Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
headphones
Maandag open vanaf 09:00
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Nieuws

featured image
Nieuws

Autopremies laten stijging zien; WA beperkt cascoverzekering met bijna 7 procent

Net als vorig jaar zet de stijging van autopremies voort. Waar de gemiddelde premie voor een WA beperkt cascoverzekering vorig jaar al steeg met bijna 5 procent, stijgt de gemiddelde premie dit jaar met 6,8 procent. Dit blijkt uit ons onderzoek* naar de gemiddelde maandelijkse premie voor de WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekering. Een consument die jaarlijks €524,18 betaalde voor een beperkt cascoverzekering betaalt nu ruim 35 euro meer in vergelijking met 2021. Meer autodiefstallen, extreme weersomstandigheden en duurdere auto-onderdelen zijn hier mogelijk de oorzaak van.

Bij de WA-verzekering is er een lichte stijging te zien van 1,3 procent, terwijl de premie van WA volledig cascoverzekeringen gedaald is met 1,72 procent in vergelijking met 2021. De stijging lag volgens onze autoverzekeringsexpert Jerry Poel in de lijn der verwachtingen: “Door de oplopende inflatie was het te verwachten dat ook de autopremies omhoog zouden gaan. Toch zie je dat het zich momenteel alleen nog beperkt tot de beperkt casco verzekeringen.”

Via deze link vind je de volledige grafiek en is het mogelijk om de HTML-code van de interactieve grafiek te kopiëren en te integreren in een online artikel. De interactieve grafiek zelf is te bekijken via deze LocalFocus-link.

Verdere prijsstijgingen verwacht dus consument moet scherp blijven

Uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)** blijkt dat in het eerste halfjaar van 2022 het aantal gestolen personenvoertuigen met 13 procent gestegen is t.o.v. het eerste half jaar van 2021. Diefstal wordt vergoed door een WA beperkt casco of WA volledig cascoverzekering. Het effect van het gestegen aantal diefstallen zie je in de premies van deze dekkingen terug. Hoewel de WA volledig cascoverzekering premies al jaren licht dalen, is de premie voor een beperkt cascoverzekering na een aantal jaren van daling inderdaad weer gestegen.

Andere oorzaken van de forse stijging van WA beperkt cascoverzekering zijn de oplopende inflatie en extreme weersomstandigheden van de afgelopen tijd. De verwachting is dat alle premies de aankomende periode verder stijgen door de oplopende inflatie. Daarnaast zijn ook de kosten van reparaties gestegen, dit berekenen verzekeraars door waardoor de premie stijgt. Poel licht toe: “Moderne auto’s hebben veel technische snufjes en bevatten hierdoor veel geavanceerde auto-onderdelen. Deze onderdelen zijn prijzig en schaars. Denk bijvoorbeeld aan het aanhoudende chip tekort, dit maakt de reparatie van een moderne auto duurder. Verzekeraars berekenen dit uiteindelijk door waardoor de premies stijgen.”

Premies WA en WA volledig casco-dekkingen opnieuw gelijk

Na een aantal jaar van flinke stijgingen door de verlieslatendheid van de WA-dekking, daalde de premie in 2019 drastisch en leek in 2020 en 2021 redelijk gestabiliseerd. Toch is er dit jaar een lichte stijging te zien. Een van de oorzaken van de stijgende WA-premie ligt volgens Poel bij de toegenomen inflatie.

Ook na jaren van schommelingen laten de premies van de WA volledig cascoverzekering een gelijke trend zien. Ondanks de lichte stijging van de afgelopen jaren zet de daling van vorig jaar ook nu door. “Dit is interessant voor autobezitters met een WA volledig cascoverzekering” , vertelt Poel. Hij vervolgt: “De premie van deze dekking lijkt ieder jaar te dalen. Daarom loont het voor autobezitters om hun verzekering elk jaar goed te blijven vergelijken, wellicht zijn ze bij een andere verzekeraar goedkoper uit.”

Dit is een interactieve grafiek waarin je de premies van verschillende dekkingen kunt zien. Dit beeld toont de premies van de WA volledig casco-verzekeringen. Via deze link vind je de volledige grafiek en is het mogelijk om de HTML-code van de interactieve grafiek te kopiëren en te integreren in een online artikel. De interactieve grafiek zelf is te bekijken via deze LocalFocus-link.

