Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Voorrangsregels: weet jij ze nog?

10 mei 2016

featured image

Al enige tijd op de weg te vinden en eigenlijk nooit meer je theorieboeken ingekeken. Weet je nog hoe het zit met de verkeersregels? Uit de online testgegevens van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat een kwart van alle weggebruikers geen idee heeft hoe het nu precies zit met de voorrangsregels.

roadsigns-28774_960_720

Dramatische gevolgen

In 2015 vielen er 69 doden doordat automobilisten zich niet aan de voorrangsregels hielden. Het jaar daarvoor was dit aantal nog hoger en verongelukte er 82 automobilisten door voorrangsfouten.

Opfriscursus

De verkeersregels blijven veranderen en er komen soms nieuwe verkeersborden, wegmarkering en voorrangsregels bij. De afgelopen vijftien jaar is maar liefst veertig procent van de verkeersregels aangepast. Toe aan een opfriscursus? Veilig Verkeer Nederland (VVN) biedt sinds vorig een online opfriscursus aan voor verkeersregels. Uit de resultaten van deze test blijkt dat veel mensen niet meer precies weten hoe het zit met de voorrang- en voorgaanregels. Deze vragen worden namelijk door gemiddeld 25 procent van de deelnemers fout beantwoord, waarbij er op sommige vragen door zelfs meer dan 55 procent verkeerd geantwoord wordt. VVN maakt zich hier zorgen over en beweert dat mensen zichzelf kunnen overschatten. ‘Het is vaak lang geleden dat mensen hun rijbewijs hebben gehaald’, meldt een woordvoerder van de organisatie.

Mogelijke oplossing

Oud-verkeersofficier Koos Spee herkent het probleem en pleit voor een verplichte opfriscursus om de vijf jaar. ‘Weggebruikers weten vaak niet wat borden betekenen. En ook bij voorrangssituaties op zebrapaden schiet kennis vaak tekort. Voer een soort apk voor automobilisten in. Je moet immers blijven bijleren. Als je ziet wat je kwijt bent aan een auto, dan kan daar wel 100 euro tegenop voor een opfrisles.’

Autoverzekeraar Allsecur

Autoverzekeraar Allsecur vindt de verkeerstest van de VVN erg belangrijk. ‘Up-to-date kennis van de theorie is voor de veiligheid van autorijden onmisbaar.’

Volgens Allsecur bestaan er voor de jonge en oude automobilisten al extra cursussen en testen met als beloning een korting op de autoverzekeringspremie, maar dit geldt op dit moment nog niet voor de grote middengroep. ‘Wij denken dat ook voor hen een positieve beloning in de vorm van een premiekorting goed zou passen.’ Allsecur is momenteel op zoek naar een manier om automobilisten te belonen voor het up-to-date houden van hun theoriekennis over het verkeer.

Autoverzekering

Korting op je autoverzekeringspremie klinkt niet verkeerd, maar wist je dat je ook zonder deze korting ieder jaar €200 op je autoverzekering kan besparen? Maak nu de vergelijking op Autoverzekering.nl, vergelijk alle autoverzekeringen op prijs en kwaliteit en sluit de autoverzekering af die het best bij jou past!

[esos-buttons title=”Autoverzekering vergelijken” size=”pijl” funnel=”auto” url=”/”]

Volg ons op Facebook en Twitter!

;