Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Winterbanden onder je auto

15 september 2013

featured image

In Nederland is het niet verplicht om tijdens winterse omstandigheden winterbanden onder je auto te laten zetten. Tijdens winterse omstandigheden is de remweg met winterbanden echter korter en daarom dus wel veiliger. De prijzen van de banden verschillen sterk en kunnen ‘s winters omhoog gaan in verband met de populariteit hiervan in deze periode. Om te voorkomen dat je onnodig te veel betaalt, kun je winterbanden al in het voorjaar aanschaffen.

Verschil met zomerbanden

Naast winterbanden bestaan er ook speciale zomerbanden. Deze banden verschillen zowel in materiaal als in profiel. Het profiel van winterbanden is zo vormgegeven dat er beter grip op de weg is bij optrekken en remmen. Daarnaast hebben winterbanden een rubbersamenstelling die ervoor zorgt dat de banden ook bij lage temperaturen flexibel blijven in tegenstelling tot bij zomerbanden. Bij hoge temperaturen kunnen winterbanden een langere remweg en snellere slijtage tot gevolg hebben.

Typen winterbanden

Heijn Kruize, bandenspecialist van Kuil Banden: “Bij winterbanden kopen heb je keuze uit veel verschillende merken en types. Hieronder een aantal punten waar je op moet letten bij winterbanden kopen: Je hebt twee verschillende coderingen voor winterbanden, M+S en het sneeuwvlok symbool. Banden met M+S zijn alleen door de fabrikant als winterband bestempeld, terwijl winterbanden met een sneeuwvlok symbool onafhankelijk zijn getest. In sommige landen is de M+S codering voldoende, terwijl in bijvoorbeeld Oostenrijk je verplicht bent winterbanden met het sneeuwvlok symbool onder je auto te hebben. Nog een tip bij het kopen van winterbanden is het kijken naar een winterbandentest. In deze test zie je netjes op een rijtje hoe de verschillende banden gescoord hebben op zaken als remafstand, grip en comfort.”

Kosten winterbanden

De prijs voor een reguliere winterband ligt doorgaans tussen de €40 en €165. De kosten zijn doorgaans afhankelijk van de omvang, het merk en kwaliteit. De meest gangbare maten kun je kopen voor ongeveer een bedrag tot €90. Omdat je winter- en zomerbanden niet tegelijkertijd gebruikt, kun je ervoor kiezen om de banden te stallen bij een bandenspecialist. Als je winterbanden koopt, kun je in sommige gevallen een prijs afspreken voor de banden én de stalling.

;