Voor alle type dekkingen en de bijbehorende premies is het zinvol voor autobezitters om elk jaar hun autoverzekering te vergelijken. “Hierbij is het niet alleen belangrijk om te kijken of de dekking nog aansluit bij de huidige situatie, maar ook om de premies bij andere autoverzekeraars te bekijken. Veel verzekeraars verhogen ieder jaar hun premie en dat is dit jaar niet anders. Zeker met de verwachte stijgingen bij alle autoverzekeringen loont het om scherp te blijven. Zo kunnen autobezitters al gauw €265 besparen op hun autoverzekering”, aldus Poel.

 

* Onderzoek uitgevoerd door autoverzekering.nl. Voor dit onderzoek is gekeken naar de gemiddelde maandelijkse premie voor de WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekering in de periode januari 2017 tot en met april 2022. Voor het onderzoek is gekeken naar de premies voor een aantal bestuurders van 29, 48, 58 en 73 jaar en verschillende voertuigen (Suzuki Swift (2011), Fiat Bravo (2008), Volkswagen Lupo (1999), Volkswagen Golf (1998), Renault Laguna (1997). Alle overige factoren zoals het aantal schadevrije jaren, het aantal gereden kilometers en eigen risico zijn bij iedere peiling gelijk gehouden.

** Bron: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit

Verder lezen 20 oktober 2022
featured image
Nieuws

Winnaars Autoverzekeraar van het Jaar Award 2022: Allianz Direct, VWPFS en InShared

Het is weer zover, de uitreiking van de Autoverzekeraar van het Jaar Award. Ieder jaar nemen we bij Autoverzekering.nl alle polisvoorwaarden onder de loep en zoeken we uit welke autoverzekeraars het best voldoen aan de wensen van consumenten. Dit jaar zijn autoverzekeraars Allianz Direct, VWPFS en InShared de winnaars.  Hieronder lees je hoe wij deze verzekeraars beoordeeld hebben en wat de verschillen zijn per dekking.

Beste autoverzekeraars van 2022

Dit is alweer het derde jaar op rij dat we de Autoverzekering van het Jaar Award uitreiken. Vorig jaar waren de winnaars nog: SNS, FBTO en Avéro Achmea. Wat betreft de totale score voor alle dekkingen komt Allianz Direct dit jaar als winnaar uit de bus. Als we kijken naar de score per dekking dan zijn de winnaars dit jaar:

  • InShared: beste WA- verzekering
  • VWPFS: beste Beperkt Casco verzekering
  • Allianz Direct: beste All Risk verzekering

In de grafiek zie je het totale rapportcijfer per verzekeraar en de rapportcijfers per type dekking op een schaal van 1 tot 10. Hieronder lees je waarom InShared, VWPFS en Allianz Direct de winnaars zijn van de drie verschillende dekkingen.

Toelichting winnaars WA, WA + en All risk

Waarom zijn InShared, VWPFS en Allianz Direct tot winnaars uitgeroepen als het gaat om de drie verschillende autoverzekering dekkingen? Wij lichten het hieronder toe.

Winnaar WA-verzekering: InShared (9,4)

InShared onderscheidt zich door direct een dekking te bieden als je een autoverzekering afsluit. Ook biedt InShared vervangend vervoer aan bij een WA-verzekering. Bovendien roemen klanten het uitgebreide vervangend vervoer bij schade of reparatie. InShared is de trotse winnaar in de categorie WA-verzekering met een cijfer van 9,4.

Winnaar WA beperkt casco: VWPFS (9,1)

Van de twintig verzekeraars biedt alleen VWPFS dekking bij vandalisme. Met een score van 9,1 is VWPFS daarom uitgeroepen tot winnaar in de categorie beperkt casco verzekeringen.

Winnaar All risk verzekering: Allianz Direct (8,9)

Met name de ruime openingstijden en goede tegemoetkoming bij een gestolen auto vonden consumenten bij Allianz Direct doorslaggevend. Allianz Direct is de winnaar onder de Allriskverzekering met een score van 8,9.

Belangrijkste onderdelen van een autoverzekering

Als autobezitter wil je natuurlijk een autoverzekering kiezen die het best bij jou past, of dit nou de verzekering met de goedkoopste premie is, die met de ruimste dekking of die met een heel specifieke vergoeding. Waar je ook naar op zoek bent, het blijft lastig om door het grote aanbod te zien welke voor jou het best is. Bij het maken van die keus kan het helpen om te zien wat andere autobezitters belangrijk vinden. Daarom staat de voorkeur van autobezitters in ons onderzoek centraal, zodat we aan jou kunnen laten zien welke verzekeraar de beste keuze is volgens andere autobezitters. In de grafiek zie je de 11 aspecten die door minimaal 60% van de ondervraagde autobezitters als belangrijk worden gezien.

