Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Wat gebeurt er als mijn auto total loss wordt verklaard?

Je auto is total loss als een expert dit officieel heeft verklaard. De expert moet in dienst zijn van een verzekeraar of onafhankelijk expertisebureau. Er zijn twee manieren waarop een auto total loss kan worden verklaard. De technische total loss en de economische total loss.

Technisch total loss

Als de auto technisch total loss wordt verklaard, houdt dit in dat de auto fysiek niet meer te repareren is. De schade is zo ernstig dat het niet meer haalbaar is de schade te herstellen. Een auto wordt technisch total loss verklaard als het chassis of de carrosserie zo ernstig is beschadigd dat reparatie onmogelijk is. Bij ernstige water- of brandschade kan een auto ook technisch total loss worden verklaard.

Economisch total loss

De auto wordt economisch total loss verklaard als de reparatie te duur is. In sommige gevallen loont het niet om de reparatiekosten voor de auto te maken. Stel dat de dagwaarde van de auto € 15.000 is. Na het ongeluk is de waarde van de auto nog € 5.000. Uit het onderzoek van de expert blijkt dat de reparatie van de auto meer dan € 10.000 zal bedragen. In dit geval loont het niet om de auto te repareren. De kosten voor de reparatie zijn groter dan de waarde die het zal toevoegen. In dit geval wordt gesproken van een economisch total loss.

Hoe word de dagwaarde bepaald?

De dagwaarde wordt door een expert bepaald. Het is de prijs die voor een vergelijkbare auto zou worden betaald. Voor het bepalen van de dagwaarde houdt de expert rekening met de volgende zaken:

  • leeftijd van de auto
  • staat van onderhoud
  • kilometerstand
  • automerk en -type

Hoe wordt de restwaarde bepaald?

De restwaarde van de auto wordt bepaald nadat opkopers er een bod op hebben gedaan. De expert wijst de opkopers aan. Het is belangrijk dat je het vrijwaringsbewijs van de koper krijgt. Dit is het bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat. Met dit bewijs voorkom je ongewenste boetes. Ook voor de opzegging van je autoverzekering heb je dit vrijwaringsbewijs nodig.

Oneens met de expert?

Je hoeft het niet eens te zijn met de expert. Ben je van mening dat de waardebepaling niet goed is gedaan door de expert? Je kunt dan zelf een andere expert inschakelen voor een contra-expertiserapport. Houd er wel rekening mee dat je deze kosten zelf zal moeten betalen, tenzij je autoverzekeraar je in de gelegenheid stelt dit rapport uit te laten voeren. Een contra-expertiserapport kost ongeveer € 250.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 17 juni 2019, 10:04 Dhr. V. uit 's-gravenhage.
  • 17 juni 2019, 09:59 Dhr. D. uit Geleen.
  • 17 juni 2019, 09:49 Dhr. Van den B. uit Amsterdam.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.