Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Amsterdam, 20 april 2023 – Den Haag is dit jaar de duurste stad om een autoverzekering af te sluiten, gevolgd door nieuwkomer Haarlem en Amsterdam. Dit blijkt uit ons jaarlijkse onderzoek* naar de premies in de twaalf provinciale hoofdsteden en Amsterdam. Groningers hebben geluk: de stad is voor het vierde jaar uitgeroepen tot de goedkoopste stad om een auto te verzekeren. Hagenezen betalen per jaar gemiddeld 145 euro meer voor hun autoverzekering dan Groningers.

Onze expert legt uit

Waarom betalen Hagenezen de hoofdprijs?

“Verzekeraars kijken voor de kans op schade onder andere naar het aantal bewoners per vierkante kilometer. Den Haag is relatief gezien een van de meest drukbevolkte steden van ons land. Daarnaast is de autocriminaliteit in deze stad ook relatief hoog. Dit is ook een belangrijke factor voor autoverzekeraars om de hoogte van de premies te bepalen.”

Jerry,

Expert autoverzekeringen

Jerry Poel, expert autoverzekeringen bij Autoverzekering.nl

Haarlem nieuw in top drie, flinke daling in Maastricht

De afgelopen jaren waren autobezitters in Amsterdam, Den Haag en Utrecht of Maastricht het duurst uit voor hun autoverzekering. Maar dit jaar is Haarlem nieuwkomer in de top drie met duurste steden om een autoverzekering af te sluiten. De hoofdstad van Noord-Holland komt dit jaar binnen op een tweede plaats en Amsterdam sluit de top drie af.

In tegenstelling tot eerdere jaren, hebben Maastrichtenaren geluk. Ons onderzoek laat namelijk zien dat de gemiddelde autopremies in Maastricht het hardst gedaald zijn: autobezitters in de Limburgse hoofdstad betalen dit jaar bijna 55 euro minder in vergelijking met vorig jaar. Dit terwijl Maastricht in 2018 en 2019 werd uitgeroepen tot duurste stad om een auto te verzekeren.

Volgens autoverzekeringsexpert Jerry Poel is de uitkomst opvallend: “Het aantal autodiefstallen daalt al jaren, maar in Maastricht zien we dat de autodiefstallen vorig jaar juist zijn toegenomen in vergelijking met andere steden. Verzekeraars berekenen dit vaak door in de premies, dus het is bijzonder dat de premies in Maastricht alsnog een daling laten zien. Over het algemeen is het wel zo dat je auto nog steeds het onveiligst staat in steden zoals Amsterdam, Utrecht of Rotterdam.”

Startende automobilisten opnieuw de dupe

Startende automobilisten worden door verzekeraars vaak gezien als risicogroep, wat leidt tot hogere premies. Vorig jaar leek het tij te keren, maar uit het onderzoek blijkt dat deze groep automobilisten er dit jaar financieel op achteruit gaat. Waar een startende autobezitter vorig jaar nog 33,97 euro per maand, is de gemiddelde maandpremie gestegen naar 37,61 euro. Hierdoor zijn starters op jaarbasis zo’n 43 euro duurder uit.

In Den Haag en Haarlem liggen de jaarlijkse autopremies van startende automobilisten ruim 130 euro hoger dan de gemiddelde kosten voor een autoverzekering. Groning en Leeuwarden blijken dit jaar voor starters de goedkoopste steden te zijn om een auto te verzekeren. Jonge autobezitters in Groningen betalen dit jaar ruim 250 euro minder voor hun autopremie dan jongeren uit Den Haag.

“Bij het bepalen van de premies kijken verzekeraars naar het risico dat zij lopen om een vergoeding uit te moeten keren bij schade. Bij bestuurders met weinig rijervaring is de kans op schade groter. In de Randstad is meer verkeer dan in het noorden of oosten van het land en dat vergroot de kans op ongelukken. Dit risico wordt door verzekeraars doorberekend in de premies, waardoor een startende automobilist in de Randstad stukken duurder uit is”, aldus onze autoverzekeringsexpert Jerry Poel.

Kan ik besparen op mijn premie?

Als beginnend bestuurder kan het lastig zijn om een goedkope autoverzekering te vinden. Je hebt namelijk weinig of geen schadevrije jaren opgebouwd, waardoor je een lage no-claimkorting ontvangt. Gelukkig kun je door het maken van een vergelijking in één oogopslag zien welke verzekeraar de laagste premie aanbiedt voor jouw persoonlijke situatie. Maak direct een vergelijking en bekijk hoeveel jij kunt besparen op je autoverzekering.

Hartje met geld

*Toelichting over het onderzoek

Voor het negende jaar op rij heeft Autoverzekering.nl onderzocht wat de premieverschillen zijn. Voor het onderzoek zijn de premies in de twaalf provinciehoofdsteden en Amsterdam met elkaar vergeleken. Hiervoor is gekeken naar de prijzen in de categorieën starter, familie en senior voor de verzekeringen WA, WA+ en Allrisk. Autoverzekering.nl gebruikt elk jaar dezelfde profielen en verzekeringen, zodat de uitkomsten van meerdere jaren met elkaar vergeleken kunnen worden. Dit zijn de gebruikte profielen:

  • Starter: een bestuurder van een VW Golf, geboortejaar 1990, met 5 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.
  • Familie: een bestuurder van een Volvo V70, geboortejaar 1975, met 15 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.
  • Senior: een bestuurder van een Toyota Yaris, geboortejaar 1945, met 30 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.
Terug naar boven