Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Wat is een bonus-malus ladder?

Met een bonus-malus ladder wordt aan de hand van je schadevrije jaren bepaald of je een no-claimkorting op je autoverzekeringspremie ontvangt. Indien dat zo is, dan kun je op de bonus-malus ladder aflezen hoe hoog deze korting is. Wil je direct besparen op je autoverzekeringskosten? Maak dan een vergelijking, stap over en bespaar gemiddeld €265 per jaar!

Autoverzekering vergelijken

Wat is een bonus-malus ladder?

De bonus-malus regeling is een systeem dat bijna elke autoverzekeraar hanteert. Aan de hand van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, wordt via de bonus-malus ladder de korting op je basispremie bepaald. Gemiddeld bestaat deze ladder uit 18 tot 21 treden. Het aantal treden en de hoeveelheid korting die je krijgt verschilt per verzekeraar.

Aantal schadevrije jaren: bonus

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je op de bonus-malus ladder staat. Ieder jaar dat je geen schade hebt geclaimd, stijg je op de ladder. Dit betekent een bonus in de vorm van een hogere korting op je maandelijkse vaste lasten.

Hoe werkt de bonus-malus ladder?

Hieronder zie je een voorbeeld van een bonus-malus ladder. Aan de hand van dit voorbeeld kunnen we je laten zien hoe de bonus-malus regeling werkt.

TredeKortingVerandering zonder schadeVerandering met 1 schadeVerandering met 2 schades
1275%1382
1175%1271
1072,5%1161
967,5%1051
862,5%941
757,5%831
650%721
542,5%621
435%511
325%411
215%311
1-10%211

Stel dat je bent gepositioneerd op trede 8, dan ontvang je een korting van 62,5 procent op je premie. Heb je een jaar zonder schade gereden? Dan klim je naar trede 9 en stijgt je korting naar 67,5 procent.

Claim je 1 schade in één jaar? Dan val je terug naar trede 4 en daalt je korting tot 35 procent. Als je 2 schades claimt in één jaar dan val je terug naar trede 1 en dien je een toeslag van 10 procent bovenop je premie te betalen.

Positie bonus-malus laddder verschilt per verzekeraar

Het verschilt per autoverzekeraar op welke trede van de bonus-malus ladder je staat. De bonus-malus ladders kunnen namelijk per verzekeraar verschillen van ongeveer 18 tot 21 treden. Ook begin je niet bij iedere verzekeraar op dezelfde trede. Daarnaast bestaan er vaak verschillen in de maximale bonus en malus. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering kun je terugvinden hoe dit bij jouw verzekeraar is geregeld.

Daling bonus-malus ladder

Het claimen van autoschade veroorzaakt een daling op de bonus-malus ladder van een aantal treden en in je aantal schadevrije jaren. De hoogte van het schadebedrag is daarbij niet van belang.

“Je maandelijkse premie zal na het claimen van schade stijgen, omdat je op een lagere trede van de bonus-malus ladder komt te staan, waardoor je minder no-claimkorting ontvangt. In verband met deze daling kun je overwegen om kleine schades zelf te vergoeden. Op deze manier voorkom je een stijging van je maandelijkse premie.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

De schade was niet mijn schuld, wat nu?

Is er schade ontstaan buiten jouw schuld om? Dan heeft dit geen gevolgen voor je positie op de bonus-malus ladder. De verzekeraar zal de schade verhalen op de partij die schuld heeft. Ook schades die door een andere (aanvullende) verzekering worden gedekt, zijn vaak niet van invloed op je positie op de bonus-malus ladder.

Negatief aantal schadevrije jaren: malus

Als je meerdere keren per jaar autoschade claimt of als je schade claimt vlak nadat je voor het eerst een autoverzekering hebt afgesloten, kun je een negatief aantal schadevrije jaren krijgen. Er is in dat geval sprake van een malusregistratie. In plaats van een korting op je premie, betaal je een toeslag op je premie. Dit kan voorkomen als je als beginnend bestuurder schade claimt, of als je binnen een jaar meerdere schades claimt.

