Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Wat is de zwarte lijst van verzekeringen?

De zwarte lijst van autoverzekeringen geeft inzicht in welke personen er om een bepaalde reden door een verzekeraar zijn afgewezen of waarvan een verzekering is opgezegd. Ook personen waarvan de rijbevoegdheid is ontzegd of personen die een negatief aantal schadevrije jaren hebben, staan vermeld op de zwarte lijst van verzekeraars. De zwarte lijst wordt bijgehouden door Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS). Sta je op een zwarte lijst en wil je toch een (nieuwe) autoverzekering? Lees op deze pagina over de mogelijkheden of vraag direct een vrijblijvende offerte bij autoverzekeraar de Vereende aan. Deze verzekeraar is gespecialiseerd in uitzonderlijke gevallen zoals negatieve schadevrije jaren of bijzonderheden in je verzekeringsverleden.

Offerte aanvragen

Stichting CIS

Stichting CIS bewaart voor verzekeringsmaatschappijen en gevolmachtigde agenten alle verzekeringsgegevens die belangrijk zijn om te delen. Zo beheert Stichting CIS ook de zwarte lijst van autoverzekeringen. Op de zwarte lijst worden persoonlijke gegevens, adresgegevens en het kenteken van de auto genoteerd. De registratie wordt door verzekeraars zelf doorgegeven en kan ook door de verzekeraars zelf verwijderd worden.

Wat is de zwarte lijst van verzekeringen?

Hoe kom je op de zwarte lijst terecht?

De zwarte lijst is een verzameling van personen die om een van de onderstaande redenen zijn afgewezen door een autoverzekering of waarvan de autoverzekering om een van deze redenen is opgezegd:

  • Als je een negatief aantal schade vrije jaren hebt waardoor je autoverzekering is opgezegd/geschorst. Je bent in een zogenoemde maluspositie terecht gekomen.
  • Als je een rijbevoegdheid ontzegging hebt gekregen.
  • Als je afspraken met je verzekeraar niet bent nagekomen, waardoor de verzekeraar je verzekering heeft opgezegd. Bijvoorbeeld het niet betalen van je premie.
  • Als je fraude hebt gepleegd of op een andere manier misbruik hebt gemaakt van je verzekering.
  • Als je met een onverzekerde auto schade hebt veroorzaakt.

Hoe lang sta je op de zwarte lijst van verzekeringen?

Sta je eenmaal op de zwarte lijst, dan blijven je gegevens meestal vijf jaar staan. Na deze vijf jaar wordt je registratie automatisch verwijderd. Als je op de zwarte lijst staat in verband met een negatief aantal schade vrije jaren, dan kunnen je gegevens na 15 maanden al van de zwarte lijst worden verwijderd.

Bezwaar indienen

Je kunt bij Stichting CIS nagaan wat er van je geregistreerd is en hoe lang de vermelding zichtbaar blijft. Het kan zijn dat je het niet eens bent met de vermelding op de zwarte lijst. In dat geval kun je dit aangeven bij Stichting CIS. De stichting zal een verzoek tot correctie indienen bij je verzekeraar. De verzekeraar kan dit verzoek echter wel negeren, waardoor je alsnog op de zwarte lijst blijft staan.

Een nieuwe autoverzekering afsluiten

Personen die op de zwarte lijst staan, hebben vaak moeite met het vinden van een nieuwe autoverzekering. De meeste autoverzekeraars zullen je namelijk niet accepteren. Toch zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld bij de verzekeraar De Vereende. Deze verzekeraar is gespecialiseerd in uitzonderlijke gevallen zoals negatieve schadevrije jaren of bijzonderheden in je verzekeringsverleden. Via onderstaande offerte kun je een autoverzekering bij de Vereende aanvragen:


Veelgestelde vragen

    Wat is de zwarte lijst bij autoverzekeringen?

    Er is geen officiële ‘zwarte lijst’ bij autoverzekeringen in Nederland. Verzekeraars kunnen informatie uitwisselen via het Centraal Informatie Systeem (CIS) van in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen om het risico van nieuwe klanten te bepalen. Een vermelding in het CIS kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.

    Waarom staan mensen op de zwarte lijst bij autoverzekeringen?

    Mensen staan niet echt op een zwarte lijst bij autoverzekeringen, maar een betalingsachterstand of slechte verzekeringshistorie kan leiden tot problemen met het afsluiten van nieuwe verzekeringen. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat iemand geregistreerd wordt bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Verzekeraars kunnen op basis van het Centraal Informatie Systeem (CIS) beslissen om een potentiële klant niet te accepteren of alleen tegen een hogere premie te verzekeren.

    Hoe kom ik op de zwarte lijst bij autoverzekeringen?

    Je kunt niet op een echte zwarte lijst komen bij autoverzekeringen, maar het niet op tijd betalen van de verzekeringspremie of het veel indienen van schadeclaims, fraude of het niet nakomen van verplichtingen kan leiden tot problemen met het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Verzekeraars kunnen op basis van het Centraal Informatie Systeem (CIS) beslissen om een potentiële klant niet te accepteren of alleen tegen een hogere premie te verzekeren als zij bepaalde risico’s zien op basis van je verzekeringshistorie.

    Hoe lang blijf ik op de zwarte lijst bij autoverzekeringen staan?

    Als je geregistreerd staat bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) vanwege een betalingsachterstand op je autoverzekering, blijft deze registratie vijf jaar zichtbaar in je dossier. Als verzekeraars besluiten om je niet te accepteren of alleen tegen een hogere premie te verzekeren vanwege een slechte verzekeringshistorie, dan kunnen ze tot vijf jaar terugkijken in het Centraal Informatie Systeem (CIS).

    Kan ik nog een autoverzekering afsluiten als ik op de zwarte lijst sta?

    Als je op de zwarte lijst staat bij autoverzekeringen, kan het zijn dat sommige verzekeraars je niet als klant willen accepteren of alleen tegen een hogere premie willen verzekeren. Het kan daarom verstandig zijn om eerst te kijken naar de mogelijkheden bij verschillende verzekeraars voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit. Verder kun je proberen om je betalingsachterstand in te halen of om een betalingsregeling te treffen met je huidige of voormalige verzekeraar, om te voorkomen dat je bij het BKR geregistreerd wordt.


Terug naar boven