Nieuws

Eten, opmaken en scheren in de auto; mag dat eigenlijk wel?
Wat mag je in de auto wel of niet doen?
Ook in deze blog ontkomen we niet aan wat regels die in wetten zijn vastgelegd. Belangrijk is artikel 5a van de Nederlandse Wegenverkeerswet 1994. De hoofdregel is dat het voor iedereen verboden is “zich opzettelijk zodanig in het verkeer te gedragen dat de verkeersregels in ernstige mate worden geschonden, indien daarvan levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is”. Denk hierbij aan het zeer dicht achter een ander voertuig rijden, door rood licht rijden of tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vasthouden.
In artikel 6 van dezelfde wet staat “dat het verboden is voor iedereen die aan het verkeer deelneemt zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat”.
Elektronische apparaten
Een ander belangrijk stuk wetgeving is het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Hierin is vastgelegd wat elektronische apparaten zijn. Dus als je een boete thuis krijgt vanwege appen tijdens het rijden, staat er feitcode R545 op de rekening van het CJIB. Dat is ontleend aan artikel 61a van de RVV 1990. Daar staat dat “Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden.”. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tablet computer of een mediaspeler. Dus, als je weer de bekende CJIB-envelop (met paarse rand) thuisgestuurd krijgt: het is geen willekeur van een overijverige agent, maar echt 100% gebaseerd op de wettekst.
Mag het wel of niet?
In het rijtje met voorbeelden in de wettekst staan omstandigheden als scheren, eten, je haar doen, je opmaken etc. dus niet genoemd. Dus zou je zeggen dat dit is toegestaan. Maar is dat zo? Je raadt het antwoord vast al: dat hangt er vanaf. Het is dus verboden om je zo te gedragen dat je andere verkeersdeelnemers hindert of in gevaar brengt. Dus als je door te scheren je stuur niet meer goed kunt vasthouden en uit de bocht vliegt: jouw fout. Als je lang in je binnenspiegel kijkt om je lippen mooi te stiften en op je voorganger knalt: jouw fout. Je snapt het al: op elk moment moet je je auto onder controle kunnen houden en andere verkeersdeelnemers niet hinderen of in gevaar brengen.
Veiligheid boven alles
Is dat appje echt zo belangrijk?
Nog wat extra verdieping over het gebruik van je mobiele telefoon in het verkeer. Het is verboden je mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden. Tijdens het rijden mag je bijvoorbeeld niet ‘handheld’ bellen, appen, je mail lezen, sms’jes versturen, je socials checken enz. Voor fietsers geldt hetzelfde. Nog een paar andere mobiele weetjes:
- Tijdens het rijden is het ook verboden om je telefoon tussen je oor en schouder te klemmen.
- Handsfree bellen is wel toegestaan. Bediening van je telefoon via het dashboard, stuur en spraakbediening zijn wel toegestaan.
- Je mag je telefoon wel vasthouden op het moment dat het voertuig (veilig) stilstaat.
- Wil je veilig thuiskomen? Rij dan mono.

Wat zijn de gevolgen als je een ongeluk veroorzaakt?
Het kleinste gevolg is de boete van €340 die je krijgt als je bijvoorbeeld de telefoon in het verkeer gebruikt in je hand, en op de foto wordt gezet. Daarnaast kun je door je gedrag een ongeval veroorzaken. SAP Letselschade Advocaten schrijven dat “de bestuurder van een voertuig een strafbare verkeersfout begaat indien hij/zij handelt in strijd met het verbod op het telefoongebruik”. Door het gebruik van de telefoon wordt een onvoorzichtige of zelfs gevaarlijke situatie veroorzaakt. De bestuurder is afgeleid en heeft minder oog voor het verkeer en de weg waarop hij of zij rijdt. Met andere woorden het telefoongebruik beïnvloedt het rijgedrag, waardoor bijvoorbeeld het tijdig tot stilstand brengen van de auto niet altijd meer mogelijk is en een aanrijding niet kan worden voorkomen”.
Als jouw rijgedrag dan leidt tot letselschade (of een slachtoffer komt te overlijden), dan kan de bestuurder daarvoor zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk aansprakelijk zijn. Als aansprakelijke bestuurder ben je dan verplicht tot betaling van een schadevergoeding.
Als het situaties zijn waarbij niet het mobiele telefoongebruik de oorzaak is, maar bijvoorbeeld je scheerapparaat in combinatie met niet opletten (omdat je aandacht alleen op de binnenspiegel was gericht), dan kan je dezelfde argumentatie toepassen.
Wat dekt je verzekering eigenlijk?
Als jij de schuldige bent bij een ongeval, dan vergoedt de verzekeraar van jouw auto de schade van de tegenpartij. Dit is geregeld in artikel 6 van de WAM, de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen.
Als een ongeval wordt veroorzaakt door je telefoongebruik, is het nog steeds zo dat de tegenpartij de schade vergoed krijgt door jouw verzekeraar. Maar de verzekeraar kan deze uitgekeerde schade op jou gaan verhalen. En de schade aan je eigen auto moet je dan sowieso zelf dragen.
De verzekeraar moet wel aantonen dat het ongeval echt kwam doordat je je aan het scheren was en de aandacht volledig kwijt was. Ook bij gebruik van je mobiele telefoon moet de verzekeraar aantonen dat je jouw telefoon gebruikte op het moment van het ongeval. Dit is een probleem, want verzekeraars moeten dan toegang krijgen tot de informatie van je telefoonprovider. En die toegang kan de politie wel krijgen, maar een verzekeraar niet.
Conclusie
Sta iets eerder op, eet thuis en doe je persoonlijke verzorging in de badkamer en niet in de auto. En hoe moeilijk het ook is: blijf tijdens het rijden van je mobiele telefoon af. Als jij een ongeval veroorzaakt met letsel en er zijn getuigen die jou op de foto hebben met een telefoon in je hand, ben je heel serieus de klos. Maar het belangrijkste is: je hebt wellicht iemand blijvend letsel toegebracht. Zorg dus dat je handsfree kunt bellen of leg je telefoon in de auto op een onbereikbare plaats.
Tip van Autoverzekering.nl
We hopen het niet, maar het kan gebeuren dat je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch bij een ongeval betrokken raakt. Om je daarmee te helpen, hebben wij voor jou een gratis ongevallendekking bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Maak nu een vergelijking en ontdek hoeveel je kunt besparen op jouw verzekering. Zo kun je niet alleen veilig, maar ook zorgeloos de weg op!

Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John van der Kleij, adjunct-directeur van RISK Assuradeuren en daar verantwoordelijk voor Verzekeringstechniek van onder andere Auto- en Woonverzekeringen. Verder is hij Coördinator Fraudebeheersing, opgenomen in het register van Volmachtbedrijven en lid van de NVGA.
Bronvermelding
De volgende bronnen zijn geraadpleegd:

Den Haag duurste stad om auto te verzekeren
Amsterdam, 20 april 2023 – Den Haag is dit jaar de duurste stad om een autoverzekering af te sluiten, gevolgd door nieuwkomer Haarlem en Amsterdam. Dit blijkt uit ons jaarlijkse onderzoek* naar de premies in de twaalf provinciale hoofdsteden en Amsterdam. Groningers hebben geluk: de stad is voor het vierde jaar uitgeroepen tot de goedkoopste stad om een auto te verzekeren. Hagenezen betalen per jaar gemiddeld 145 euro meer voor hun autoverzekering dan Groningers.
Onze expert legt uit
Waarom betalen Hagenezen de hoofdprijs?
“Verzekeraars kijken voor de kans op schade onder andere naar het aantal bewoners per vierkante kilometer. Den Haag is relatief gezien een van de meest drukbevolkte steden van ons land. Daarnaast is de autocriminaliteit in deze stad ook relatief hoog. Dit is ook een belangrijke factor voor autoverzekeraars om de hoogte van de premies te bepalen.”
Expert autoverzekeringen

Haarlem nieuw in top drie, flinke daling in Maastricht
De afgelopen jaren waren autobezitters in Amsterdam, Den Haag en Utrecht of Maastricht het duurst uit voor hun autoverzekering. Maar dit jaar is Haarlem nieuwkomer in de top drie met duurste steden om een autoverzekering af te sluiten. De hoofdstad van Noord-Holland komt dit jaar binnen op een tweede plaats en Amsterdam sluit de top drie af.
In tegenstelling tot eerdere jaren, hebben Maastrichtenaren geluk. Ons onderzoek laat namelijk zien dat de gemiddelde autopremies in Maastricht het hardst gedaald zijn: autobezitters in de Limburgse hoofdstad betalen dit jaar bijna 55 euro minder in vergelijking met vorig jaar. Dit terwijl Maastricht in 2018 en 2019 werd uitgeroepen tot duurste stad om een auto te verzekeren.
Volgens autoverzekeringsexpert Jerry Poel is de uitkomst opvallend: “Het aantal autodiefstallen daalt al jaren, maar in Maastricht zien we dat de autodiefstallen vorig jaar juist zijn toegenomen in vergelijking met andere steden. Verzekeraars berekenen dit vaak door in de premies, dus het is bijzonder dat de premies in Maastricht alsnog een daling laten zien. Over het algemeen is het wel zo dat je auto nog steeds het onveiligst staat in steden zoals Amsterdam, Utrecht of Rotterdam.”
Startende automobilisten opnieuw de dupe
Startende automobilisten worden door verzekeraars vaak gezien als risicogroep, wat leidt tot hogere premies. Vorig jaar leek het tij te keren, maar uit het onderzoek blijkt dat deze groep automobilisten er dit jaar financieel op achteruit gaat. Waar een startende autobezitter vorig jaar nog 33,97 euro per maand, is de gemiddelde maandpremie gestegen naar 37,61 euro. Hierdoor zijn starters op jaarbasis zo’n 43 euro duurder uit.
In Den Haag en Haarlem liggen de jaarlijkse autopremies van startende automobilisten ruim 130 euro hoger dan de gemiddelde kosten voor een autoverzekering. Groning en Leeuwarden blijken dit jaar voor starters de goedkoopste steden te zijn om een auto te verzekeren. Jonge autobezitters in Groningen betalen dit jaar ruim 250 euro minder voor hun autopremie dan jongeren uit Den Haag.
“Bij het bepalen van de premies kijken verzekeraars naar het risico dat zij lopen om een vergoeding uit te moeten keren bij schade. Bij bestuurders met weinig rijervaring is de kans op schade groter. In de Randstad is meer verkeer dan in het noorden of oosten van het land en dat vergroot de kans op ongelukken. Dit risico wordt door verzekeraars doorberekend in de premies, waardoor een startende automobilist in de Randstad stukken duurder uit is”, aldus onze autoverzekeringsexpert Jerry Poel.
Kan ik besparen op mijn premie?
Als beginnend bestuurder kan het lastig zijn om een goedkope autoverzekering te vinden. Je hebt namelijk weinig of geen schadevrije jaren opgebouwd, waardoor je een lage no-claimkorting ontvangt. Gelukkig kun je door het maken van een vergelijking in één oogopslag zien welke verzekeraar de laagste premie aanbiedt voor jouw persoonlijke situatie. Maak direct een vergelijking en bekijk hoeveel jij kunt besparen op je autoverzekering.

*Toelichting over het onderzoek
Voor het negende jaar op rij heeft Autoverzekering.nl onderzocht wat de premieverschillen zijn. Voor het onderzoek zijn de premies in de twaalf provinciehoofdsteden en Amsterdam met elkaar vergeleken. Hiervoor is gekeken naar de prijzen in de categorieën starter, familie en senior voor de verzekeringen WA, WA+ en Allrisk. Autoverzekering.nl gebruikt elk jaar dezelfde profielen en verzekeringen, zodat de uitkomsten van meerdere jaren met elkaar vergeleken kunnen worden. Dit zijn de gebruikte profielen:
- Starter: een bestuurder van een VW Golf, geboortejaar 1990, met 5 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.
- Familie: een bestuurder van een Volvo V70, geboortejaar 1975, met 15 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.
- Senior: een bestuurder van een Toyota Yaris, geboortejaar 1945, met 30 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.

Sluiten autoverzekeraars ouderen uit op basis van leeftijd?
Wat mag je in de auto wel of niet doen?
Ook in deze blog ontkomen we niet aan wat regels die in wetten zijn vastgelegd. Belangrijk is artikel 5a van de Nederlandse Wegenverkeerswet 1994. De hoofdregel is dat het voor iedereen verboden is “zich opzettelijk zodanig in het verkeer te gedragen dat de verkeersregels in ernstige mate worden geschonden, indien daarvan levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is”. Denk hierbij aan het zeer dicht achter een ander voertuig rijden, door rood licht rijden of tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vasthouden.
In artikel 6 van dezelfde wet staat “dat het verboden is voor iedereen die aan het verkeer deelneemt zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat”.
Elektronische apparaten
Een ander belangrijk stuk wetgeving is het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Hierin is vastgelegd wat elektronische apparaten zijn. Dus als je een boete thuis krijgt vanwege appen tijdens het rijden, staat er feitcode R545 op de rekening van het CJIB. Dat is ontleend aan artikel 61a van de RVV 1990. Daar staat dat “Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden.”. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tablet computer of een mediaspeler. Dus, als je weer de bekende CJIB-envelop (met paarse rand) thuisgestuurd krijgt: het is geen willekeur van een overijverige agent, maar echt 100% gebaseerd op de wettekst.
Mag het wel of niet?
In het rijtje met voorbeelden in de wettekst staan omstandigheden als scheren, eten, je haar doen, je opmaken etc. dus niet genoemd. Dus zou je zeggen dat dit is toegestaan. Maar is dat zo? Je raadt het antwoord vast al: dat hangt er vanaf. Het is dus verboden om je zo te gedragen dat je andere verkeersdeelnemers hindert of in gevaar brengt. Dus als je door te scheren je stuur niet meer goed kunt vasthouden en uit de bocht vliegt: jouw fout. Als je lang in je binnenspiegel kijkt om je lippen mooi te stiften en op je voorganger knalt: jouw fout. Je snapt het al: op elk moment moet je je auto onder controle kunnen houden en andere verkeersdeelnemers niet hinderen of in gevaar brengen.
Veiligheid boven alles
Is dat appje echt zo belangrijk?
Nog wat extra verdieping over het gebruik van je mobiele telefoon in het verkeer. Het is verboden je mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden. Tijdens het rijden mag je bijvoorbeeld niet ‘handheld’ bellen, appen, je mail lezen, sms’jes versturen, je socials checken enz. Voor fietsers geldt hetzelfde. Nog een paar andere mobiele weetjes:
- Tijdens het rijden is het ook verboden om je telefoon tussen je oor en schouder te klemmen.
- Handsfree bellen is wel toegestaan. Bediening van je telefoon via het dashboard, stuur en spraakbediening zijn wel toegestaan.
- Je mag je telefoon wel vasthouden op het moment dat het voertuig (veilig) stilstaat.
- Wil je veilig thuiskomen? Rij dan mono.

