Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Wordt autoschade door vandalisme vergoed?

Schade aan je auto is al vervelend genoeg, maar wat gebeurt er als het niet je eigen schuld is en de dader blijkt spoorloos te zijn? Hier lees je wat je moet doen bij schade door vandalisme en wat je vergoed krijgt.

Autoverzekering vergelijken

Wat moet ik doen bij schade aan mijn auto door vandalisme?

Heb je schade aan je auto ontdekt die je niet zelf hebt aangericht? Wij leggen je in vier stappen uit wat je dan moet doen.

  1. Neem contact op met de politie. De eerste stap is altijd aangifte doen bij de politie. Om een schadevergoeding te kunnen claimen bij je autoverzekering heb je namelijk meestal een bewijs van aangifte nodig. Daarnaast heb je deze aangifte nodig wanneer je de kosten wil verhalen op de dader als deze wordt gepakt.
  2. Documenteer de schade. Maak foto’s en aantekeningen van de schade. Dit kun je gebruiken als bewijs bij het indienen van een schadeclaim.
  3. Meld de schade aan je verzekeraar. Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar.
  4. Houd rekening met de premie. Het indienen van een schadeclaim kan ervoor zorgen dat je terugvalt in je schadevrije jaren. Hierdoor zul je een hogere premie moeten betalen.

Wat betaalt de verzekering bij vandalisme?

De schade aan een auto door vandalisme kan in veel verschillende vormen voorkomen. Van een krasje op de lak tot een compleet uitgebrande auto. Hoeveel je vergoed krijgt, ligt aan de autoverzekering die je hebt afgesloten.

WA-verzekering

Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je veroorzaakt bij anderen. Als je alleen de verplichte WA-verzekering hebt afgesloten dan is schade door vandalisme dus niet gedekt.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering vergoedt wel een aantal vormen van schade als deze bewust is toegebracht. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: brandschade, ruitschade of ingeslagen ruiten, schade door diefstal en schade die is ontstaan door joyriding.

All risk verzekering

De all risk verzekering is de meest uitgebreide verzekering en vergoedt naast schade die jij aanricht aan een ander, ook schade aan je eigen auto. Hieronder valt ook alle schade die is veroorzaakt door vandalisme, zoals krassen in de lak, lekgestoken banden en afgebroken spiegels.

Invloed op schadevrije jaren

Als je schade claimt, leidt dit bij veel verzekeraars tot een daling van je schadevrije jaren. Bij een schadeclaim die je niet kunt verhalen op een andere partij raak je altijd 5 schadevrije jaren kwijt. Hierdoor daal je op de bonus/malus-ladder en zal de premie van je autoverzekering omhoog gaan. Kijk altijd in de polisvoorwaarden van je autoverzekering na wat hierover is afgesproken.

Schade zelf betalen

Soms is het beter om schade niet te claimen. Door de mogelijke invloed van je claim op je schadevrije jaren en dus je premie, is het verstandig om te kijken of het voordeliger is om de kosten zelf te betalen. Is het schadebedrag bijvoorbeeld €100, maar zou je daardoor €200 premie per jaar meer betalen? Dan kan het interessant zijn om de schade zelf te betalen.

Heb je de schade geclaimd, maar blijkt dit achteraf toch nadelig te zijn? Dan heb je bij de meeste autoverzekeraars nog een paar maanden de tijd om het schadebedrag alsnog te betalen en zo je schadevrije jaren te behouden.

Autoverzekering vergelijken

Ben je op dit moment niet verzekerd voor vandalisme en wil je dit wel zijn? Op Autoverzekering.nl kun je gemakkelijk autoverzekeringen vergelijken en sluit je binnen een paar minuten een verzekering af.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 20-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Veelgestelde vragen

Als je auto is vernield door vandalisme, moet je eerst aangifte doen bij de politie. Vervolgens moet je contact opnemen met je verzekeraar om de situatie te melden en de schade te claimen, mits je een dekking hebt die schade door vandalisme vergoedt (zoals een beperkt casco of all risk-verzekering). Zorg ervoor dat je alle relevante informatie en bewijsmateriaal (zoals foto’s van de schade) bij de hand hebt bij het indienen van de claim.

Om het risico op vandalisme aan je auto te verminderen, kun je de volgende maatregelen overwegen: parkeer je auto op een goed verlichte, drukke locatie of in een beveiligde parkeergarage, installeer een alarmsysteem of beveiligingscamera’s indien mogelijk, en verwijder waardevolle spullen uit het zicht om potentiële daders niet aan te trekken.

Afhankelijk van het beleid van je verzekeraar kan jij je eigen schadehersteller kiezen bij vandalisme. Sommige verzekeraars hebben een netwerk van aangesloten schadeherstellers waar je uit kunt kiezen, terwijl anderen je toestaan om zelf een schadehersteller te kiezen. Raadpleeg je verzekeringspolis of neem contact op met je verzekeraar om te weten te komen wat hun beleid is met betrekking tot het kiezen van een schadehersteller.

De kosten voor het herstellen van vandalisme aan je auto kunnen sterk variëren, afhankelijk van de aard en de omvang van de schade. Kleine krassen of deuken kunnen relatief goedkoop zijn om te repareren, terwijl grotere schades zoals ingeslagen ramen, zwaardere krassen of vernieling van het interieur kunnen leiden tot hoge reparatiekosten. In sommige gevallen kan het nodig zijn om onderdelen te vervangen of het voertuig opnieuw te spuiten, wat de kosten verder kan verhogen. Het is belangrijk om alle beschikbare bewijsmateriaal van de schade te bewaren en contact op te nemen met je verzekeraar om de omvang van de dekking en de vergoeding van de kosten te bepalen.

Ja, je kunt nog steeds gebruik maken van je autoverzekering als je auto vaker is vernield door vandalisme, zolang je een passende dekking hebt. Echter, frequent vandalisme kan leiden tot een verhoging van je premie, aangezien verzekeraars je mogelijk als een hoger risico beschouwen. In sommige gevallen kan de verzekeraar specifieke voorwaarden stellen of aanvullende beveiligingsmaatregelen vereisen om het risico op toekomstig vandalisme te verminderen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven