Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Schade door slecht wegdek

Iedereen heeft er weleens last van: gaten in schade door slecht wegdek de weg of een te hoge verkeersdrempel. Maar wat doe je als je door slecht wegdek schade aan je auto krijgt? Ben je hier zelf verantwoordelijk voor of krijg je dit vergoed? En als je dat vergoed wilt krijgen, wie stel je dan aansprakelijk? En belangrijker nog: hoe gaat dit in z’n werk?

Welke dekking heb je?

Ten eerste is het belangrijk welke dekking je hebt. Als je een Allrisk dekking hebt, krijg je de schade vergoed door je eigen verzekering. Je verzekeraar zal proberen de schade te verhalen op de wegbeheerder. Of dit resultaat oplevert, is voor jou minder van belang. Je geld krijg je sowieso. Helaas zorgt dit er wel voor dat je schadevrije jaren inlevert. Heb je een WA of WA beperkte casco? Dan ben je hier niet automatisch voor verzekerd. In dit geval kun je zelf de wegbeheerder aansprakelijk stellen.

Check wie verantwoordelijk is voor de weg

In Nederland betaalt iedereen die een motorvoertuig bezit van jonger dan 25 jaar wegenbelasting. Hiervan worden de wegen onderhouden door de beheerder. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor auto- en snelwegen. Provinciale wegen moeten worden onderhouden door de Provincie. Wegen binnen de bebouwde kom vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Neem contact op met de wegbeheerder

Stuur een brief naar de wegbeheerder met uitleg over het probleem. Zorg dat je zo sterk mogelijk in je schoenen staat. Maak foto’s van het wegdek of de te hoge verkeersdrempel. Zorg dat je ook foto’s van de schade aan je eigen auto maakt en zoek getuigen. Op basis hiervan zal de beheerder beoordelen of je recht hebt op een vergoeding of niet. Als je het niet eens bent met het besluit, kun je naar de rechter stappen

Rechtsbijstandverzekering

Juridische geschillen zoals deze zijn vaak ingewikkeld. Een juridisch adviseur kan je hierbij helpen. Bij het afsluiten van je verzekering kun je ervoor kiezen om je auto aanvullend te verzekeren. Een van de aanvullende verzekeringen is de rechtsbijstandverzekering. Wanneer je deze verzekering afsluit, biedt de verzekeraar je kosteloos professionele hulp aan. Als je deze aanvullende verzekering niet hebt, is de verzekeraar niet verplicht je deze hulp te bieden. Het is wel slim om altijd even contact op te nemen met je verzekeraar. Sommige verzekeraars voorzien je van tips over hoe je dit zelf het beste kunt aanpakken.

Wanneer is de gemeente niet verantwoordelijk voor slecht wegdek?

Er zijn een aantal situaties wanneer de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat niet verantwoordelijk is:

  • De wegbeheerder had niet kunnen weten van de situatie
  • De wegbeheerder heeft door tijdsgebrek nog niet de kans gehad er iets aan te doen
  • wegbeheerder heeft voldoende maatregelen genomen om schade te voorkomen. Hierbij kun je denken aan snelheidsbeperkingen of waarschuwingsborden.

Autoverzekering

Wil je kijken hoe je kunt besparen op je autoverzekering? Vergelijk geheel vrijblijvend de beste autoverzekeringen. Na het invullen van je gegevens vind je een handig overzicht met de beste opties voor jouw situatie.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 5 juli 2020, 00:08 Dhr. F. uit Arnhem.
  • 4 juli 2020, 23:53 Dhr. D. uit Budel-dorplein.
  • 4 juli 2020, 23:51 Dhr. L. uit Bergeijk.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.