Wat zijn de gevolgen als je een ongeluk veroorzaakt?
Het kleinste gevolg is de boete van €340 die je krijgt als je bijvoorbeeld de telefoon in het verkeer gebruikt in je hand, en op de foto wordt gezet. Daarnaast kun je door je gedrag een ongeval veroorzaken. SAP Letselschade Advocaten schrijven dat “de bestuurder van een voertuig een strafbare verkeersfout begaat indien hij/zij handelt in strijd met het verbod op het telefoongebruik”. Door het gebruik van de telefoon wordt een onvoorzichtige of zelfs gevaarlijke situatie veroorzaakt. De bestuurder is afgeleid en heeft minder oog voor het verkeer en de weg waarop hij of zij rijdt. Met andere woorden het telefoongebruik beïnvloedt het rijgedrag, waardoor bijvoorbeeld het tijdig tot stilstand brengen van de auto niet altijd meer mogelijk is en een aanrijding niet kan worden voorkomen”.
Als jouw rijgedrag dan leidt tot letselschade (of een slachtoffer komt te overlijden), dan kan de bestuurder daarvoor zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk aansprakelijk zijn. Als aansprakelijke bestuurder ben je dan verplicht tot betaling van een schadevergoeding.
Als het situaties zijn waarbij niet het mobiele telefoongebruik de oorzaak is, maar bijvoorbeeld je scheerapparaat in combinatie met niet opletten (omdat je aandacht alleen op de binnenspiegel was gericht), dan kan je dezelfde argumentatie toepassen.
Wat dekt je verzekering eigenlijk?
Als jij de schuldige bent bij een ongeval, dan vergoedt de verzekeraar van jouw auto de schade van de tegenpartij. Dit is geregeld in artikel 6 van de WAM, de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen.
Als een ongeval wordt veroorzaakt door je telefoongebruik, is het nog steeds zo dat de tegenpartij de schade vergoed krijgt door jouw verzekeraar. Maar de verzekeraar kan deze uitgekeerde schade op jou gaan verhalen. En de schade aan je eigen auto moet je dan sowieso zelf dragen.
De verzekeraar moet wel aantonen dat het ongeval echt kwam doordat je je aan het scheren was en de aandacht volledig kwijt was. Ook bij gebruik van je mobiele telefoon moet de verzekeraar aantonen dat je jouw telefoon gebruikte op het moment van het ongeval. Dit is een probleem, want verzekeraars moeten dan toegang krijgen tot de informatie van je telefoonprovider. En die toegang kan de politie wel krijgen, maar een verzekeraar niet.
Maar is het zo dat ouderen inderdaad meer aanrijdingen en ongevallen hebben?
Volgens Veilig Verkeer Nederland wordt je kwetsbaarder in het verkeer naarmate je ouder wordt. Raak je betrokken bij een ongeval, dan is het letsel vaak ernstiger dan bij een jongere persoon. Daarnaast worden we gemiddeld steeds ouder en blijven we langer zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Ook het SWOV Wetenschappelijk Instituut voor Verkeersveiligheidsonderzoek) heeft hier diverse onderzoeken naar gedaan die dit bevestigen. Ook verzekeraars bevestigen dit beeld. Een woordvoerder van Allianz Direct schrijft op de website van Radar dat zij zien dat oudere bestuurders gemiddeld een hoger aantal schades hebben, net als de groep jongeren overigens.
Welke leeftijdsgrens hanteren verzekeraars eigenlijk voor het afsluiten?
Op de website van Radar worden van enkele verzekeraars leeftijden genoemd die volgens Moneyview van toepassing zijn. Duidelijk is dat er grote verschillen zijn. Zo werd naar aanleiding van de uitzending van Radar ook de nieuwe autoverzekeraar Rhion een beetje door de mangel gehaald omdat zij een leeftijdsgrens van 70 jaar hebben. Wij hebben contact opgenomen met deze verzekeraar en zij hebben aangegeven dat ze de leeftijd gaan verhogen naar 75 jaar. De markt van autoverzekeringen is al jaren weinig winstgevend (lees: verlieslatend) voor verzekeraars, en juist deze verzekeraar heeft nog maar een paar jaar geleden besloten de Nederlandse markt te betreden. Meer concurrentie is goed voor alle klanten, dus als Autoverzekering.nl juichen wij de komst van elke nieuwe goede verzekeraar toe! We snappen dat een nieuwe verzekeraar de eerste jaren voorzichtig wil starten en eerst een solide basis wil opbouwen. We doen het niet vaak, maar dit keer credits voor het team van Rob van Rietschoten dat zij het aangedurfd hebben om in Nederland te gaan starten met autoverzekeringen.
Bij sommige verzekeraars is het moeilijker om een harde leeftijd te ontdekken. Allianz Direct wordt door Radar genoemd als een verzekeraar die een grens van 75 jaar hanteert. Dit is simpelweg niet waar. Bij Allianz hangt het van een aantal factoren samen af. Het kan dus zijn dat een type auto in een bepaalde postcode voor een 80-jarige bestuurder niet wordt geaccepteerd, maar een ander type auto in een andere postcode voor een 85 jarige wel wordt geaccepteerd.
Verzekeraars als de Goudse en Klaverblad leggen de leeftijdsgrens voor nieuwe verzekeringen op 75 jaar. Aegon heeft een grens van 80 jaar (die nog niet zo lang geleden 74 jaar was). Er zijn ook verzekeraars die vanaf een bepaalde leeftijd willen dat een nieuwe klant zich laat begeleiden door een verzekeringsadviseur. De verzekeraar a.s.r. vraagt dit voor nieuwe klanten vanaf 81 jaar die een autoverzekering willen afsluiten.
Conclusie
Sta iets eerder op, eet thuis en doe je persoonlijke verzorging in de badkamer en niet in de auto. En hoe moeilijk het ook is: blijf tijdens het rijden van je mobiele telefoon af. Als jij een ongeval veroorzaakt met letsel en er zijn getuigen die jou op de foto hebben met een telefoon in je hand, ben je heel serieus de klos. Maar het belangrijkste is: je hebt wellicht iemand blijvend letsel toegebracht. Zorg dus dat je handsfree kunt bellen of leg je telefoon in de auto op een onbereikbare plaats.
Tip van Autoverzekering.nl
We hopen het niet, maar het kan gebeuren dat je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch bij een ongeval betrokken raakt. Om je daarmee te helpen, hebben wij voor jou een gratis ongevallendekking bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Maak nu een vergelijking en ontdek hoeveel je kunt besparen op jouw verzekering. Zo kun je niet alleen veilig, maar ook zorgeloos de weg op!

Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John van der Kleij, adjunct-directeur van RISK Assuradeuren en daar verantwoordelijk voor Verzekeringstechniek van onder andere Auto- en Woonverzekeringen. Verder is hij Coördinator Fraudebeheersing, opgenomen in het register van Volmachtbedrijven en lid van de NVGA.
Bronvermelding
De volgende bronnen zijn geraadpleegd:

Wat gebeurt er als mijn verzekeraar failliet gaat?
Wat mag je in de auto wel of niet doen?
Ook in deze blog ontkomen we niet aan wat regels die in wetten zijn vastgelegd. Belangrijk is artikel 5a van de Nederlandse Wegenverkeerswet 1994. De hoofdregel is dat het voor iedereen verboden is “zich opzettelijk zodanig in het verkeer te gedragen dat de verkeersregels in ernstige mate worden geschonden, indien daarvan levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is”. Denk hierbij aan het zeer dicht achter een ander voertuig rijden, door rood licht rijden of tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vasthouden.
In artikel 6 van dezelfde wet staat “dat het verboden is voor iedereen die aan het verkeer deelneemt zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat”.
Elektronische apparaten
Een ander belangrijk stuk wetgeving is het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Hierin is vastgelegd wat elektronische apparaten zijn. Dus als je een boete thuis krijgt vanwege appen tijdens het rijden, staat er feitcode R545 op de rekening van het CJIB. Dat is ontleend aan artikel 61a van de RVV 1990. Daar staat dat “Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden.”. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tablet computer of een mediaspeler. Dus, als je weer de bekende CJIB-envelop (met paarse rand) thuisgestuurd krijgt: het is geen willekeur van een overijverige agent, maar echt 100% gebaseerd op de wettekst.
Mag het wel of niet?
In het rijtje met voorbeelden in de wettekst staan omstandigheden als scheren, eten, je haar doen, je opmaken etc. dus niet genoemd. Dus zou je zeggen dat dit is toegestaan. Maar is dat zo? Je raadt het antwoord vast al: dat hangt er vanaf. Het is dus verboden om je zo te gedragen dat je andere verkeersdeelnemers hindert of in gevaar brengt. Dus als je door te scheren je stuur niet meer goed kunt vasthouden en uit de bocht vliegt: jouw fout. Als je lang in je binnenspiegel kijkt om je lippen mooi te stiften en op je voorganger knalt: jouw fout. Je snapt het al: op elk moment moet je je auto onder controle kunnen houden en andere verkeersdeelnemers niet hinderen of in gevaar brengen.
Veiligheid boven alles
Is dat appje echt zo belangrijk?
Nog wat extra verdieping over het gebruik van je mobiele telefoon in het verkeer. Het is verboden je mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden. Tijdens het rijden mag je bijvoorbeeld niet ‘handheld’ bellen, appen, je mail lezen, sms’jes versturen, je socials checken enz. Voor fietsers geldt hetzelfde. Nog een paar andere mobiele weetjes:
- Tijdens het rijden is het ook verboden om je telefoon tussen je oor en schouder te klemmen.
- Handsfree bellen is wel toegestaan. Bediening van je telefoon via het dashboard, stuur en spraakbediening zijn wel toegestaan.
- Je mag je telefoon wel vasthouden op het moment dat het voertuig (veilig) stilstaat.
- Wil je veilig thuiskomen? Rij dan mono.

Wat zijn de gevolgen als je een ongeluk veroorzaakt?
Het kleinste gevolg is de boete van €340 die je krijgt als je bijvoorbeeld de telefoon in het verkeer gebruikt in je hand, en op de foto wordt gezet. Daarnaast kun je door je gedrag een ongeval veroorzaken. SAP Letselschade Advocaten schrijven dat “de bestuurder van een voertuig een strafbare verkeersfout begaat indien hij/zij handelt in strijd met het verbod op het telefoongebruik”. Door het gebruik van de telefoon wordt een onvoorzichtige of zelfs gevaarlijke situatie veroorzaakt. De bestuurder is afgeleid en heeft minder oog voor het verkeer en de weg waarop hij of zij rijdt. Met andere woorden het telefoongebruik beïnvloedt het rijgedrag, waardoor bijvoorbeeld het tijdig tot stilstand brengen van de auto niet altijd meer mogelijk is en een aanrijding niet kan worden voorkomen”.
Als jouw rijgedrag dan leidt tot letselschade (of een slachtoffer komt te overlijden), dan kan de bestuurder daarvoor zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk aansprakelijk zijn. Als aansprakelijke bestuurder ben je dan verplicht tot betaling van een schadevergoeding.
Als het situaties zijn waarbij niet het mobiele telefoongebruik de oorzaak is, maar bijvoorbeeld je scheerapparaat in combinatie met niet opletten (omdat je aandacht alleen op de binnenspiegel was gericht), dan kan je dezelfde argumentatie toepassen.
Wat dekt je verzekering eigenlijk?
Als jij de schuldige bent bij een ongeval, dan vergoedt de verzekeraar van jouw auto de schade van de tegenpartij. Dit is geregeld in artikel 6 van de WAM, de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen.
Als een ongeval wordt veroorzaakt door je telefoongebruik, is het nog steeds zo dat de tegenpartij de schade vergoed krijgt door jouw verzekeraar. Maar de verzekeraar kan deze uitgekeerde schade op jou gaan verhalen. En de schade aan je eigen auto moet je dan sowieso zelf dragen.
De verzekeraar moet wel aantonen dat het ongeval echt kwam doordat je je aan het scheren was en de aandacht volledig kwijt was. Ook bij gebruik van je mobiele telefoon moet de verzekeraar aantonen dat je jouw telefoon gebruikte op het moment van het ongeval. Dit is een probleem, want verzekeraars moeten dan toegang krijgen tot de informatie van je telefoonprovider. En die toegang kan de politie wel krijgen, maar een verzekeraar niet.
Wat doet DNB wel als een verzekeraar in de problemen komt?
DNB houdt dus streng toezicht en treedt op als een verzekeraar in problemen dreigt te komen. Als het belang voor de maatschappij en de polishouders te groot is, kan DNB een verzekeraar in resolutie nemen. DNB zorgt dan voor een doorstart of een verkoop aan een andere verzekeraar.
Solvabiliteit
Waarschijnlijk heb je weleens van deze term gehoord. Voor het toezicht op verzekeraars is dit erg belangrijk. Het toezicht van DNB is op basis van Solvency-II wetgeving, waarvan de belangrijkste pijler de solvabiliteit is. Je zou dus zeggen dat het voor klanten makkelijk moet zijn om zelf te checken wat de solvabiliteit is, maar het is zelfs in 2023 nog zo dat de solvabiliteitscijfers van Nederlandse verzekeraars nauwelijks te vinden zijn. Het is soms echt zoeken naar een speld in de hooiberg.

Ben ik mijn geld kwijt als mijn verzekeraar failliet gaat?
Voor sommige verzekeringsvormen geldt dat je geen geld gespaard hebt en dus ook geen geld kwijt bent. Denk bijvoorbeeld aan autoverzekeringen. Wel kan het zijn dat als je autoverzekeraar failliet zou gaan, je geen uitkering meer krijgt bij een schade. Bij verzekeringen waar je wel geld ‘spaart’ zoals pensioen of een lijfrenteverzekering, kan het dus wel zo zijn dat je ook echt geld kwijt zou raken bij een faillissement
Er zijn mensen die ook spaargeld bij verzekeraars hebben staan en denken dat ze onder het depositogarantiestelsel vallen. Dit is alleen zo als het een bank betreft, of als de betreffende verzekeraar ook een bankvergunning heeft en jouw rekening bij deze bank is ondergebracht. Een spaarverzekering bij bijvoorbeeld de verzekeraar Dela valt dus niet onder het garantiestelsel!
Conclusie
Sta iets eerder op, eet thuis en doe je persoonlijke verzorging in de badkamer en niet in de auto. En hoe moeilijk het ook is: blijf tijdens het rijden van je mobiele telefoon af. Als jij een ongeval veroorzaakt met letsel en er zijn getuigen die jou op de foto hebben met een telefoon in je hand, ben je heel serieus de klos. Maar het belangrijkste is: je hebt wellicht iemand blijvend letsel toegebracht. Zorg dus dat je handsfree kunt bellen of leg je telefoon in de auto op een onbereikbare plaats.
Tip van Autoverzekering.nl
We hopen het niet, maar het kan gebeuren dat je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch bij een ongeval betrokken raakt. Om je daarmee te helpen, hebben wij voor jou een gratis ongevallendekking bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Maak nu een vergelijking en ontdek hoeveel je kunt besparen op jouw verzekering. Zo kun je niet alleen veilig, maar ook zorgeloos de weg op!

Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John van der Kleij, adjunct-directeur van RISK Assuradeuren en daar verantwoordelijk voor Verzekeringstechniek van onder andere Auto- en Woonverzekeringen. Verder is hij Coördinator Fraudebeheersing, opgenomen in het register van Volmachtbedrijven en lid van de NVGA.
Bronvermelding
De volgende bronnen zijn geraadpleegd:

Waarom zijn de autopremies van jongeren zo hoog?
Wat mag je in de auto wel of niet doen?
Ook in deze blog ontkomen we niet aan wat regels die in wetten zijn vastgelegd. Belangrijk is artikel 5a van de Nederlandse Wegenverkeerswet 1994. De hoofdregel is dat het voor iedereen verboden is “zich opzettelijk zodanig in het verkeer te gedragen dat de verkeersregels in ernstige mate worden geschonden, indien daarvan levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is”. Denk hierbij aan het zeer dicht achter een ander voertuig rijden, door rood licht rijden of tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat vasthouden.
In artikel 6 van dezelfde wet staat “dat het verboden is voor iedereen die aan het verkeer deelneemt zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat”.
Elektronische apparaten
Een ander belangrijk stuk wetgeving is het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Hierin is vastgelegd wat elektronische apparaten zijn. Dus als je een boete thuis krijgt vanwege appen tijdens het rijden, staat er feitcode R545 op de rekening van het CJIB. Dat is ontleend aan artikel 61a van de RVV 1990. Daar staat dat “Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden.”. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tablet computer of een mediaspeler. Dus, als je weer de bekende CJIB-envelop (met paarse rand) thuisgestuurd krijgt: het is geen willekeur van een overijverige agent, maar echt 100% gebaseerd op de wettekst.
Mag het wel of niet?
In het rijtje met voorbeelden in de wettekst staan omstandigheden als scheren, eten, je haar doen, je opmaken etc. dus niet genoemd. Dus zou je zeggen dat dit is toegestaan. Maar is dat zo? Je raadt het antwoord vast al: dat hangt er vanaf. Het is dus verboden om je zo te gedragen dat je andere verkeersdeelnemers hindert of in gevaar brengt. Dus als je door te scheren je stuur niet meer goed kunt vasthouden en uit de bocht vliegt: jouw fout. Als je lang in je binnenspiegel kijkt om je lippen mooi te stiften en op je voorganger knalt: jouw fout. Je snapt het al: op elk moment moet je je auto onder controle kunnen houden en andere verkeersdeelnemers niet hinderen of in gevaar brengen.
Op basis van welke gegevens wordt je premie berekend?
- Je postcode en huisnummer
- Je kenteken zodat een verzekeraar alle gegevens over je auto krijgt, zoals:
– Cataloguswaarde
– Ouderdom
– Gewicht
– Aantal pk’s
– Soort brandstof - Hoeveel kilometers je per jaar rijdt
- Je leeftijd
- Hoeveel schadevrije jaren je hebt (bonus/malus-ladder)
Geen onderscheid op basis van geslacht
Er mag uiteraard geen onderscheid worden gemaakt op grond van je geslacht. Vroeger vond dit echt nog wel eens plaats. Een vrouw kon theoretisch meer/minder betalen dan een man. Als je dit nog ergens tegenkomt, laat het ons dan direct weten. Dit kan anno 2023 natuurlijk echt niet meer. Overigens zijn er ook verzekeraars die onderscheid maken op basis van leeftijd. In de uitzending van Radar van 20 maart 2023 wordt dit uitgelegd, vooral ouderen worden hierbij uitgesloten.
Rekenmodellen per postcodegebied
Zodra je deze gegevens hebt ingevoerd kunnen er berekeningen worden gemaakt. In de rekenmodellen ligt per postcodegebied (bijvoorbeeld 3515 BV) vast wat de basispremie is voor die bepaalde postcode-reeks. Je kunt je voorstellen dat er in bepaalde regio’s in Nederland bijvoorbeeld minder autodiefstallen zijn of in andere postcodegebieden relatief meer ongelukken (omdat er bijvoorbeeld meer mensen wonen).
Stel dat je tweelingbroer echt in het huis naast je woont, maar net in een ander postcode-segment (3515 BT in plaats van 3515 BV), dezelfde auto heeft en ook 0-schadevrije jaren, dan zijn er al behoorlijke verschillen. Ditzo rekent in dit voorbeeld dan 55 euro per jaar meer! Bereken dus altijd je premie opnieuw als je gaat verhuizen, al verhuis je naar het huis van je buurman.
Herverzekeraars:
Los van de modellen die verzekeraars hanteren, zijn ook zij afhankelijk van andere partijen. Misschien wist je het niet, maar verzekeraars moeten zich ook weer verzekeren! De verzekeraar van een verzekeraar noem je een herverzekeraar. Deze bedrijven bepalen voor een groot deel of de premies omhoog of omlaag gaan. Zij zijn als het ware de leverancier van de ‘ruwe grondstoffen’: de dekkingscapaciteit. Voorbeelden van grote herverzekeraars zijn Munich Re en Swiss Re.
Wat zijn de gevolgen als je een ongeluk veroorzaakt?
