Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

« Naar Nieuws

Verzekeringspremie omlaag zelfrijdende auto

14-09-2016

Volgens de Amerikaanse verzekeringsmakelaar Aon zal de techniek van zelfrijdende auto’s in 2050 zodanig verbeterd zijn dat het stukken veiliger wordt op de weg. Het gevolg hiervan is dat Amerikaanse verzekeraars de premie voor autoverzekeringen fors kunnen verlagen.

Veiliger op de weg

Verzekeringsmakelaar Aon verwacht dat de premies in de toekomst sterk kunnen dalen. Door de komst van de zelfrijdende auto zal autorijden veiliger worden. Rond 2035 betaalt een autobezitter in Amerika waarschijnlijk al 20% minder voor een autoverzekering. En in 2050 zal de zelfrijdende auto geheel geïntegreerd zijn in het dagelijkse verkeer, waardoor de premie  met 40% of meer zal dalen.

Nieuwe gevaren

Volledig veilig zijn zelfrijdende auto’s niet. Verzekeraars waarschuwen voor de risico’s die bij deze auto’s horen. Je kunt hierbij denken aan het gevaar dat auto’s worden gehackt en er daardoor verkeersovertredingen worden begaan. Of mogelijke kop-staartbotsingen tussen geautomatiseerde vrachtwagens die in konvooi rijden.

Aansprakelijkheid

Aon heeft eerder aangegeven dat de aansprakelijkheid bij zelfrijdende auto’s in de toekomst bij de autofabrikant komt te liggen. De bestuurder van een zelfrijdende auto rijdt niet zelf meer en wordt daardoor een gewone inzittende. De auto’s zullen dus inclusief verzekering verkocht gaan worden. Voorlopig zijn de verzekeringsvoorwaarden en de wetgeving hier nog niet op aangepast, wat zou kunnen zorgen voor onduidelijkheden over de aansprakelijkheid. Op dit moment is de bestuurder nog altijd verantwoordelijk voor de besturing van de auto. Altijd de handen aan het stuur houden dus, anders riskeer je ook nog een boete.

Zojuist overgestapt

  • 20 juli 2018, 22:12 Dhr. de V. uit Emmer-compascuum.
  • 20 juli 2018, 21:55 Dhr. B. uit Leeuwarden.
  • 20 juli 2018, 21:44 Dhr. C. uit Rijswijk.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.