Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Verliezen op autoverzekeringen lopen op

28 juni 2016

featured image

Autoverzekeraars zien de verliezen op de polissen steeds verder oplopen. Uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag vanuit de branche bleek dat voor elke euro die er aan premie betaald werd door de consument, €1,11 uitgekeerd moest worden aan schadeclaims en administratieve kosten.

Daarmee is de motorvoertuigen categorie de grootste zorg binnen de verzekeringsbranche. Voor het laatst kwam er in 2011 meer premiegeld binnen dan er qua kosten uitging. Recente nieuwsberichten melden dat het overgrote deel van de autoverzekeraars de premies hebben verhoogd. Met name de WA-verzekering steeg aanzienlijk: gemiddeld gaat men 20% extra betalen. De resultaten zijn hard aan verbetering toe en daarom denken autoverzekeraars nu aan polissen waarbij goed rijgedrag resulteert in lagere premiekosten voor de consument.

Schade door diefstal neemt af en letselschade neemt toe

In 2015 was er een afname van 6% in het aantal personenauto’s dat werd gestolen, waardoor schade als gevolg van diefstal daalde. Letselschade nam juist toe, dit komt met name door een verhoging qua claims per casus. Uitkeringsinstanties en andere organisaties mochten ook claimen bij de autoverzekeraars, wat de cirkel weer rond maakt wat betreft de toename.

Extreme weersomstandigheden zorgen voor meer schadeclaims

De afdeling brand binnen de verzekeringsbranche, waar tevens ook schade als gevolg van inbraak en extreme weersomstandigheden onder vallen, had ook te kampen met meer kosten dan inkomsten. Het verschil was hier minder groot: 1,5 cent per euro. In 2015 hebben een aantal hagelbuien de kosten opgejaagd voor verzekeraars en daarbij kwam ook nog eens de verhoging in de voorziening voor grotere schadeclaims. Door het gedaalde aantal inbraken namen de werkelijke uitkeringen af. Verzekeringen die wel winst opbrachten waren onder andere de reisverzekering, de rechtsbijstandverzekering en de inkomensverzekering.

Levensverzekeringen zijn minder populair

De afdeling levensverzekeringen binnen de verzekeringsbranche was ook winstgevend, waarbij het uiteindelijke resultaat altijd erg beweegt met de resultaten van beleggingen. Ondanks de positieve cijfers besloten verzekeraars de premie te verlagen. Levensverzekeringen zijn in populariteit gedaald in verhouding met decennia geleden.

Het antwoord van verzekeraars: verlaging inkomsten

2015 was het jaar waarin €14,7 miljard premieomzet binnen kwam, waarin nagenoeg de helft uit individuele polissen bestond en het andere deel uit collectieve polissen voortkwam. Zo is er sprake van een daling van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar en 33% minder dan vijf jaar geleden, in 2011. De daling is te zien bij individuele polissen.

Het antwoord van verzekeraars op de toenemende druk, op zowel de resultaten als de omzet, is het verlagen van de kosten. In 2015 waren er 46.600 werknemers in de verzekeringsbranche, 8000 minder dan er in 2011 geteld werden.

Vergelijken

Met de wetenschap dat je tegenwoordig meer kunt betalen voor je premie, is het tijd om je autoverzekering te vergelijken en te kijken of je niet ergens anders goedkoper uit bent. Goed om te weten: vergelijken loont! Zo bespaar jij mooi maandelijks tientallen euro’s en rijdt je goed verzekerd de weg op.

;