Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Auto verzekeren met negatieve schadevrije jaren

Het claimen van een of meerdere schades kan leiden tot een negatief aantal schadevrije jaren. Wil jij je auto verzekeren met negatieve schadevrije jaren? Dan is er sprake van een negatieve registratie oftewel een malusregistratie. Met een malusregistratie word je niet vanzelfsprekend door iedere autoverzekeraar geaccepteerd.

Autoverzekering vergelijken

Hoe krijg je negatieve schadevrije jaren?

Wanneer je een jaar lang geen schade claimt, krijg je er 1 schadevrij jaar bij. Claim je wel schade, dan verlies je elke keer 5 schadevrije jaren. Het kan voorkomen dat je meer schadevrije jaren verliest dan dat je hebt opgebouwd. In dit geval zul je dus een negatief aantal schadevrije jaren hebben.

Heb je bijvoorbeeld 4 schadevrije jaren en veroorzaak je een schade? Dan val je terug naar -1 schadevrije jaren. Je kan nooit minder dan -5 schadevrije jaren hebben. Claim je daarna nog een keer schade, dan val je dus terug naar -5 schadevrije jaren.

Overstappen met negatieve schadevrije jaren

Met een negatief aantal schadevrije jaren krijg je een negatieve registratie en word je niet meer overal geaccepteerd voor een autoverzekering. Dit heet ook wel een malusregistratie. Bij Autoverzekering.nl is het helaas ook niet mogelijk om online autoverzekeringen te vergelijken en af te sluiten met een malusregistratie. Je kunt ons wel bellen! We bekijken dan samen je persoonlijke situatie. Verzekeraar de Vereende richt zich uitsluitend op bijzondere zaken. Wij zoeken graag voor je uit of je voor een van hun verzekeringen in aanmerking komt. Zo ja, dan zetten wij de aanvraag voor je in gang.

No-claimkorting

Met schadevrije jaren ontvang je een no-claimkorting op de premie van je autoverzekering. Wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt, kom je op de laagste trede van de bonus-malus ladder te staan en betaal je een hoge premie. In sommige gevallen zul je zelfs een toeslag op de premie moeten betalen. Hoe hoog deze toeslag is, hangt af van de autoverzekeraar.

Hoe kom ik van mijn negatieve schadevrije jaren af?

Negatieve schadevrije jaren afkopen

Het is mogelijk om een malusregistratie af te kopen door de schade die je verzekeraar heeft betaald alsnog zelf te betalen. Maar wanneer is het een goed idee om je malusregistratie af te kopen? Je kunt van tevoren bedenken of het afkopen van de malusregistratie voordelig of juist nadelig is. Houd hierbij rekening met de volgende factoren:

  • De hoogte van de premie die je betaalt nadat je de malusregistratie hebt afgekocht
  • De premie die je zou hebben betaald vóórdat je schade reed of de premie die je voor een normale autoverzekering zou betalen
  • Het bedrag dat je betaalt om je malusregistratie af te kopen

Wachten tot ze vervallen zijn

Schadevrije jaren worden geregistreerd in Roy-data. Alle verzekeraars kunnen deze gegevens inzien. Positieve schadevrije jaren  vervallen na 1 tot 5 jaar, dit verschilt per verzekeraar. Negatieve schadevrije jaren vervallen na 5 jaar. Dit houdt in dat je malusregistratie na 5 jaar verdwijnt. Je komt dus automatisch weer op 0 schadevrije jaren als je 5 jaar lang geen schade claimt.

Schadevrije jaren opnieuw opbouwen

Je kunt er ook voor kiezen om je autoverzekering door te laten lopen en weer schadevrije jaren op te bouwen. In dat geval zul je een paar jaar een hogere premie moeten betalen totdat je schadevrije jaren weer op nul staan. Je zult hiervoor wel schadevrij moeten rijden.

Met nul of met negatieve schadevrije jaren overstappen

Blijkt het toch beter om bij je huidige verzekeraar te blijven? Wacht dan tot je schadevrije jaren weer op nul staan. Daarna kun je weer bij ons terecht om autoverzekeringen te vergelijken. Maak een vergelijking en stap gemakkelijk over naar een voordeligere autoverzekering die het beste past bij je situatie.

Zeg met een malusregistratie nooit onverhoopt je autoverzekering op vóórdat een nieuwe autoverzekering is toegezegd. Bij voorkeur zwart op wit, dus in schrift (op papier of digitaal).

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 11-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het aantal (negatieve) schadevrije jaren kun je vinden op het polisblad van je autoverzekering of in eerder (-email) contact over de aanvraag en/of opzegging van je verzekering. Ook kun je het aantal schadevrije jaren opvragen via je verzekeraar of Roy-data.

Ja, je kunt je verzekeren wanneer je een negatief aantal schadevrije jaren hebt. Je kunt alleen niet bij alle verzekeraars terecht. De meeste verzekeringsmaatschappijen accepteren namelijk geen negatieve schadevrije jaren bij het afsluiten van een autoverzekering. Stap daarom nooit over voordat je zeker weet of je nieuwe verzekeraar je accepteert.

Bij de meeste schades die je claimt verlies je 5 schadevrije jaren. Wanneer je minder dan 5 schadevrije jaren hebt, dan hou je na een schadeclaim een negatief aantal schadevrije jaren over. Goed om te weten is dat je nooit verder kan zakken dan -5 schadevrije jaren.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven