Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Zakelijke autoverzekering

Heb je een auto van de zaak of gebruik je je auto voornamelijk voor zakelijke doeleinden? Dan is het verstandig om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over een zakelijke autoverzekering en kan je sinds kort ook je zakelijke autoverzekering afsluiten. Op Autoverzekering.nl ben je dus zowel voor een particuliere autoverzekering als een zakelijke autoverzekering op de juiste plek.

Zakelijke autoverzekering

Wat is een zakelijke autoverzekering?

Als je een bestelauto voor je eigen bedrijf gebruikt of een bestelauto van de zaak hebt dan moet je de bestelauto zakelijk verzekeren. Je sluit dan een zakelijke autoverzekering af in plaats van een particuliere autoverzekering. Enkele voorbeelden van zakelijk gebruik zijn:

 • Goederenvervoer;
 • Koeriersdiensten;
 • Betaald personenvervoer;
 • Een rijschool;
 • Garage of leasebedrijf.
Zakelijke autoverzekering

Waar moet ik op letten bij een zakelijke autoverzekering?

Wanneer je je auto zakelijk hebt verzekerd, is het privé gebruik van je auto ook meeverzekerd. Bezoek je klanten en rijd je van en naar de zaak met je bedrijfsauto?

Dan zul je een zakelijke autoverzekering moeten afsluiten. Gebruik je de bedrijfsauto niet voor de heen- en terugweg naar de zaak? Dan kun je dit rekenen onder privé gebruik van de auto en kan je een ‘gewone’ particuliere autoverzekering afsluiten.

Verschil zakelijk

Het verschil tussen een particuliere en zakelijke autoverzekering

Een particuliere autoverzekering is vaak goedkoper dan een zakelijke autoverzekering. Het voordeel van een zakelijke verzekering is dat je de mogelijkheid hebt om wisselende bestuurders in te zetten.

Daarnaast kun je er bij een zakelijke autoverzekering ook voor kiezen om de btw te verrekenen. Je betaalt dan een lagere premie dan je normaal gesproken betaalt, omdat de schade ook exclusief btw wordt uitbetaald.

Bij zowel een particuliere autoverzekering als bij een zakelijke autoverzekering heb je de keuze uit een aantal dekkingen. Sommige dekkingen zijn specifiek voor zakelijke autoverzekeringen. De goederentransportverzekering is hier een voorbeeld van.

Verschil zakelijk

De hoogte van de premie

De premie van een zakelijke autoverzekering is meestal hoger dan een particuliere autoverzekering. De reden hiervoor is dat bedrijfsauto’s meer kilometers rijden en vaak meerdere bestuurders hebben. De premie wordt hierdoor ook anders berekend door autoverzekeraars. De hoogte van je premie hangt af van:

 • Het aantal medewerkers dat je in dienst hebt;
 • Het risico binnen de branche waarin je actief bent;
 • Je lidmaatschap binnen een brancheorganisatie;
 • Het soort voertuig dat je wil verzekeren (personenauto, bestelauto, bestelbus).

Een zakelijke autoverzekering is meestal duurder dan een particuliere autoverzekering. Simpelweg omdat bedrijfsauto’s meer kilometers rijden en meestal meerdere bestuurders hebben. Daardoor lopen ze meer risico op schade.

zakelijke auto verzekering

Wat is een grijs kenteken?

Grijs kenteken is een begrip dat wordt gebruikt voor bestelauto’s en vrachtwagens. Het betekent niet dat de kleur van het kenteken van bestelauto’s ook daadwerkelijk grijs is, het is voornamelijk een administratieve term. Vroeger was de kleur van het kentekenbewijs deel 1 van bestelauto’s namelijk grijs. De opbouw van het kenteken is voor bestelauto´s wel anders.

zakelijke auto verzekering

Welke belastingvoordelen zijn er?

Als je een bestelauto voor zakelijke doeleinden gebruikt dan zijn er verschillende belastingvoordelen. Zo krijg je een vrijstelling van omzetbelasting als je ondernemer bent. Daarnaast kun je de btw over de koop van je bestelauto aftrekken en je betaalt een lager tarief aan wegenbelasting.

Vrijstelling BPM

Je krijgt als ondernemer automatisch een vrijstelling van omzetbelasting. Je moet dan wel meer dan 10% van je jaarlijkse kilometers zakelijk rijden. In de volgende gevallen zul je alsnog BPM moeten betalen:

 • Als je de bestelauto ombouwt tot een personenauto
 • Wanneer je de bestelauto aan een particulier verkoopt terwijl de auto jonger is dan 5 jaar.
 • Wanneer je onderneming stopt

Je kunt bij het afsluiten van een bestelautoverzekering ook aangeven dat je de BPM wil verrekenen. Je betaalt dan minder premie.

BTW aftrek zakelijke autoverzekering

Een bestelauto met een grijs kenteken kun je privé of zakelijk gebruiken. Als je de bestelauto zakelijk gebruikt, heb je verschillende belastingvoordelen. Gebruik je de bestelauto alleen privé? Dan gelden deze voordelen niet. Een uitzondering hierop is als je mindervalide bent. Dan kun je in sommige gevallen ook gebruikmaken van belastingvoordelen.

Wegenbelasting zakelijke autoverzekering

Ben je als ondernemer geregistreerd voor de omzetbelasting? Dan wordt er automatisch een lager tarief voor wegenbelasting toegepast. Je zult hiervoor wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen:

 • Je bent ondernemer voor de omzetbelasting en je hebt een btw nummer;
 • De bestelauto staat op jouw naam en jij bent de rechtspersoon aan wie het btw nummer is toegekend;
 • Meer dan 10% van de jaarlijkse kilometers zijn zakelijke ritten.

Zakelijke verzekering vergelijken

Op Autoverzekering.nl kun je zowel zakelijke als particuliere autoverzekeringen vergelijken. Wil je graag meer informatie over zakelijke autoverzekeringen? Lees dan ook eens onze pagina over bestelautoverzekeringen.

Daarna kun je beginnen met het vergelijken van autoverzekeringen en de verzekering kiezen die het beste bij je past. Heb je een bestelauto en gebruik je die alleen voor privédoeleinden? Dan kun je beter een particuliere autoverzekering afsluiten.

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.660 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.660 reviews.

z.k. kapica

Star on Star on Star on Star on Star off
7 dagen geleden

It was easy and I did not wait for so long

cmo

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Super snel en de goedkoopste en beste verzekering er tussen kunnen kiezen. Mooi zou zijn als er ook gekozen kan worden voor opzeggen.

m.a. ermis

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Zeer snel afgehandeld en goed geinformeerd over het polis

z.k. kapica

Star on Star on Star on Star on Star off
7 dagen geleden

It was easy and I did not wait for so long

cmo

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Super snel en de goedkoopste en beste verzekering er tussen kunnen kiezen. Mooi zou zijn als er ook gekozen kan worden voor opzeggen.

m.a. ermis

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Zeer snel afgehandeld en goed geinformeerd over het polis

  Meer beoordelingen