De beste autoverzekeraar scoort het hoogst op deze punten en onderscheid zich door de beste dekking te bieden, of zelfs iets extra’s te vergoeden. Per onderdeel lees je waar de verschillen tussen verzekeraars zitten. Je kunt hieronder het navigatiemenu gebruiken om direct naar een bepaald onderdeel te gaan.

Navigeer snel naar de dekking waar je meer over wilt lezen

Ruitschade

Met stip op nummer 1 staat de vergoeding voor ruitschade:

91% vindt de vergoeding voor ruitschade een belangrijk onderdeel van de autoverzekering.

Met een Beperkt Casco- of All Risk dekking ben je hiervoor verzekerd. Wat de ruitschade dekking precies inhoudt, verschilt wel per verzekeraar. Heb je bijvoorbeeld een auto met een panorama- of zonnedak, dan is het goed om te weten dat deze glazen daken niet standaard vallen onder de ruiten van je auto.

Dat Nederlanders de vergoeding voor schade aan hun autoruiten dit jaar het allerbelangrijkst vinden is opvallend. Vorig jaar vonden consumenten een schadeverzekering voor inzittenden nog het belangrijkst (88,2%)

Schade inzittenden

Op plek twee staat dit jaar de schade inzittenden dekking. Deze aanvullende verzekering kun je altijd extra afsluiten bij je autoverzekering, ongeacht welke dekking je kiest. Als je in een ongeluk terechtkomt zijn alle inzittenden verzekerd voor materiële en lichamelijke schade.

89% vindt dit een belangrijk onderdeel van de autoverzekering.

Dekking voor vandalisme

Schade aan je auto die opzettelijk is toegebracht door anderen valt onder vandalisme. Beschadigingen aan je auto zijn nooit leuk, of je auto nog splinternieuw is of al even meegaat, maar deze vorm van schade wordt alleen gedekt als je een All Risk verzekering hebt afgesloten. Een All Risk verzekering wordt alleen aangeraden als je auto nog heel nieuw is, dus bezitters van oudere auto’s die ten prooi vallen aan vandalisme zullen de schade zelf moeten betalen of dit als verlies moeten nemen.

89% van de autobezitters vindt een dekking voor vandalisme belangrijk.

Tip:heb je een Beperkt Casco verzekering en is er schade aan je auto ontstaan door een inbraak, check dan of de garage de schade aan de verzekeraar doorgeeft als (poging) tot inbraak en niet als vandalisme.

Vandalisme

Direct verzekerd

Je mag pas de weg op met je auto als je verzekerd bent. Het kan dus fijn zijn om een verzekering af te sluiten waarbij je na de aanvraag direct verzekerd bent. De verzekeraar heeft vaak een aantal dagen nodig om jouw aanvraag te beoordelen, in de tussentijd ben je niet verzekerd, tenzij een verzekeraar een ‘voorlopige dekking’ aanbiedt. Je kunt dan direct na het aanvragen van je verzekering de weg op zonder dat je verzekering officieel is goedgekeurd. Als in die wachtperiode een ongeluk gebeurt, dan ben je gewoon verzekerd.

88,4% vindt het belangrijk om direct verzekerd te zijn.

Direct verzekerd

Dekking bij gestolen auto

Het zal je maar overkomen, je komt aan bij de parkeerplek van je auto en je ontdekt dat deze is gestolen. Geen fijne bevinding, maar wel zo prettig om te weten dat je goed verzekerd bent. Heb je bijvoorbeeld recht op vervangende vervoer tot je gestolen auto is teruggevonden, en moet je een deel eigen risico betalen?

86,2% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat je een vergoeding krijgt als je auto wordt gestolen.

Vergoeding vervangend vervoer

Schade aan eigen auto gedekt

Hiermee wordt alle schade aan je auto bedoeld, ook schade die je zelf veroorzaakt. Je bent hiervoor verzekerd als je een All Risk verzekering afsluit. Rijd je tegen een paaltje en kan je daar echt niemand anders de schuld van geven? Geen probleem met deze dekking, de schade is vergoed. Onthoud wel dat iedere schadevergoeding die je bij een verzekeraar claimt, betekent dat je 5 schadevrije jaren moet inleveren. Daarmee zak je op de bonus-malus ladder en gaat je maandelijkse premie omhoog.

82,3% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat schade aan eigen auto gedekt is.

