Dit kun je doen als je aanvraag voor een nieuwe autoverzekering is afgewezen

Het is super vervelend als je autoverzekering wordt afgewezen. Maar omdat van treuren alleen niemand vooruit komt, kijken we graag naar de mogelijke oorzaken én oplossingen.

De verzekeraar beoordeelt je aanvraag

Autoverzekeraars mogen zelf bepalen wie zij verzekeren. Dit bepalen zij onder andere aan de hand van acceptatievragen, maar ook  je leeftijd in combinatie met de opgegeven auto kan hierin een rol spelen. Hieronder vind je de meest voorkomende redenen van afwijzingen. Kijk je liever meteen naar een oplossing? Neem dan contact met ons op! We zitten elke werkdag van 08:00 tot 20:00 uur klaar om je verder te helpen. Op zaterdag helpen we je graag tussen 10:00 en 16:00 uur. 

Afwijzing autoverzekering: 7 mogelijke redenen

1. Risicoselectie

Verzekeraars controleren op risicogebieden. Valt jouw postcode in een gebied waar veel auto’s schade oplopen of er veel sprake is van autodiefstal? Dan kan het zomaar zijn dat je meer premie moet betalen. De kans dat je hierdoor wordt afgewezen is klein, maar niet niet uitgesloten.

2. Te veel schade geclaimd

Verzekeraars checken je schadeverleden in de centrale database ‘Roy-data’. Hier kan de verzekeraar het aantal schadevrije jaren opzoeken en zien hoeveel schade je in het verleden geclaimd hebt. Dit kan ervoor zorgen dat je aanvraag wordt afgewezen. Wel wordt er altijd rekening gehouden met de omgeving waarin je woont. Het kan zijn dat je in een buurt woont waar autoschade veel voorkomt en je hier zelf niets aan kunt doen.

De schaderegistratie klopt niet
Als je denkt dat de schaderegistratie niet klopt, kun je dit gratis inzien. Hiervoor moet je een inzageverzoek indienen bij het CIS. Dan kun je een correctieverzoek indienen bij het CIS. Als deze wordt geaccepteerd, wordt het aangepast in de centrale datebase en zien verzekeraars dit ook.

3. Je hebt je rekeningen niet op tijd betaald

Een keer een rekening niet op tijd betalen zorgt natuurlijk niet meteen voor weigering.  Het kan immers iedereen gebeuren dat er net op het moment van afschrijving geen geld op de rekening staat of het nieuwe rekeningnummer niet is doorgegeven. Let er wel op dat dit niet te vaak gebeurt. Als dit wel het geval is, word je bij de CIS geregistreerd als wanbetaler. Voor sommige verzekeraars is dit een reden om je aanvraag voor een nieuwe autoverzekering te weigeren.

4. Rijontzegging

Verzekeraars verzekeren je liever niet wanneer je een rijontzegging hebt (gehad). Deze kan je bijvoorbeeld hebben gekregen door het gebruik van alcohol of drugs in het verkeer of omdat je te hard hebt gereden. Het is in het geval van een rijontzegging vaak niet meer mogelijk een reguliere autoverzekering af te sluiten. Omdat iedereen met een auto wel verplicht een autoverzekering moet hebben, zijn er speciale autoverzekeraars waarbij jij je alsnog kunt verzekeren. Vaak is dit helaas wel tegen een hogere premie dan bij de reguliere verzekeraars.

5. Een strafrechtelijk verleden

Ook een strafrechtelijk verleden kan reden zijn voor de verzekeraar om je auto niet te dekken. Verzekeraars kunnen het een te hoog risico vinden om iemand met een strafblad te verzekeren. Zelfs al heeft je strafblad niks met het verkeer te maken.

6. Een snelle auto maar nog niet lang je rijbewijs

Als je relatief gezien nog een jonge bestuurder bent (jonger dan 24 jaar) staan verzekeraars niet te trappelen om bepaalde ‘snelle’ auto’s voor jou te verzekeren. Check voordat je een mooie, snelle auto met veel PK’s koopt eerst even of het je lukt deze te verzekeren.

7. Onverzekerd geweest voor lange tijd

Als je in Nederland woont en een auto hebt, dan ben je verplicht je auto te verzekeren. Óók als je er niet in rijdt. Verzeker jij je auto niet, dan vinden verzekeraars dat dit iets over jou zegt; je hoort immers de wettelijke regels te kennen.

Ik ben afgewezen geen van bovenstaande redenen zijn op mij van toepassing

Is geen van bovenstaande redenen op jou van toepassing? Dan heb je recht op een gemotiveerde afwijzing. Deze kun je aanvragen door contact op te nemen met de verzekeraar. Zo weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

Één of meerdere bovenstaande redenen gelden voor mij. Wat nu?

Is één of meerdere van bovenstaande redenen wél op jou van toepassing? Dan is dat vaak de reden van je afwijzing. Gelukkig is er een oplossing: De Vereende Verzekeringen is een verzekeraar die verzekeringen biedt voor bijzondere risico’s. Hier kun je vaak (helaas wel tegen een hogere premie) bij terecht. Bel of mail ons om samen te kijken naar de beste optie. We zitten elke werkdag van 08:00 tot 20:00 uur klaar om je verder te helpen. Op zaterdag helpen we je graag tussen 10:00 en 16:00 uur.

Ik heb geen idee wat ik nu moet doen

Geen probleem! We helpen je graag.  Bel of mail ons met je vraag, dan kijken we samen verder. We zijn op werkdagen van 08:00 tot 20:00 bereikbaar en op zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur.

Zojuist overgestapt

  • 28 maart, 05:46 Mevr. I. uit Lelystad is overgestapt.
  • 28 maart, 05:43 Dhr. L. uit Culemborg is overgestapt.
  • 28 maart, 05:41 Mevr. D. uit 's-hertogenbosch is overgestapt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.