Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

« Naar Nieuws

Verzekeringsvoorwaarden bij auto uitlenen

01-04-2016

De auto lenen van je buurman of snel even op en neer met de auto van je vriend of vriendin? Geen probleem natuurlijk! Iedereen leent zijn auto wel eens uit aan vrienden of familie. Maar hoe zit het eigenlijk wanneer er schade wordt gereden? Lees hier alles over de verzekeringsvoorwaarden bij auto uitleen.

key-791390_960_720

Auto uitlenen

Een autoverzekering wordt altijd afgesloten op het kenteken van de auto en is dus gekoppeld aan de auto. Daarnaast moet je de hoofdbestuurder van de auto doorgeven aan de verzekering. Wanneer je je auto uitleent, moet de hoofdbestuurder hiervoor toestemming hebben gegeven en moet de nieuwe tijdelijke bestuurder in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Wanneer er aan deze voorwaarden wordt voldaan gelden dezelfde poliswaarden als gewoonlijk. Maar wanneer de auto wordt gebruikt voor andere doeleinden zoals voor joyriding, taxi of autorijlessen, ben je daarentegen niet verzekerd voor eventuele schade.

WA verzekering

Veroorzaakt iemand anders met jouw auto een ongeluk en is de auto alleen WA verzekerd? Dan is alleen de schade die bij de tegenpartij is aangebracht verzekerd en krijg je geen vergoeding voor de schade aan jouw eigen auto.

WA+ verzekering

Is de auto WA+ verzekerd en heb je deze uitgeleend? De WA+ verzekering dekt naast de schade van de andere partij ook diverse schades aan je eigen auto. Je bent met deze dekking verzekerd voor gebeurtenissen waar je zelf geen controle over hebt, zoals voor de gevolgen van:

 • Ruit-, brand- en stormschade
 • Diefstal
 • Inbraak
 • Joyriding
 • Vandalisme
 • Botsing met dieren

All risk verzekering

De all risk verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. Met deze verzekering ben je tegen bijna alle autoschades verzekerd, ook wanneer iemand anders een ongeluk veroorzaakt met jouw auto. Zelfs de schade die door eigen schuld wordt gereden, wordt bij deze dekking vergoed. Naast de schades die met WA+ verzekerd zijn, dekt de all risk verzekering ook de schades als gevolg van:

 • Botsen en omslaan
 • Aanrijding
 • Te water raken
 • Vandalisme
 • Slippen

Het overzicht een beetje kwijtgeraakt? Bekijk een uitgebreide omschrijving van de schadevergoeding per dekking. Deze voorwaarden gelden voor iedereen die met jouw toestemming en een geldig rijbewijs in jouw auto rijdt.

Ongeluk

Wanneer iemand anders in jouw auto rijdt en daarbij een ongeluk veroorzaakt, is diegene niet verzekerd voor overlijden of blijvende invaliditeit. Wil je er zeker van zijn dat personen die jouw auto lenen of in jouw auto meerijden financieel ondersteund worden na een ongeluk? Sluit dan een aanvullende verzekering af om hen en uzelf voor blijvende invaliditeit en overlijden te verzekeren.

Schadevrije jaren

Als de tijdelijke bestuurder schade veroorzaakt aan jouw auto, heeft dit negatief effect op jouw schadevrije jaren en automatisch dus ook op de korting van jouw premie. Soms is het daarom voordeliger om de schade zelf te betalen, zodat de premie niet omhoog gaat.

Carsharing

Steeds meer mensen verhuren hun auto via autoverhuurorganisaties zoals SnappCar, MyWheels of WeGo, omdat ze het zonde vinden dat hun auto dagenlang stilstaat. Het is belangrijk om te weten dat deze vorm van autodelen niet gedekt wordt door een normale autoverzekering. Wel zijn er steeds meer verzekeraars die speciale deelauto verzekeringen aanbieden. De auto is dan tijdelijk verzekerd voor de schade die de tijdelijke bestuurder mogelijk veroorzaakt.

Maak duidelijke afspraken

Wanneer je je auto uitleent aan familie of vrienden, doe je dat vaak op goed vertrouwen. Toch is het verstandig om bij auto uitleen vooraf duidelijke afspraken te maken over eventuele schade en dit wellicht vast te leggen in een overeenkomst. Als de auto bijvoorbeeld alleen WA verzekerd is en de bestuurder schade heeft gereden aan jouw auto, wordt dit niet vergoed door de verzekering. Je kunt dan de schade proberen te verhalen op de tijdelijke bestuurder, maar als deze persoon met jouw toestemming in jouw auto rijdt is dit erg moeilijk. De schade die bij het uitlenen van de auto ontstaat, valt namelijk onder jouw verantwoordelijk. Maak daarom duidelijke afspraken van tevoren. Op deze manier kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je met een gerust gevoel je auto uitlenen.

Ben ik verzekerd in andermans auto?

Wanneer je je auto uitleent met toestemming van de hoofdbestuurder en diegene een geldig rijbewijs heeft, zijn de standaard poliswaarden geldig. Maar hoe zit dit wanneer jijzelf een auto van iemand anders leent? Hier geldt precies hetzelfde, maar ben jij in dat geval de tijdelijke bestuurder. Ook dan is het handig om vooraf duidelijke afspraken met elkaar te maken, zodat hier later geen verwarring over kan ontstaan.

Autoverzekering

Ben je benieuwd naar de prijsverschillen tussen de verschillende autoverzekeringen en -dekkingen? Maak dan nu vrijblijvend een vergelijking van autoverzekeringen om erachter te komen welke dekking bij jou past!

Autoverzekering vergelijken

Volg ons op Facebook en Twitter!

Zojuist overgestapt

 • 22 jan. 2019, 09:46 Dhr. H. uit Aalsmeer.
 • 22 jan. 2019, 09:42 Dhr. den O. uit Rotterdam.
 • 22 jan. 2019, 09:35 Dhr. T. uit Groningen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.