Onze tip: betaal kleine schades zelf. Die kosten zijn vaak lager dan de verhoogde premie die je betaalt als je de schade claimt.

Dagwaarderegeling

Als je auto total loss is, dan is het wel zo fijn als je genoeg geld hebt om een nieuwe auto te kopen. De dagwaarde speelt dan een belangrijke rol. Met de dagwaarde wordt de marktwaarde van je auto bedoeld, dus het bedrag dat je auto op dit moment waard is. De hoogte van de dagwaarde hangt af van verschillende factoren, zoals het bouwjaar, aantal gereden kilometers, onderhoud en accessoires. Verzekeraars hebben vaak experts in dienst die bepalen wat de dagwaarde precies is.  Als je auto total loss is dan zijn de herstelkosten hoger dan de dagwaarde van je auto. Afhankelijk van de dekking van je autoverzekering krijg je in dat geval de dagwaarde van je auto uitgekeerd en niet de aanschafwaarde.

80,7%van de ondervraagden vindt het belangrijk dat de verzekeraar een dagwaarderegeling heeft.

Vervangend vervoer

Als je auto tijdelijk bij de garage staat, is het wel zo prettig om in de tussentijd een vervangende auto tot je beschikking te hebben. Alle verzekeraars bieden dit aan bij hun WA Beperkt Casco en All Risk dekkingen. Dit is wel onder voorwaarde dat je de schade laat repareren bij een aangesloten herstelbedrijf.

73,%van de ondervraagden vindt vervangend vervoer in Nederland belangrijk.

70,2%van de ondervraagden vindt vervangend vervoer in het buitenland belangrijk.

De belangrijkste reden dat InShared in ons onderzoek een hoge score heeft ontvangen is dat zij (van de verzekeraars die we hebben onderzocht) de enige zijn die vervangend vervoer in Nederland aanbieden bij een WA-dekking.

Vervangend vervoer

Nieuwwaarderegeling

Heb je pas een nieuwe auto gekocht, maar is deze nu al total loss of gestolen? Met de nieuwwaarderegeling ontvang je een vergoeding die hoog genoeg is om dezelfde auto weer als nieuw te kopen. De meeste autoverzekeraars hebben een regeling van één jaar. Je krijgt dan een vergoeding als je binnen een jaar je auto total loss rijdt of als je auto wordt gestolen.

71,3% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat de verzekeraar een nieuwwaarderegeling aanbiedt.

Terugreis vanuit het buitenland

Hoewel veel verzekeraars geen vervangend vervoer aanbieden tijdens je verblijf in het buitenland, vergoeden ze wel de kosten van de reis terug naar huis. Opvallend hierbij is dat vrijwel alle verzekeraars specificeren dat de vergoeding van de terugreis geldt voor de reis per 2e klas ov (bus of trein). Ongeacht van het land waar de verzekerden zijn. Geen van de verzekeraars heeft een reis per vliegtuig opgenomen in de polisvoorwaarden, terwijl dit tegenwoordig vaak een veel voordeligere en prettigere manier van reizen is.

70,9% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat de verzekeraar de terugreis vanuit het buitenland vergoedt als de auto kapot is.

No-claimbeschermer

Je premie gaat omhoog als je een schade laat vergoeden door je autoverzekeraar. Je kunt jezelf hier tegen verzekeren met een no-claimbeschermer. Met deze dekking houd je als verzekerde het recht om 1 schade per jaar te claimen, zonder dat je premie wordt verhoogd.

70,7% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat de verzekeraar een no-claimbeschermer aanbiedt.

Let op: er worden wel 5 schadevrije jaren van je totaal afgetrokken. Je huidige verzekeraar rekent dit niet door in de premie, maar als je overstapt naar een nieuwe verzekeraar, dan neemt die het bekende aantal schadevrije jaren over en ga je alsnog meer premie betalen.

Beschermer

Vast aanspreekpunt

Precies weten wie je kunt bellen als je schade hebt, dat is wel zo fijn toch? Uit ons onderzoek blijkt dat veel consumenten hier behoeften aan hebben.

69,4% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat verzekeraars een vast aanspreekpunt aanbieden, bijvoorbeeld in geval van schade of  autopech.

Vast aanspreekpunt

Zelf garage uitkiezen

Een ander aspect waar autobezitters veel waarde aan hechten is dat zij zelf mogen kiezen bij welke garage zij hun auto laten repareren. Mag je gewoon naar de bekende monteur om de hoek, of draai je dan zelf op voor de kosten?

