Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Zelfrijdende auto maakt schade? Makers zijn verantwoordelijk

8 oktober 2015

featured image

De zelfrijdende auto is voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow. Toch komt het steeds dichterbij. Fabrikanten zijn druk bezig met het testen van de auto zonder bestuurder. Dit gebeurt nu nog vooral op afgesloten terrein, maar er zijn al enkele zelfrijdende auto’s op de openbare weg te vinden. Wat nou als zo’n wagen een ongeluk veroorzaakt. Wie is er dan aansprakelijk? Volvo, Google en Mercedes hebben zich hier als eerste over uitgesproken.

‘Wij zijn volledig aansprakelijk’

Volvo-CEO Håkan Samuelsson heeft de verantwoordelijkheid genomen voor eventuele schades door de zelfrijdende auto. ‘Volvo accepteert de volledige aansprakelijkheid wanneer één van zijn wagens in autonome modus rijdt’. De verwachting is wel dat er vele malen minder ongelukken gebeuren met zelfrijdende auto’s dan met gewone auto’s.

Ook verantwoordelijk als de auto gehackt wordt?

De topman van Volvo spreekt zich ook uit over verwachte cybercriminaliteit. Het hacken van een zelfrijdende wagen ziet Volvo als een criminele misdaad en ze zullen er alles aan doen om dit te voorkomen. Mocht dit toch gebeuren, dan zal Volvo zelf de verantwoordelijkheid nemen.

Google en Mercedes

Eerder deze week hebben ook Google en Mercedes hun verantwoordelijkheid uitgesproken. Wanneer hun auto de schuldige partij is bij een ongeval, zullen ze alle verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid accepteren. Opvallend is dat Google zijn auto asocialer leert rijden, juist om de auto veiliger te maken.

Ongelukken tot nu toe

De wagen van Google rijdt al sinds 2009 zonder bestuurder op de openbare weg en is sindsdien betrokken geraakt bij 16 ongelukken. Geen enkele keer was het de fout van de zelfrijdende auto. Mercedes en Volvo rijden momenteel nog alleen op afgesloten testlocaties. In 2017 gaan 100 zelfrijdende Volvo’s de Göteborgse openbare wegen op.

Autoverzekeringen van een zelfrijdende auto

Het is nog altijd niet helemaal duidelijk wat deze ontwikkelingen precies voor de verzekering van een zelfrijdende auto gaat betekenen. Het is nu afwachten of andere producenten van autonome voertuigen hun concurrenten zullen volgen. Daarnaast is het interessant hoe autoverzekeraars hierop gaan reageren.

 

;