Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

« Naar Nieuws

Wegenbelasting berekenen

03-06-2015

auto

Als je in het bezit bent van een auto heb je verschillende vaste kosten, waaronder wegenbelasting. De hoogte van wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, is afhankelijk van verschillende factoren en kan voor iedere autobezitter flink verschillen. Lees hieronder meer over wat wegenbelasting is en hoe wegenbelasting wordt berekend.

Wat is wegenbelasting?

Als je een motorrijtuig koopt en op jouw naam zet, ben je verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. Onder motorrijtuigen vallen personen-, bestel- en vrachtauto’s, autobussen en motoren. Deze houderschapsbelasting is in Nederland oorspronkelijk ingevoerd om het wegennet te onderhouden. De overheid is tegenwoordig echter vrij in de besteding van de wegenbelasting, waardoor het geld aan meer dan alleen aan het wegennet wordt besteed.

Verschillen per provincie

De wegenbelasting bestaat enerzijds uit motorrijtuigenbelasting en anderzijds uit zogenaamde provinciale opcenten. De provinciale opcenten vormen een belangrijke inkomstenbron voor provincies. De hoogte hiervan wordt bepaald door provincies zelf en kan daardoor per provincie verschillen. Daarnaast kunnen provincies zelf bepalen wat er met dit geld gebeurt. Ook de provinciale opcenten worden dus niet alleen besteed aan het wegennet, maar ook aan andere provinciale zaken.

Hoogte van mijn wegenbelasting

Hoeveel wegenbelasting je dient te betalen, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Soort voertuig;
  • Type brandstof;
  • Gewichtsklasse;
  • Provincie waar je woont.

Op de website van de Belastingdienst kun je de hoogte van jouw wegenbelasting berekenen. Het is handig om bij het berekenen van je wegenbelasting je kentekenbewijs bij de hand te houden.

Hoe betaal ik wegenbelasting?

Wegenbelasting betaal je aan de Belastingdienst. Je kunt betalen via een automatische incasso waarbij je de Belastingdienst machtigt om de belasting maandelijks van je rekening af te schrijven of je kunt de wegenbelasting betalen aan de hand van een acceptgiro.

Uitzonderingen motorrijtuigenbelasting

In sommige gevallen kun je een vrijstelling ontvangen voor het betalen van motorrijtuigenbelasting. Bijvoorbeeld in onderstaande gevallen:

Buitenlands kenteken

Motorrijtuigen met een buitenlands kenteken kunnen in aanmerkingen komen voor een werknemersvrijstelling, werkgeversvrijstelling, vrijstelling bij kort gebruik in Nederland of een vrijstelling op basis van internationaal recht als je buiten Nederland woont, maar je auto in Nederland wilt gebruiken.

Invaliditeit

Als je invalide bent, kun je een vrijstelling ontvangen. Hiervoor dien je te voldoen aan verschillende voorwaarden.

Oldtimers

Als je een motorrijtuig hebt die meer dan 40 jaar geleden in gebruik is genomen, ontvang je een vrijstelling. Vrachtauto’s en autobussen die meer dan 40 jaar geleden in gebruik zijn genomen, ontvangen alleen een vrijstelling als deze niet bedrijfsmatig worden gebruikt.

Overgangsregeling

Heb je een motorrijtuig dat voor het eerst in gebruik is genomen tussen 1 januari 1975 en 1 januari 1988? Als het gaat om een personenauto of bestelauto die uitsluitend bedoeld is om op benzine te rijden, een motor, vrachtauto of autobus die je niet bedrijfsmatig gebruikt, dan kun je gebruikmaken van een overgangsregeling. Met een overgangsregeling betaal je een verlaagd belastingtarief. Dit verlaagde tarief geldt niet als je het motorrijtuig gebruikt in de maanden januari, februari en december.

Schorsing

Als je je motorrijtuig niet gebruikt, is het mogelijk om je motorrijtuig kosteloos te schorsen. Een dergelijke schorsing kan maximaal 1 jaar duren. Tijdens de schorsing hoef je geen wegenbelasting te betalen, maar kun je ook geen gebruik maken van je motorrijtuig. Een schorsing kun je aanvragen bij grotere PostNL kantoren, bij kentekenloketten van Stichting Kentekenloket of online via RDW.

Auto verkopen

Ben je van plan om je auto te verkopen? Dan kun je de auto overschrijven en  hoef je na de verkoop geen wegenbelasting meer te betalen. Verkoop je de auto aan een door RDW erkend autobedrijf dan ontvang je van dat bedrijf een vrijwaringsbewijs. Als je je auto aan een particulier verkoopt, dan ontvangt de koper een vrijbewaringsbewijs die voor jou als verkoper bestemd is. Eventueel te veel betaalde belasting /auto-overschrijven/ontvang je na de verkoop automatisch van de Belastingdienst terug.

Autoverzekering vergelijken

De wegenbelasting maakt deel uit van de vaste kosten die je hebt als je in het bezit bent van een auto. De premie van je autoverzekering is ook onderdeel van deze vaste kosten. Door je autoverzekering te vergelijken, kun je echter tot wel € 200 besparen op je vaste lasten.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 22 jan. 2019, 09:35 Dhr. T. uit Groningen.
  • 22 jan. 2019, 09:33 Dhr. K. uit Arnhem.
  • 22 jan. 2019, 09:30 Dhr. S. uit Eindhoven.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.