Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

  • Maandag 09.00 - 17.30
  • Dinsdag 09.00 - 17.30
  • Woensdag 09.00 - 17.30
  • Donderdag 09.00 - 17.30
  • Vrijdag 09.00 - 17.30
  • Zaterdag 10.00 - 16.00
  • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken

Zwarte zaterdag 2020 omzeilen

14 januari 2016

featured image

Urenlang in de file staan op weg naar de vakantiebestemming is voor veel mensen niet het beste begin van een paar ontspannende weken. Toch lijkt deze zogenaamde zwarte zaterdag onvermijdbaar voor Nederlandse vakantiegangers. Hoe is deze drukte te omzeilen en kom je op vakantie aan zonder oververhitte en vermoeide gezinsleden?

Zomerdrukte

In de maanden juli en augustus heeft Europa zomervakantie en lijkt iedereen tegelijkertijd met de auto op vakantie te willen, afreizend naar populaire bestemmingen aan de kust om te ontspannen en te genieten van de zon. De weg hier naartoe zorgt door de lange files daarentegen voor vermoeidheid en frustraties tijdens het wachten in de brandende zon.

zwarte zaterdag

Drukke routes

Door België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje lopen grote snelwegen die steden en landen met elkaar verbinden. De vele toeristen maken allemaal gebruik van deze wegen. Zo is de Autoroute du Soleil in Frankrijk een bekende drukke route waar je kunt rekenen op uren file wanneer deze op een zomerse zaterdag volledig dichtslibt.

Wanneer moet je niet vertrekken?

De beste manier om zwarte zaterdag te omzeilen is natuurlijk door niet op zaterdag te gaan rijden. Ook iedere zaterdag die niet de naam zwarte zaterdag krijgt kun je beter overslaan, dit neemt namelijk niet weg dat het heel druk zal zijn met lange files. Helaas is vrijdagnacht rijden ook geen oplossing, als je vroeg uit Nederland vertrekt kom je in Duitsland of Frankrijk aan rond de tijd dat hier de files net beginnen en kun je alsnog achteraan aansluiten.

Wanneer moet je wel vertrekken?verkeerskalender

Om alle drukte te vermijden kun je het best op maandag t/m donderdag of op zondag vertrekken. Dit is lastig als je een huisje hebt gehuurd omdat de wisseldag meestal op zaterdag valt. Om zolang mogelijk van de vakantie te kunnen genieten kiezen veel mensen er daarom alsnog voor om op zaterdag te vertrekken. In dit geval is het aan te raden om juist laat te vertrekken op zaterdag, op deze manier rijd je achter de files aan en kun je toch iedere vakantiedag meepakken.

Welke dagen wordt het zwarte zaterdag?

De ANWB voorspelt ieder jaar wanneer de zwarte zaterdagen zullen vallen tijdens de winter- en zomerperiode. Met deze verkeersdruktekalender kun je checken wanneer je beter wel en beter niet kunt gaan rijden.

5743222116_d723f557f0_bGenieten tijdens de rit

Het is niet overdreven dat de files op zwarte zaterdagen uren kunnen duren. Snelwegen veranderen in lange rijen auto’s die niet tot nauwelijks vooruit komen. Heb je een goed navigatiesysteem of een talent voor kaartlezen, kies dan eens voor de regionale wegen. De maximumsnelheid ligt hier weliswaar een stuk lager, maar dit gaat een stuk sneller dan het kruiptempo op de snelweg. Ondertussen kun je vlot doorrijden en alvast genieten van de eerste uitzichten van het landschap in plaats van het uitzicht op je buurman in de file. Deze wegen leiden je soms wel een aardig stuk om, dus kies hier alleen voor als de snelwegen echt stilstaan.

Wachtrijen en wegrestaurants

Niet alleen op de weg zelf is het druk, ook bij tankstations en wegrestaurants staat het vol met vermoeide medereizigers die zijn gestopt voor een tankbeurt, eet- drink of plaspauze. Door de drukte is er soms niet eens een parkeerplek en er staan vaak lange rijen voor het toilet. Een stukje van de snelweg af om bij een grote supermarkt in de buurt te tanken kan een slim idee zijn, het is hier minder druk en er zijn ook vaak openbare toiletten te vinden. Neem voor de zekerheid ook altijd genoeg eten en drinken mee van huis, of je nou vanuit je stilstaande auto op de snelweg eet of op een overvol parkeerterrein, dat verschil merk je bijna niet meer.

89650415_d2927d8cef_o

3 file tips

Als je toch op zaterdag bent gaan rijden of je komt om een andere reden in de file terecht, gebruik dan deze tips om het file rijden zo prettig mogelijk te maken:

  • Tip 1: Houd het in de auto koel door naast een vrachtwagen te gaan rijden en mee te genieten van de natuurlijke schaduw, dat kost een stuk minder benzine dan de airco op volle kracht te laten draaien.
  • Tip 2: Probeer niet helemaal tot stilstand te komen maar laat de auto zachtjes rollen. Optrekken vanuit stilstand kost namelijk meer benzine en is slechter voor de koppeling. Bij een stilstaande file kun je wachten tot de ruimte tussen jou en je voorganger een paar meter is voordat je aansluit.
  • Tip 3: In het buitenland, zoals Frankrijk, zijn veel tolwegen. Zorg dat je van tevoren een tolbadge hebt gekocht, hierdoor kun je de rij voor de tolpoortjes overslaan en meteen doorrijden.

Zo zit je precies goed

Wil je er zeker van zijn dat je de eerste welverdiende uren van je vakantie niet doorbrengt in de file, vertrek dan op een doordeweekse dag of op zondag. Extra vroeg vertrekken op zaterdag heeft geen zin, je kunt juist beter laat in de middag vertrekken zodat je achter de files aanrijdt. Als je de rit niet in één dag redt, kies dan voor een overnachting onderweg en rijdt ‘s ochtends vroeg fris en fruitig naar je eindbestemming toe. Boek een hotel wel vooruit, je bent onderweg waarschijnlijk niet de enige die dit spontane idee krijgt.

;