Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Datamonitor

Met onze datamonitor willen we duidelijk in beeld brengen hoe het ervoor staat met de premies voor autoverzekeringen in verschillende situaties. Hiermee willen we het voor zowel journalisten als mensen die meer informatie willen over het verloop van premies makkelijker maken om hier kennis over te krijgen. Alle onderstaande grafieken zijn gebaseerd op onze eigen data die we maandelijks bijwerken. Hiermee willen we laten zien wat de ontwikkelingen zijn voor de verschillende dekkingen, premies voor jongeren en ouderen en wat de gemiddelde premies zijn die mannen en vrouwen moeten betalen voor hun autoverzekering. Op deze manier houden we de gehele markt in de gaten en weten we precies wat er speelt in de markt.

Inhoudsopgave

Dekkingskeuze

In de wereld van autoverzekeringen is misschien wel de belangrijkste keuze die je moet maken welke dekking je kiest voor je autoverzekering: WA, WA+ of Allrisk. Hierbij is de WA-dekking de meest eenvoudige en goedkoopste dekking en Allrisk de meest uitgebreide en dus dure keuze. Maar hoe verhouden deze dekkingen zich tot elkaar? Wordt de ene dekking steeds duurder ten opzichte van de ander of stijgen ze allemaal even hard? Hieronder is aan de hand van een bepaald profiel* het premieverloop weergegeven voor de drie verschillende dekkingen:

Autoverzekeraar van het jaar

Elk jaar in september houden wij bij Autoverzekering.nl een uitgebreid onderzoek naar de polisvoorwaarden en zoeken we uit welke autoverzekeraars het beste voldoen aan de wensen van consumenten. In de tabel hieronder zie je de winnaars van ons onderzoek van de afgelopen jaren.

2020 2021 2022 2023 2024
WA dekking HEMA SNS InShared Allianz Direct Allianz Direct
WA+ dekking Aegon FBTO VWPFS FBTO InShared
All risk dekking Klaverblad Avero Achmea Allianz Direct FBTO ING
Totaal Allianz Direct Allianz Direct Allianz Direct

In 2022 waren de winnaars nog InShared, VWPFS en Allianz Direct. Wat betreft de totale score voor alle dekkingen kwam Allianz Direct in 2022 als winnaar uit de bus. Vanaf 2023 is er geen totale winnaar gekozen omdat er toch specifiek een van de drie dekkingen gekozen moet worden. Lees ook ons nieuwsbericht over de autoverzekeraar van het jaar. Als we kijken naar de score per dekking dan zijn de winnaars van 2024:

  • Allianz Direct: beste WA- verzekering
  • InShared: beste Beperkt Casco verzekering
  • ING: beste All Risk verzekering

Hieronder zie je alle scores van de verschillende verzekeraars:

Afgesloten premies man/vrouw

Elke maand sluiten duizenden mannen en vrouwen een autoverzekering af. Autoverzekeraars maken geen onderscheid in de hoogte van de premie afhankelijk van je geslacht, maar toch zien we dat de premies die mannen en vrouwen betalen flink verschillen. Waar komt dit door? Is er een verschil in schadevrije jaren of heeft de een gemiddeld meer schadevrije jaren dan de ander? Volgens onze data zijn er verschillende redenen waarom mannen een hogere premie hebben: ze rijden gemiddeld meer kilometers, ze rijden duurdere auto’s en hebben die vaak dus ook uitgebreider verzekerd dan vrouwen. Logisch dus dat mannen gemiddeld een hogere premie hebben.

Verschil premie stad/dorp

De maandelijkse premie voor je autoverzekering is mede afhankelijk van je adresgegevens. Verzekeraars rekenen soms zelfs verschillende premies op basis van het huisnummer in dezelfde straat, dus je kan je voorstellen dat er een groot verschil kan zijn tussen verzekeren in de stad en op het platteland. Maar hoeveel verschillen de premies dan? Wij houden het voor je bij. Zoals je ziet is het in de stad duurder verzekeren. Dit komt voornamelijk omdat er in (drukke) steden een grotere kans is om schade te rijden dus dat moeten verzekeraars compenseren.

Verschil premie jong/oud

Jongeren betalen vaak de hoofdprijs voor hun autoverzekering. Dit komt omdat verzekeraars ze in een risicogroep plaatsen omdat ze een grotere kans hebben om schade te rijden, door bijvoorbeeld het gebrek aan ervaring. Hoe verhoudt de premie van een nieuwe autobezitter zich tegenover iemand die al jaren een auto heeft? Je ziet het in de grafiek.

Verschil premie door kilometrage

Kilometrage, oftewel het aantal kilometer wat je rijdt in een jaar, heeft invloed op de premie van je autoverzekering. Ook is het belangrijk om hier eerlijk over te zijn want als dit niet het geval is kan je verzekeraar er zelfs voor kiezen om niet uit te betalen bij schade. Hieronder zie je de invloed van het aantal kilometer dat je rijdt op je autopremie. Hoe meer kilometer je rijdt, hoe groter de kans op schade is dus hoe hoger je premie is.

Verschil premie door schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn een belangrijk onderwerp als je een autoverzekering hebt of wil afsluiten. Het aantal schadevrije jaren wordt bepaald aan de hand van hoe lang je een verzekering hebt lopen en hoeveel schades je hebt geclaimd bij je verzekeraar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd hoe hoger je korting. Maar hoeveel scheelt het nou echt? Als je meer schadevrije jaren hebt opgebouwd geeft dit aan dat je veilig aan het verkeer kan deelnemen en verzekeraars belonen dit door korting op je maandelijkse premie. De hoeveelheid schadevrije jaren heeft een grote impact op de premie die je moet betalen zoals je ziet in de grafiek hieronder.

Goedkoopste autoverzekering van Nederland

Wat is nou de goedkoopste autoverzekering van Nederland? Het is moeilijk om hier een antwoord op te geven, omdat de hoogte van de premie van heel veel factoren afhankelijk is. De data in onze grafiek is gebaseerd op een 60-jarige inwoner van Groningen met 19 schadevrije jaren die in een Citroën C1 rijdt. We hebben voor dit profiel gekozen omdat de afgelopen jaren uit ons eigen onderzoek naar de duurste steden is gebleken dat Groningen het goedkoopste is om je auto te verzekeren. Verder is de keuze gemaakt voor een hoog aantal schadevrije jaren en een kleine, goedkope auto om de premie laag te houden.

Studenten autopremies

Studenten betalen vaak de hoofdprijs voor hun autoverzekering. Dit komt door hun leeftijd, aantal opgebouwde schadevrije jaren en vaak ook omdat ze in een grote (drukke) stad wonen. Verzekeraars zien studenten, net zoals alle jongeren, als een hogere risicogroep omdat ze relatief meer schade rijden en nog niet zo ervaren zijn op de weg. Hieronder wordt de premie voor studenten bijgehouden.

*Voor de vergelijkingen op basis van dekking is het volgende profiel gebruikt:
een 53-jarige bestuurder met 5 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt. Het gaat om een Kia Rio en de eigenaar woont in Amersfoort.

Wil je meer achtergrondinformatie ontvangen over onze onderzoeken of ben je op zoek naar meer relevante data over autoverzekeringen? Stuur dan een e-mail naar pers@overstappen.nl en dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Terug naar boven