Aanvraag voor een nieuwe autoverzekering afgewezen

Het is natuurlijk erg vervelend als een verzekeraar je aanvraag afwijst. Belangrijk om meteen te weten is dat als een verzekeraar je aanvraag afwijst, anderen dit ook zullen doen. We laten je hier zien wat de mogelijke redenen voor je afwijzing zijn en leggen je uit waarom een tweede aanvraag vaak niet veel zin heeft.

Risicoanalyse

Verzekeraars kijken naar verschillende factoren in je verleden om te bepalen hoe groot de kans is dat je een vergoeding claimt of je betalingen niet kunt voldoen. Hoe groter de kans, hoe hoger je premie. Pas als de kans echt hoog is, zal de verzekeraar je aanvraag afwijzen.

Je aanvraag wordt waarschijnlijk door alle verzekeraars afgewezen

Je aanvraag zal dus niet zomaar afgewezen worden. Bovendien hanteren alle verzekeraars dezelfde criteria voor hun risicoanalyse. Een aanvraag bij een andere verzekeraar heeft daarom waarschijnlijk weinig zin.

Hieronder vind je de mogelijke redenen voor afwijzing. Als je het niet eens bent met de beoordeling kun je om een gemotiveerde afwijzing vragen. Stuur daarvoor een aangetekende brief naar je verzekeraar.

LET OP! Na een afwijzing ben je niet verzekerd. Rijden zonder verzekering is strafbaar!

Redenen voor afwijzing

1. Te vaak geclaimd

Alle Nederlandse verzekeraars kunnen in de centrale database van Roy Data zien of je vaak een claim hebt ingediend. Ze kijken dan uitsluitend naar schades waar juridische bijstand bij komt kijken, zoals diefstal of ruitschade. Als je vaak hebt geclaimd gaan verzekeraars ervan uit dat je dit in de toekomst ook zult doen.

Als de registratie niet klopt

Denk je dat de registratie in de database niet klopt? Dien dan een verzoek in bij het CIS om het in te zien. Als het niet klopt, kun je een correctieverzoek doen, waarna het CIS de nieuwe gegevens doorgeeft aan de verzekeraar.

2. Te lang niet betaald

Veruit een van de belangrijkste redenen voor afwijzing is het niet voldoen aan je betalingsverplichting. In eerste instantie schorst een verzekeraar je verzekering, maar als het echt te lang duurt, wordt je verzekering opgezegd. Dit wordt geregistreerd en is voor alle verzekeraars zichtbaar.

3. Een rijontzegging

Als je vaak ernstige verkeersovertredingen begaat kan dat je een rijontzegging opleveren en dat heeft nog lang gevolgen voor je autoverzekering. Tot wel 7 jaar later zal je aanvraag hierom worden geweigerd.

4. Een strafblad

Zelfs wanneer de reden voor een strafblad niets met je rijgedrag te maken heeft, zullen verzekeraars je aanvraag vaak afwijzen als je er een hebt. Zij vinden namelijk dat dit iets over je zegt en het risico op schade vergroot.

5. Pas kort een rijbewijs maar wel een snelle auto

Als jonge bestuurder val je sowieso al in een zogeheten risicogroep. Jonge bestuurders rijden gemiddeld vaak schade en hebben beperkte rijervaring. Een sportieve auto vinden verzekeraars dan ook niet zo’n goed idee. Kijk daarom altijd of je de auto kunt verzekeren voordat je hem koopt.

6. Lang je auto niet verzekerd

In Nederland is een autoverzekering altijd verplicht, ook als je er niet mee rijdt. Heb je de auto lange tijd onverzekerd gelaten, dan zullen verzekeraars je aanvraag afwijzen.

Laat je kenteken schorsen

Een lang verblijf in het buitenland is een van de belangrijkste redenen om een auto niet te verzekeren. Ga je zelf naar het buitenland en wil je jouw auto gedurende die tijd niet verzekeren? Laat dan het kenteken laten schorsen bij de RDW. Als je terugkomt in Nederland kun je de auto opnieuw verzekeren.

Opnieuw je auto verzekeren?

Opnieuw je autoverzekering afsluiten? Het kan zo zijn dat je van de verzekeraar te horen hebt gekregen dat je je verzekering weer mag afsluiten. In dit geval kan je het best een nieuwe vergelijking maken. Premies kunnen vaak in een korte tijd wijzigen.