65,7% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat ze zelf een garage kunnen kiezen die de schade herstelt.

Let op: kies je voor de dekking Vrije Reparatie Keuze, dan verlies je in sommige gevallen het recht op een vervangende auto tijdens de reparatie.

reparatie
Verder lezen 23 september 2022
featured image
Nieuws

10 tips om het beste uit zwarte zaterdagen te halen in 2022

Met de start van de zomervakantie worden niet alleen de wachtrijen bij Schiphol langer, maar neemt ook de drukte op de snelwegen toe. Vanwege de chaos op Schiphol kijken veel Nederlanders naar een alternatieve vakantiebestemming of alternatief vervoer. Dit maakt het op de snelwegen nog drukker, waardoor er dit jaar niet één maar zelfs meerdere zwarte zaterdagen op ons staan te wachten. Wat kun je het beste doen als je juist dan op vakantie gaat? Wij zochten het voor je uit.

Er zijn dit jaar twee zwarte zaterdagen

De zwarte dagen, oftewel vakantiefiles staan gepland op 30 juli en 6 augustus.  Dit zijn de drukste zaterdagen tijdens de zomervakantie. Er zijn dan veel reizigers die naar of van hun vakantiebestemming komen. Daarom is het advies om beter niet op een zaterdag te reizen. Staat jouw reis toch gepland op een zaterdag of in deze periode? Lees dan de volgende 10 tips om de files te kunnen overleven en het beste uit je reisplezier te kunnen halen.

Zwarte zaterdag

10 tips voor zwarte zaterdag

Hieronder hebben we de belangrijkste tips voor je verzameld, zodat je goed voorbereid bent voor zwarte zaterdag.

Tip 1. Vertrek niet in de nacht van vrijdag op zaterdag

Wil je toch op een zwarte zaterdag je vakantiereis beginnen? Vertrek dan niet te vroeg maar in de loop van de dag. Veel mensen denken dat je beter kunt vertrekken in de nacht van vrijdag op zaterdag, maar dan rij je juist achter de grootste drukte aan. Vertrek daarom zo laat mogelijk, omdat de kans dan groter is dat je achter ‘oplossende’ files rijdt en je reis niet onnodig verlengd hoeft te worden.

Tip 2. Neem genoeg eten en drinken mee

Bij een lange file kan het zo zijn dat het eerstvolgende (weg)restaurant, of tankstation moeilijker te bereiken is. Zorg daarom voor genoeg eten en drinken aan boord, zodat jullie niet met z’n alle hangry in de auto zitten.

Tip 3: Vermaak in en buiten de auto

Om het vermaak in de auto voor jezelf, bijrijders en eventueel kinderen leuker te maken, zijn er een aantal dingen die je kunt doen en meenemen. Zorg bijvoorbeeld voor een playlist met je favoriete liedjes, download van tevoren je favoriete films/series, neem een kaart- of bordspel mee, puzzelboekjes, een goed boek of stripverhaal en zorg voor een opgeladen powerbank.

Zorg er ook voor dat je genoeg pauzes neemt. Rijden is al vermoeiend en al helemaal tijdens lange files. Stop daarom om de 2 à 3 uur om even je benen te strekken. Tijdens deze tussenstops is het ook leuk om te kunnen voetballen, overgooien, of bijvoorbeeld te badmintonnen als je een bal, shuttle en rackets mee hebt. Als je vooraf met deze momenten rekening houdt, zal de aankomsttijd ook meevallen.

Tip 4: Reis via een alternatieve route

Tegenwoordig kun je doormiddel van verschillende navigatie-apps (die ook offline werken) alternatieve routes uitstippelen en verkeersinformatie ontvangen die up-to-date is. Zo kun je een route kiezen die binnendoor is, de route aanpassen om files te vermijden en zelfs letten op flitsers, snelheidscontroles en andere verkeerssituaties. De apps die je hierbij kunt gebruiken zijn Google Maps, Flitsmeister, Waze of Sygic.

Tip 5: Sneller door de tolpoortjes met een tolbadge

Ben je van plan om via de tolwegen bij je bestemming aan te komen? Koop dan van tevoren een tolbadge. Met een tolbadge kun je lange rijen voor de tolwegen vermijden, omdat je via speciale rijstroken door de tolpoortjes kan rijden. Hiermee bespaar je ook tijd bij de tolwegen in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal.

