beschikbaar

Het papieren schadeformulier zal dus ooit verdwijnen, maar het is nog niet duidelijk wanneer. ‘’Op termijn zal het proces van schademelden en -afhandeling digitaal gaan, maar het Europees schadeformulier blijft voorlopig gewoon bruikbaar.” aldus Buis. ‘’Niet iedereen beschikt over internet of een smartphone of tablet.” Voor de mensen die wel een smartphone of tablet bezitten, is de MobielSchadeMelden app vanaf vandaag gratis te downloaden in de App Store en Google Play.

Goed verzekerd de weg op

Een verkeersongeval brengt al genoeg narigheid met zich mee. Zorg er daarom voor dat je kiest voor de beste autoverzekering zodat je later niet verrast wordt met bijkomende kosten. Benieuwd naar de verschillen tussen de drie autodekkingen? Op de pagina over dekkingen staat een duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden.

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

Volg ons op Facebook en Twitter!

 

;