Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

 • phone 020 - 760 58 60
 • chat Chat met ons
 • email klantenservice@autoverzekering.nl

Openingstijden

  Autoverzekering vergelijken
  • icoon
   6 dagen per week bereikbaar
  • icoon
   100% onafhankelijk
  • icoon
   14 dagen bedenktijd

  Zakelijke autoverzekering

  Heb je een auto van de zaak of gebruik je je auto voornamelijk voor zakelijke doeleinden? Dan is het verstandig om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over een zakelijke autoverzekering. Momenteel is het helaas nog niet mogelijk om een zakelijke autoverzekering af te sluiten via Autoverzekering.nl. Voor een particuliere autoverzekering ben je hier natuurlijk wel op de juiste plek.

  Zakelijke autoverzekering

  Wat is een zakelijke autoverzekering?

  Als je een bestelauto voor je eigen bedrijf gebruikt of een bestelauto van de zaak hebt dan moet je de bestelauto zakelijk verzekeren. Je sluit dan een zakelijke autoverzekering af in plaats van een particuliere autoverzekering. Enkele voorbeelden van zakelijk gebruik zijn:

  • Goederenvervoer;
  • Koeriersdiensten;
  • Betaald personenvervoer;
  • Een rijschool;
  • Garage of leasebedrijf.
  Zakelijke autoverzekering

  Waar moet ik op letten bij een zakelijke autoverzekering?

  Wanneer je je auto zakelijk hebt verzekerd, is het privé gebruik van je auto ook meeverzekerd. Bezoek je klanten en rijd je van en naar de zaak met je bedrijfsauto?

  Dan zul je een zakelijke autoverzekering moeten afsluiten. Gebruik je de bedrijfsauto niet voor de heen- en terugweg naar de zaak? Dan kun je dit rekenen onder privé gebruik van de auto en kan je een ‘gewone’ particuliere autoverzekering afsluiten.

  Verschil zakelijk

  Het verschil tussen een particuliere en zakelijke autoverzekering

  Een particuliere autoverzekering is vaak goedkoper dan een zakelijke autoverzekering. Het voordeel van een zakelijke verzekering is dat je de mogelijkheid hebt om wisselende bestuurders in te zetten.

  Daarnaast kun je er bij een zakelijke autoverzekering ook voor kiezen om de btw te verrekenen. Je betaalt dan een lagere premie dan je normaal gesproken betaalt, omdat de schade ook exclusief btw wordt uitbetaald.

  Bij zowel een particuliere autoverzekering als bij een zakelijke autoverzekering heb je de keuze uit een aantal dekkingen. Sommige dekkingen zijn specifiek voor zakelijke autoverzekeringen. De goederentransportverzekering is hier een voorbeeld van.

  Verschil zakelijk

  De hoogte van de premie

  De premie van een zakelijke autoverzekering is meestal hoger dan een particuliere autoverzekering. De reden hiervoor is dat bedrijfsauto’s meer kilometers rijden en vaak meerdere bestuurders hebben. De premie wordt hierdoor ook anders berekend door autoverzekeraars. De hoogte van je premie hangt af van:

  • Het aantal medewerkers dat je in dienst hebt;
  • Het risico binnen de branche waarin je actief bent;
  • Je lidmaatschap binnen een brancheorganisatie;
  • Het soort voertuig dat je wil verzekeren (personenauto, bestelauto, bestelbus).

  Een zakelijke autoverzekering is meestal duurder dan een particuliere autoverzekering. Simpelweg omdat bedrijfsauto’s meer kilometers rijden en meestal meerdere bestuurders hebben. Daardoor lopen ze meer risico op schade.

  zakelijke auto verzekering

  Wat is een grijs kenteken?

  Grijs kenteken is een begrip dat wordt gebruikt voor bestelauto’s en vrachtwagens. Het betekent niet dat de kleur van het kenteken van bestelauto’s ook daadwerkelijk grijs is, het is voornamelijk een administratieve term. Vroeger was de kleur van het kentekenbewijs deel 1 van bestelauto’s namelijk grijs. De opbouw van het kenteken is voor bestelauto´s wel anders.

  zakelijke auto verzekering

  Welke belastingvoordelen zijn er?

  Als je een bestelauto voor zakelijke doeleinden gebruikt dan zijn er verschillende belastingvoordelen. Zo krijg je een vrijstelling van omzetbelasting als je ondernemer bent. Daarnaast kun je de btw over de koop van je bestelauto aftrekken en je betaalt een lager tarief aan wegenbelasting.

  Vrijstelling BPM

  Je krijgt als ondernemer automatisch een vrijstelling van omzetbelasting. Je moet dan wel meer dan 10% van je jaarlijkse kilometers zakelijk rijden. In de volgende gevallen zul je alsnog BPM moeten betalen:

  • Als je de bestelauto ombouwt tot een personenauto
  • Wanneer je de bestelauto aan een particulier verkoopt terwijl de auto jonger is dan 5 jaar.
  • Wanneer je onderneming stopt

  Je kunt bij het afsluiten van een bestelautoverzekering ook aangeven dat je de BPM wil verrekenen. Je betaalt dan minder premie.

  BTW aftrek zakelijke autoverzekering

  Een bestelauto met een grijs kenteken kun je privé of zakelijk gebruiken. Als je de bestelauto zakelijk gebruikt, heb je verschillende belastingvoordelen. Gebruik je de bestelauto alleen privé? Dan gelden deze voordelen niet. Een uitzondering hierop is als je mindervalide bent. Dan kun je in sommige gevallen ook gebruikmaken van belastingvoordelen.

  Wegenbelasting zakelijke autoverzekering

  Ben je als ondernemer geregistreerd voor de omzetbelasting? Dan wordt er automatisch een lager tarief voor wegenbelasting toegepast. Je zult hiervoor wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen:

  • Je bent ondernemer voor de omzetbelasting en je hebt een btw nummer;
  • De bestelauto staat op jouw naam en jij bent de rechtspersoon aan wie het btw nummer is toegekend;
  • Meer dan 10% van de jaarlijkse kilometers zijn zakelijke ritten.

  Zakelijke verzekering vergelijken

  Op Autoverzekering.nl kun je zowel zakelijke als particuliere autoverzekeringen vergelijken. Wil je graag meer informatie over zakelijke autoverzekeringen? Lees dan ook eens onze pagina over bestelautoverzekeringen.

  Daarna kun je beginnen met het vergelijken van autoverzekeringen en de verzekering kiezen die het beste bij je past. Heb je een bestelauto en gebruik je die alleen voor privédoeleinden? Dan kun je beter een particuliere autoverzekering afsluiten.

  Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.010 reviews.

  Klanten over Autoverzekering.nl

  Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.010 reviews.

  t. tran

  Star on Star on Star on Star on Star on
  1 uur geleden

  Ik wel tevreden

  emmanuel

  Star on Star on Star on Star on Star off
  2 uur geleden

  Blij met mijn nieuw verzekering

  judith boldewijn

  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 dagen geleden

  Super korting kunnen vinden!

  t. tran

  Star on Star on Star on Star on Star on
  1 uur geleden

  Ik wel tevreden

  emmanuel

  Star on Star on Star on Star on Star off
  2 uur geleden

  Blij met mijn nieuw verzekering

  judith boldewijn

  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 dagen geleden

  Super korting kunnen vinden!

   Meer beoordelingen