Tip 6. Zorg voor een goed werkende airco

Naast dat een te warme auto veel impact kan hebben op je focus tijdens het rijden, is het ook niet comfortabel. Als je dan ook nog stil staat in de file kan dit erg vermoeiend zijn. Zorg daarom dat je airconditioning in de auto goed werkt, zodat je fitter en comfortabeler achter het stuur zit. Stel de temperatuur in op maximaal 5 graden onder de buitentemperatuur, anders is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten te groot, wat niet goed is voor je weerstand.

Tip 7. Denk aan je oliepeil

Bij een brandende zon verlang niet alleen jij naar verkoeling, maar ook je motor. Met het oliepeil kun je meten of je beschikt over voldoende motorolie. Motorolie draagt namelijk bij aan verkoeling van de motor. Check daarom altijd het oliepeil voordat je vertrekt, zodat je zeker weet dat je niet met te weinig of te veel olie rondrijdt.

Tip 8. Check je auto voor vertrek

Om een lekke band te voorkomen is het belangrijk dat je voor vertrek de bandenspanning van je auto controleert. Je banden zijn namelijk het enige contact tussen je auto en de weg. Een goede bandenspanning draagt bij aan de wegligging, het voorkomen van slijtage en het voorkomen van onnodige extra brandstofkosten.

De belangrijkste onderdelen die autopech kunnen veroorzaken zijn accu’s en koelsystemen. Check daarom of je auto goed onderhouden is voordat je op reis gaat. Vertel je garagehouder bij een controle-afspraak dat je op vakantie gaat, zodat daar rekening mee gehouden wordt.

Ook is een bepaalde auto-uitrusting verplicht in sommige landen. Controleer of jouw auto beschikt over de verplichte zaken die aanwezig moeten zijn.

Tip 9. Rij niet met een slippende koppeling

Een slippende koppeling wil zeggen dat je de koppeling erg langzaam, of maar half laat opkomen. Wellicht reis je niet alleen met de auto, maar ook met een caravan of een zwaarbeladen kofferbak en rijd je door de bergen. In normale omstandigheden zou je met filerijden nog weg kunnen komen met een slippende koppeling, maar met de bovengenoemde omstandigheden kan dit leiden tot rook, oponthoud en zelfs een dure reparatie.

10. Goed verzekerd in het buitenland

Duim omhoog

Mocht je toch met pech langs de weg staan? Dan is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Pech op de weg kun je helaas niet altijd voorkomen, maar een goede voorbereiding is het halve werk.

Controleer daarom of je autoverzekering ook geldig is in het buitenland en of je (aanvullend) verzekerd bent met een pechhulp pakket. In onze vergelijker vind je snel en gemakkelijk een autoverzekering die dit aanbiedt.

Autoverzekering vergelijken

Verder lezen 13 juli 2022
featured image
Nieuws

Niets verdeelt mannen en vrouwen zo heerlijk als de auto. Maar hoe zit het nou echt?

Niets verdeelt mannen en vrouwen zo heerlijk als de auto. Automaat of schakelbak? Wel of niet fileparkeren? En wie is nou eigenlijk de slechtste chauffeur? Het kan soms leiden tot eindeloze discussies, maar hoe zit het nou echt? Wij  zochten het voor je uit.

Autopremies: mannen duurder uit, starters helemaal

First things first: mannen betalen al jaren een hogere premie dan vrouwen. Mannen betalen dit jaar gemiddeld 714 euro aan premie per jaar. De laatste jaren wordt de premiekloof wel kleiner. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen steeds meer premie moeten betalen. Waar de gemiddelde premie in 2019 rond de 635 euro lag, betalen vrouwen anno 2022 zo’n 680 euro per jaar. Kortom: een stijging van maar liefst vijftig euro binnen drie jaar.

Dat startende automobilisten behoorlijk in de buidel moeten tasten bij het afsluiten van een autoverzekering was al bekend. Zo betalen starters gemiddeld 20 euro per maand meer premie in vergelijking met gezinnen of senioren. Maar mannen van in de twintig betalen per maand gemiddeld 5 euro meer dan vrouwelijke twintigers.

Volgens onze Autoverzekering-expert Jerry Poel is de reden voor het premieverschil tussen mannen en vrouwen niet verrassend: “Bij het bepalen van de premie wordt er nooit gekeken of er een man of vrouw achter het stuur zit. Mannen rijden gemiddeld gezien in duurdere auto’s waardoor ook de premie voor deze groep gemiddeld hoger uitvalt”.