Via Autoverzekering.nl is het niet mogelijk om over te stappen naar een nieuwe autoverzekering als je een malus-registratie hebt. Het is sowieso erg moeilijk om een nieuwe autoverzekering af te sluiten met een negatief aantal schadevrije jaren, omdat de meeste autoverzekeraars je aanvraag niet zullen accepteren.

Niet overstappen bij malusregistratie

Heb je een negatief aantal schadevrije jaren? Dan kun je het beste bij je huidige autoverzekeraar blijven. Veel autoverzekeraars accepteren je namelijk niet als je een malusregistratie hebt. Het is dus niet verstandig om je autoverzekering op te zeggen, voordat je een nieuwe hebt afgesloten. De kans bestaat dat je niet wordt geaccepteerd en de oude verzekeraar je ook niet meer als klant terugneemt. Als je weer op nul schadevrije jaren staat, kun je weer een nieuwe autoverzekering afsluiten.

Ik word niet geaccepteerd door verzekeraars, wat nu?

Heb je een autoverzekering nodig, maar kun je door je malusregistratie bij geen enkele verzekeraar terecht? Dan kun je meestal wel bij de Vereende terecht, deze verzekeraar richt zich uitsluitend op bijzondere gevallen. Wij zoeken graag voor je uit of je voor een van hun verzekeringen in aanmerking komt. Zo ja, dan zetten wij de aanvraag voor je in gang.  Je kunt hiervoor telefonisch contact met ons opnemen. Het is ook mogelijk om online een offerte aan te vragen voor een autoverzekering bij de Vereende. Dit kun je doen via ons offerteformulier.

Maximale no-claimkorting en bescherming

Iedere autoverzekeraar hanteert een maximale no-claimkorting, die kan oplopen tot wel 80%. Als je de top van de bonus-malus ladder hebt bereikt, heb je deze maximale korting bereikt. De meeste verzekeraars bieden in dat geval een bonusbeschermer. Je kunt dan bij schade wel terugvallen in treden, maar je behoudt de maximale korting. Dit is niet hetzelfde als de no-claimbeschermer.

No-claimbeschermer

Het is mogelijk om bij je autoverzekering een no-claimbeschermer af te sluiten. Hiermee kun je jaarlijks één schadeclaim indienen, zonder dat dit invloed heeft op je no-claimkorting.

Claim je schade en maak je gebruik van je no-claimbeschermer? Je aantal schadevrije jaren gaat wel omlaag. Dit betekent dat je bij een overstap naar een nieuwe verzekeraar hoogstwaarschijnlijk een hogere premie dient te betalen, waardoor overstappen minder aantrekkelijk wordt.

Bonus-malus ladders vergelijken

Aangezien de bonus-malus regeling per verzekeraar verschilt, is het slim om de bonus-malus ladders te vergelijken. Deze vind je in de polisvoorwaarden. In onze vergelijker kun je de polisvoorwaarden per verzekeraar gemakkelijk inzien.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 05-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Als je overstapt, neem je je schadevrije jaren gewoon mee naar je nieuwe verzekeraar. Deze schadevrije jaren bepalen op welke trede van de bonus-malus ladder je terechtkomt en hoeveel no-claimkorting je krijgt.

Het aantal treden verschilt per verzekeraar. Gemiddeld bestaat de bonus-malus ladder uit 18 tot 21 treden. Soms kunnen dit er meer of minder zijn.

Bij een schadeclaim ga je vijf schadevrije jaren achteruit. Meestal staat een schadevrij jaar gelijk aan één trede. Dit betekent dus dat je bij de meeste verzekeraars vijf treden naar beneden gaat. Bij sommige verzekeraars ga je bij twee of meer geclaimde schades terug naar de eerste trede op de bonus-malus ladder.

Hoelang je schadevrije jaren geldig blijven verschilt per verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars zijn je schadevrije jaren drie jaar geldig na het beëindigen van je autoverzekering. Sommige verzekeraars hanteren andere termijnen, bijvoorbeeld 1 jaar of zelfs 5 jaar. Vraag dit voor de zekerheid dus altijd na bij je verzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven