Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Aanvraag voor een nieuwe autoverzekering afgewezen

Het is natuurlijk erg vervelend als een verzekeraar je aanvraag afwijst. Belangrijk om meteen te weten is dat alle verzekeraars andere criteria hanteren voor acceptatie. Een afwijzing bij de ene verzekeraar betekent niet direct ook een afwijzing voor de andere verzekeraar. We laten je hier zien wat de mogelijke redenen zijn voor je afwijzing en wat je opties zijn.

Risicoanalyse

Verzekeraars kijken naar verschillende factoren in je verleden om te bepalen hoe groot de kans is dat je een vergoeding claimt of je betalingen niet kunt voldoen. Hoe groter de kans, hoe hoger je premie. Pas als de kans echt hoog is, zal de verzekeraar je aanvraag afwijzen.

Hoe nu verder?

Je aanvraag zal dus niet zomaar afgewezen worden. Alle verzekeraars hanteren andere criteria voor hun risicoanalyse. Je kunt dus altijd een nieuwe aanvraag doen bij een andere verzekeraar. Over het algemeen zijn de grotere verzekeraars minder streng in hun acceptatiebeleid: Ohra, Univé, Centraal Beheer Achmea en Nationale Nederlanden.

Bij deze verzekeraars is de kans op het acceptatie het grootst. Wordt je bij deze verzekeraars alsnog afgewezen? Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice voor een passend advies. We zijn op werkdagen te bereiken van 08.00 tot 20.00 en op zaterdag van 10.00 tot 16.00.

Let op! Je zult in de meeste gevallen niet direct voorlopige dekking meekrijgen. Dit betekent dat je niet verzekerd bent totdat je geaccepteerd bent door je verzekeraar. Dit kan enkele werkdagen duren. Rijden zonder verzekering is strafbaar. Je riskeert hiermee een boete van 400 euro.

Top 7 redenen voor afwijzing van de autoverzekering

1. Te vaak geclaimd

Alle Nederlandse verzekeraars kunnen in de centrale database van Roy Data zien of je vaak een claim hebt ingediend. Ze kijken dan uitsluitend naar schades waar juridische bijstand bij komt kijken, zoals diefstal of ruitschade. Als je vaak hebt geclaimd gaan verzekeraars ervan uit dat je dit in de toekomst ook zult doen.

2. Als de registratie niet klopt

Denk je dat de registratie in de database niet klopt? Dien dan een verzoek in bij het CIS om het in te zien. Als het niet klopt, kun je een correctieverzoek doen, waarna het CIS de nieuwe gegevens doorgeeft aan de verzekeraar.

3. Te lang niet betaald

Veruit een van de belangrijkste redenen voor afwijzing is het niet voldoen aan je betalingsverplichting. In eerste instantie schorst een verzekeraar je verzekering, maar als het echt te lang duurt, wordt je verzekering opgezegd. Dit wordt geregistreerd en is voor alle verzekeraars zichtbaar.

4. Een rijontzegging

Als je vaak ernstige verkeersovertredingen begaat kan dat je een rijontzegging opleveren en dat heeft nog lang gevolgen voor je autoverzekering. Tot wel 8 jaar later zal je aanvraag hierom worden geweigerd.

5. Een strafblad

Zelfs wanneer de reden voor een strafblad niets met je rijgedrag te maken heeft, zullen verzekeraars je aanvraag vaak afwijzen als je er een hebt. Zij vinden namelijk dat dit iets over je zegt en het risico op schade vergroot.

6. Pas kort een rijbewijs maar wel een snelle auto

Als jonge bestuurder val je sowieso al in een zogeheten risicogroep. Jonge bestuurders rijden gemiddeld vaak schade en hebben beperkte rijervaring. Een sportieve auto vinden verzekeraars dan ook niet zo’n goed idee. Kijk daarom altijd of je de auto kunt verzekeren voordat je hem koopt.

7. Lang je auto niet verzekerd

In Nederland is een autoverzekering altijd verplicht, ook als je er niet mee rijdt. Heb je de auto lange tijd onverzekerd gelaten, dan zullen verzekeraars je aanvraag afwijzen.

8. Een lang verblijf in het buitenland

Een lang verblijf in het buitenland is een van de belangrijkste redenen om een auto niet te verzekeren. Ga je zelf naar het buitenland en wil je jouw auto gedurende die tijd niet verzekeren? Laat dan het kenteken laten schorsen bij de RDW. Als je terugkomt in Nederland kun je de auto opnieuw verzekeren.

Autoverzekering geweigerd? Je kunt toch verzekerd autorijden

Stel dat ook de vier grote verzekeraars je aanvraag voor een autoverzekering weigeren, dan kun je je verzekeren bij de Vereende. Dit is een maatschappij opgericht door verzekeraars. Deze maatschappij verzekert mensen die voor individuele verzekeraars een te groot risico zijn. Je betaalt bij de Vereende meer premie vanwege het hogere risico.