Autopremies: mannen duurder uit, starters helemaal

Brandstof: vrouwen rijden liever minder voor beter milieu

Naast verschillen in premies, verschillen mannen en vrouwen ook in het type auto dat ze rijden. De benzineauto blijft populair, maar uit ons onderzoek blijkt dat mannen (19%) aanzienlijk meer dieselauto’s rijden dan vrouwen (12%). Naast brandstof verschilt ook de voorkeur voor bouwjaar. Daarbij zijn auto’s uit het bouwjaar 2012 het populairst bij de vrouwen, terwijl mannen het liefst rondrijden in auto’s uit 2004. De nieuwste wagens zijn bij beide niet in trek.

De hoge brandstofprijzen hebben overigens nog weinig effect op het rijgedrag van Nederlanders: meer dan de helft (55%) rijdt nog evenveel. Vrouwen zijn wel eerder bereid om thuis te blijven (26%) of gebruik te maken van de fiets of het OV (23%) dan mannen.

Als we kijken naar elektrisch rijden, gedeeltelijk of volledig, blijkt dat dit percentage hoger ligt bij de man dan bij de vrouw. Elektrisch rijden is voornamelijk onder mannen populairder, maar liefst 45% geeft aan bereid te zijn om elektrisch te rijden om bij te dragen aan een beter milieu. Vrouwen daarentegen rijden liever minder (66%) of langzamer (45%) om het milieu minder te belasten.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve staafdiagram over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/62b053f4a23ef">></iframe>

Er zijn óók overeenkomsten: Volkswagen blijft populairste automerk

Toch zijn mannen en vrouwen het ook ergens over eens: beide rijden het liefst in een Volkswagen. Ook Opel en Peugeot zijn populair en maken bij beide groepen de top drie af.

Als het aankomt op het model, laat onze data zien dat mannen de voorkeur geven aan grotere, sportieve auto’s. Zo kiezen zij het vaakst voor de Volkswagen Golf (72%), Seat Leon (71%) of Opel Astra (69%). Vrouwen kiezen het liefst voor een kleiner model: de Citroën C1 (61%), Peugeot 107 (59%) of Ford KA (57%) komen het meest uit de bus. Deze modellen worden naar verhouding ook vaker gekozen door vrouwen dan door mannen.

Ook zien we bij een aantal automodellen een groot verschil in populariteit tussen mannen en vrouwen. Voor vrouwen staat de Fiat 500 stipt op nummer 1, gevolgd door de Citroen C1 en de Peugeot 107. Bij mannen staat de Mercedes Benz E-klasse op nummer 2, gevolgd door de Audi A4 en de Volkswagen Passat.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve staafdiagram over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/62b2cfdfe7216">></iframe>

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve staafdiagram over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/62b0543e986b3">></iframe>

Bespaar door een passende autoverzekering te kiezen

Maar hoe kies je de autoverzekering die het beste bij jouw situatie past? Jerry Poel licht toe: “De hoogte van de autopremies is afhankelijk van verschillende aspecten. Zo kijken autoverzekeraars naar het type auto en bouwjaar, maar ook naar de stad waarin je woont of het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Zo maken zij een inschatting van de kans op het rijden van schade”.

Hij vervolgt: “Bij het kiezen van je autoverzekering is het altijd goed om te kijken naar je type dekking. Een hoge All Risk premie weegt niet op tegen het schadebedrag dat je uitgekeerd krijgt in het geval dat je auto total loss wordt verklaard. In dat geval kun je beter een WA of beperkt casco verzekering nemen. Daarnaast adviseren wij ook om ieder jaar opnieuw je autoverzekering onder de loep te nemen en te kijken of dit nog past bij je huidige situatie. Door jaarlijks te switchen van autoverzekeraar kun je tot wel €250,- per jaar besparen op je maandelijkse lasten. Die extra centen komen op dit moment, met de hoge inflatie en brandstofprijzen, goed van pas.”

Verder lezen 27 juni 2022
featured image
Nieuws

Amsterdam duurste stad van Nederland voor een autoverzekering

Uit ons jaarlijkse onderzoek naar de duurste steden van Nederland blijkt dit jaar dat Amsterdammers het meest betalen voor hun autoverzekering. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste stad is in 2022 €126 op jaarbasis. Groningen kwam als goedkoopste stad naar voren.