Het kleinste gevolg is de boete van €340 die je krijgt als je bijvoorbeeld de telefoon in het verkeer gebruikt in je hand, en op de foto wordt gezet. Daarnaast kun je door je gedrag een ongeval veroorzaken. SAP Letselschade Advocaten schrijven dat “de bestuurder van een voertuig een strafbare verkeersfout begaat indien hij/zij handelt in strijd met het verbod op het telefoongebruik”. Door het gebruik van de telefoon wordt een onvoorzichtige of zelfs gevaarlijke situatie veroorzaakt. De bestuurder is afgeleid en heeft minder oog voor het verkeer en de weg waarop hij of zij rijdt. Met andere woorden het telefoongebruik beïnvloedt het rijgedrag, waardoor bijvoorbeeld het tijdig tot stilstand brengen van de auto niet altijd meer mogelijk is en een aanrijding niet kan worden voorkomen”.
Als jouw rijgedrag dan leidt tot letselschade (of een slachtoffer komt te overlijden), dan kan de bestuurder daarvoor zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk aansprakelijk zijn. Als aansprakelijke bestuurder ben je dan verplicht tot betaling van een schadevergoeding.
Als het situaties zijn waarbij niet het mobiele telefoongebruik de oorzaak is, maar bijvoorbeeld je scheerapparaat in combinatie met niet opletten (omdat je aandacht alleen op de binnenspiegel was gericht), dan kan je dezelfde argumentatie toepassen.
Wat dekt je verzekering eigenlijk?
Als jij de schuldige bent bij een ongeval, dan vergoedt de verzekeraar van jouw auto de schade van de tegenpartij. Dit is geregeld in artikel 6 van de WAM, de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen.
Als een ongeval wordt veroorzaakt door je telefoongebruik, is het nog steeds zo dat de tegenpartij de schade vergoed krijgt door jouw verzekeraar. Maar de verzekeraar kan deze uitgekeerde schade op jou gaan verhalen. En de schade aan je eigen auto moet je dan sowieso zelf dragen.
De verzekeraar moet wel aantonen dat het ongeval echt kwam doordat je je aan het scheren was en de aandacht volledig kwijt was. Ook bij gebruik van je mobiele telefoon moet de verzekeraar aantonen dat je jouw telefoon gebruikte op het moment van het ongeval. Dit is een probleem, want verzekeraars moeten dan toegang krijgen tot de informatie van je telefoonprovider. En die toegang kan de politie wel krijgen, maar een verzekeraar niet.
Is het oneerlijk dat jongeren meer betalen?
Waarschijnlijk wil je het antwoord niet horen… jongeren hebben (logisch) veel minder rijervaring en veroorzaken meer schade. Ook rijden jongeren wat wilder, omdat gevaren inschatten nog wat lastiger is. Tenslotte zijn bij de zware ongevallen in het weekend vaak jongeren betrokken die met elkaar naar een feestje zijn geweest. Helaas is er na zo’n heftig ongeval vaak sprake van veel letsel en dus zijn de schadebedragen die een verzekeraar moet uitkeren ook erg groot. Check voor meer informatie hierover de site van het Wetenschappelijk Onderzoek voor Verkeersveiligheid!
Als het verzekeraars vrij zou staan om jongeren al dan niet te accepteren voor een autoverzekering, zouden ze dit het liefst niet doen. Op de ‘portefeuille’ autoverzekeringen voor jongeren maakt elke verzekeraar verlies, zelfs met de hogere tarieven voor jongeren.
In Engeland is het nagenoeg onmogelijk om je als jongere nog te verzekeren op de normale manier. Daar kun je je eigenlijk alleen nog verzekeren met zogenaamde ‘Pay How You Drive verzekeringen’. Je krijgt een kastje of app die je rijgedrag meet, en afhankelijk van je rijgedrag wordt je premie bepaald. In Nederland is onder andere FBTO actief met een soortgelijke rijgedragverzekering.
Conclusie
Sta iets eerder op, eet thuis en doe je persoonlijke verzorging in de badkamer en niet in de auto. En hoe moeilijk het ook is: blijf tijdens het rijden van je mobiele telefoon af. Als jij een ongeval veroorzaakt met letsel en er zijn getuigen die jou op de foto hebben met een telefoon in je hand, ben je heel serieus de klos. Maar het belangrijkste is: je hebt wellicht iemand blijvend letsel toegebracht. Zorg dus dat je handsfree kunt bellen of leg je telefoon in de auto op een onbereikbare plaats.
Tip van Autoverzekering.nl
We hopen het niet, maar het kan gebeuren dat je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch bij een ongeval betrokken raakt. Om je daarmee te helpen, hebben wij voor jou een gratis ongevallendekking bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Maak nu een vergelijking en ontdek hoeveel je kunt besparen op jouw verzekering. Zo kun je niet alleen veilig, maar ook zorgeloos de weg op!

Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John van der Kleij, adjunct-directeur van RISK Assuradeuren en daar verantwoordelijk voor Verzekeringstechniek van onder andere Auto- en Woonverzekeringen. Verder is hij Coördinator Fraudebeheersing, opgenomen in het register van Volmachtbedrijven en lid van de NVGA.
Bronvermelding
De volgende bronnen zijn geraadpleegd: