Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

« Naar Nieuws

Veiliger de weg op door een app?

25-03-2016

Dat klopt! Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zorgt de Automodus-app van Interpolis voor een veiligere situatie op de weg.

person-woman-smartphone-car-large

AutoModus app

In 66 procent van de verkeersongevallen speelt afleiding een rol. Mobiel telefoongebruik is hier de grootste oorzaak van. Maar liefst 89 procent van de weggebruikers gebruikt een mobiele telefoon tijdens het autorijden om bijvoorbeeld te bellen, te navigeren of om berichten te lezen en te versturen. Interpolis heeft daarom de AutoModus app geïntroduceerd. Het doel van deze app is het smartphonegebruik van jongeren in de auto te verminderen en zo de verkeersveiligheid te verbeteren.

Hoe werkt het?

Wanneer je de app aanzet, wordt je mobiel meteen in ‘automodus’ gezet. Je scherm is dan vergrendeld. Wanneer je de vergrendeling wilt opheffen, krijg je een waarschuwing. Berichtjes en telefoontjes blijf je wel ontvangen. Marktonderzoeker Patty Jansen zegt dat dit bewust is gedaan, omdat zij vinden dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag. Als je hierdoor toch in de verleiding komt om even te kijken, kun je het best je telefoon op stil zetten.

Test

2 maanden lang testten 465 automobilisten van 18 t/m 24 jaar de Automodus app in de praktijk. In het onderzoek gebruikte één groep een versie waarin ze complimenten kregen door hun smartphone niet te gebruiken tijdens het autorijden, de andere groep kreeg complimenten én punten waarmee ze konden sparen voor cadeautjes zoals accessoires voor in de auto. Beide versies bleken het mobiel gebruik in de auto met 14 tot 22 procent te verminderen.

Resultaten

Vóór het onderzoek las 44 procent van de deelnemers wel eens een berichtje tijdens het autorijden. Na het experiment daalde dit percentage naar 22 procent. Daarnaast beantwoorde 28 procent voor het onderzoek wel eens een bericht tijdens het autorijden. Dit percentage daalde na het onderzoek naar 14 procent. Veel deelnemers zijn enthousiast geworden. 74 procent geeft aan dat de app helpt om smartphonegebruik te verminderen en 60 procent raadt de app aan anderen aan.

Voor iedereen

Vanwege het succes van de app en de goede resultaten heeft Interpolis besloten om de app gratis aan te bieden in de App Store en Google Play. Op deze manier hopen zij het verkeer veiliger te maken en de verkeersschades te verminderen met 25 procent in 2020. Je kunt er helaas geen cadeau’s meer mee verdienen. Er was volgens de SWOV namelijk geen bewijs dat het beloningssysteem beter werkte. Je krijgt nog wel complimenten en punten wanneer je de telefoon tijdens het rijden niet gebruikt.

Veilig en zeker de weg op

De AutoModus app kan dus zorgen voor een betere verkeersveiligheid en vermindering van de verkeersschades. Wil je altijd met een goed gevoel de weg op? Maak dan nu een vergelijking en kies de autoverzekering die het best bij jou past.

Autoverzekering vergelijken

Volg ons op Facebook en Twitter!

Zojuist overgestapt

  • 22 jan. 2019, 09:46 Dhr. H. uit Aalsmeer.
  • 22 jan. 2019, 09:42 Dhr. den O. uit Rotterdam.
  • 22 jan. 2019, 09:35 Dhr. T. uit Groningen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.