Amsterdam heeft ondanks verhoogde veiligheid toch duurste premie

De meest voor de hand liggende verklaring voor de hoge premies in Amsterdam, is dat de stad onveiliger zou zijn geworden. Als in een bepaalde regio veel diefstallen of ongelukken plaatsvinden, is dit een groter risico voor verzekeraars op claims. Daarom berekenen verzekeraars dit risico door in de premies van de verzekeringen in die regio. Dit blijkt gelukkig niet de reden zijn waarom de hoofdstad op de – ongewilde – eerste plaats staat. Sterker nog, de stad blijkt uit data van de politie* in veel opzichten zelfs veiliger te zijn geworden het afgelopen jaar. De duurste steden in het onderzoek hebben dan ook met elkaar gemeen dat ze allemaal veiliger zijn geworden. Den Haag, de stad die vorig jaar nog als duurste uit de bus kwam, laat een nóg grotere daling in voertuigcriminaliteit zien dan Amsterdam. Dat heeft in Den Haag gezorgd voor een sterke premiedaling, waarmee de stad onder Amsterdam is geëindigd. In zowel Amsterdam als Den Haag zijn het aantal diefstallen van motorvoertuigen en diefstallen uit motorvoertuigen afgenomen, wat natuurlijk goed nieuws is voor autobezitters uit deze steden. het aantal ongevallen op de weg is in Amsterdam alleen wel licht gestegen (3,38%) en in Den Haag juist licht gedaald (-3,86%).

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/625e6fb83a7de">></iframe>

Noordelijke steden opnieuw het goedkoopst

In het onderzoek vergelijken we de twaalf provinciale hoofdsteden en Amsterdam met elkaar en al jaren komen de noordelijke steden Groningen, Leeuwarden en Assen als de goedkoopste naar voren. Zo ook dit jaar. Groningen mag zich voor het derde jaar op rij de goedkoopste stad noemen. De premie is daar in 2022, ten opzichte van een jaar eerder, zelfs met 6 procent gedaald. Autoverzekering-expert Jerry Poel: “Het is goed om te zien dat autobezitters in de grote steden profiteren van het feit dat de steden veiliger zijn geworden. Verzekeraars baseren de premies op veel verschillende risicofactoren. Een van deze factoren is het risico van de omgeving. In het begin van de coronapandemie zagen we het aantal ongelukken op de weg en diefstallen van auto’s al flink teruglopen, omdat er minder werd gereden en mensen vaker thuis waren. Dit zagen we destijds echter nog niet direct terug in de premies. Vaak heeft dit ook even tijd nodig. Goed dus om te zien dat de premies nu wel dalen, daar plukken autobezitters de vruchten van. In de meeste steden is al langer een veilige trend te zien voor auto’s, dus dit zou je de komende tijd terug moeten blijven zien in de premies.”

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/625e6c48318eb">></iframe>

Dalende premie vooral voelbaar voor jonge autobezitters

In ons onderzoek vergelijken we niet alleen de steden, maar kijken we ook naar verschillen tussen leeftijdsgroepen (starter, familie en senioren). Dit jaar valt het op dat vooral de starters er flink op vooruitgaan qua premie. Als ‘risicogroep’ betalen autobezitters in deze leeftijdsgroep altijd al de hoogste premie, maar deze premie is dit jaar opvallend sterk gedaald. Jerry Poel legt uit: “Jonge bestuurders hebben minder ervaring op de weg en worden daarom als een groter risico gezien door verzekeraars, waardoor zij een hogere premie moeten betalen. Dit verschil tussen de leeftijdsgroepen zie je ook terug in ons onderzoek. Wat dit jaar echter opvalt, is dat de premies van leeftijdsgroepen families en senioren licht zijn gestegen, terwijl de premie van starters flink is gedaald. Dit is goed nieuws voor jonge autobestuurders. Zij zijn nog steeds de groep die het meest betaalt, maar het verschil wordt wat kleiner.”

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/625e7fc59b710">></iframe>

Toelichting over het onderzoek

Voor het achtste jaar op rij hebben we onderzocht welke stad in welke Nederlandse stad de premie voor een autoverzekering het duurst is. Hierbij kijken we naar de 12 provinciale hoofdsteden en Amsterdam. Het onderzoek wordt uitgevoerd op basis van de gegevens van drie persona’s die ieder jaar gelijk blijven.

De gegevens van de persona’s zijn als volgt:

  • Starter: een bestuurder van een VW Golf, geboren op 4-8-1990, met 5 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.
  • Familie: een bestuurder van een Volvo V70, geboren op 4-8-1975, met 15 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.
  • Senior: een bestuurder van een Toyota Yaris, 4-8-1945, met 30 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.

* Bron: Politie data

Verder lezen 22 april 2022