Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Zakelijke autoverzekering

Heb je een auto van de zaak of gebruik je je auto voornamelijk voor zakelijke doeleinden? Dan is het verstandig om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie en kan je een zakelijke autoverzekering afsluiten. Op Autoverzekering.nl ben je dus zowel voor een particuliere autoverzekering als een zakelijke autoverzekering op de juiste plek.

Zakelijke autoverzekering vergelijken

Wat is een zakelijke autoverzekering?

Als je een bestelauto voor je eigen bedrijf gebruikt of een bestelauto van de zaak hebt dan moet je de bestelauto zakelijk verzekeren. Je sluit dan een zakelijke autoverzekering af in plaats van een particuliere autoverzekering. Enkele voorbeelden van zakelijk gebruik zijn:

 • Goederenvervoer
 • Koeriersdiensten
 • Betaald personenvervoer
 • Een rijschool
 • Garage of leasebedrijf

Let op: Op Autoverzekering.nl bieden we geen zakelijke autoverzekeringen aan voor koeriersdiensten, goederenvervoer, rijscholen, lesauto’s, betaald personenvervoer, garages of leasemaatschappijen. Via Autoverzekering.nl is het wel mogelijk om een bestelautoverzekering af te sluiten.

Waar moet ik op letten bij een zakelijke autoverzekering?

Wanneer je je auto zakelijk hebt verzekerd, is het privégebruik van je auto ook meeverzekerd. Bezoek je klanten en rijd je van en naar de zaak met je bedrijfsauto? Dan zul je een zakelijke autoverzekering moeten afsluiten. Gebruik je de bedrijfsauto niet voor de heen- en terugweg naar de zaak? Dan kun je dit rekenen onder privégebruik van de auto en kan je een ‘gewone’ particuliere autoverzekering afsluiten.

Het verschil tussen een particuliere en zakelijke autoverzekering

Een particuliere autoverzekering is vaak goedkoper dan een zakelijke autoverzekering. Het voordeel van een zakelijke verzekering is dat je de mogelijkheid hebt om wisselende bestuurders in te zetten.

Daarnaast kun je er bij een zakelijke autoverzekering ook voor kiezen om de btw te verrekenen. Je betaalt dan een lagere premie dan je normaal gesproken betaalt, omdat de schade ook exclusief btw wordt uitbetaald.

Bij zowel een particuliere autoverzekering als bij een zakelijke autoverzekering heb je de keuze uit een aantal dekkingen. Sommige dekkingen zijn specifiek voor zakelijke autoverzekeringen. De goederentransportverzekering is hier een voorbeeld van.

Wat kost een zakelijke autoverzekering?

De premie van een zakelijke autoverzekering is meestal hoger dan een particuliere autoverzekering. De reden hiervoor is dat bedrijfsauto’s meer kilometers rijden en vaak meerdere bestuurders hebben. De premie wordt hierdoor ook anders berekend door autoverzekeraars. De hoogte van je premie hangt af van:

 • Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd
 • Het soort voertuig dat je wil verzekeren (personenauto, bestelauto, bestelbus)
 • Het aantal medewerkers dat je in dienst hebt
 • Het risico binnen de branche waarin je actief bent
 • Je lidmaatschap binnen een brancheorganisatie

Een zakelijke autoverzekering is meestal duurder dan een particuliere autoverzekering. Simpelweg omdat bedrijfsauto’s meer kilometers rijden en meestal meerdere bestuurders hebben. Daardoor lopen ze meer risico op schade.

Basisdekkingen zakelijke autoverzekering

Bekijk hier een overzicht van de verschillende basisdekkingen waar je uit kunt kiezen wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten.

WA-verzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.

WA-verzekering vergelijken

WA beperkt casco

WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.

WA beperkt casco vergelijken

All risk

Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.

All risk vergelijken

Aanvullende verzekeringen

Via onze zakelijke vergelijker is het op dit moment nog niet mogelijk om ook een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt dit wel bij de verzekeraar zelf aanvragen. Verzekeraars bieden verschillende aanvullende dekkingen aan voor zakelijke autoverzekeringen, waaronder:

Wat is een grijs kenteken?

‘Grijs kenteken’ is een begrip dat wordt gebruikt voor bestelauto’s en vrachtwagens. Het betekent niet dat de kleur van het kenteken van bestelauto’s ook daadwerkelijk grijs is, het is voornamelijk een administratieve term. Vroeger was de kleur van het kentekenbewijs deel 1 van bestelauto’s namelijk grijs. De opbouw van het kenteken is voor bestelauto´s wel anders.

Welke belastingvoordelen zijn er?

Als je een bestelauto voor zakelijke doeleinden gebruikt dan zijn er verschillende belastingvoordelen. Zo krijg je een vrijstelling van omzetbelasting als je ondernemer bent. Daarnaast kun je de btw over de koop van je bestelauto aftrekken en je betaalt een lager tarief aan wegenbelasting.

Vrijstelling BPM

Je krijgt als ondernemer automatisch een vrijstelling van omzetbelasting. Je moet dan wel meer dan 10% van je jaarlijkse kilometers zakelijk rijden. In de volgende gevallen zul je alsnog BPM moeten betalen:

 • Als je de bestelauto ombouwt tot een personenauto
 • Wanneer je de bestelauto aan een particulier verkoopt terwijl de auto jonger is dan 5 jaar
 • Wanneer je onderneming stopt

Je kunt bij het afsluiten van een bestelautoverzekering ook aangeven dat je de BPM wil verrekenen. Je betaalt dan minder premie.

BTW aftrek zakelijke autoverzekering

Een bestelauto met een grijs kenteken kun je privé of zakelijk gebruiken. Als je de bestelauto zakelijk gebruikt, heb je verschillende belastingvoordelen. Gebruik je de bestelauto alleen privé? Dan gelden deze voordelen niet. Een uitzondering hierop is als je mindervalide bent. Dan kun je in sommige gevallen ook gebruikmaken van belastingvoordelen.

Wegenbelasting zakelijke autoverzekering

Ben je als ondernemer geregistreerd voor de omzetbelasting? Dan wordt er automatisch een lager tarief voor wegenbelasting toegepast. Je zult hiervoor wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen:

 • Je bent ondernemer voor de omzetbelasting en je hebt een btw nummer
 • De bestelauto staat op jouw naam en jij bent de rechtspersoon aan wie het btw nummer is toegekend
 • Meer dan 10% van de jaarlijkse kilometers zijn zakelijke ritten

Zakelijke verzekering vergelijken

Op Autoverzekering.nl kun je zowel zakelijke als particuliere autoverzekeringen vergelijken. Wil je graag meer informatie over zakelijke autoverzekeringen? Lees dan ook eens onze pagina over bestelautoverzekeringen.

Daarna kun je beginnen met het vergelijken van autoverzekeringen en de verzekering kiezen die het beste bij je past. Heb je een bestelauto en gebruik je die alleen voor privédoeleinden? Dan kun je beter een particuliere autoverzekering afsluiten.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 29-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Dit heb je nodig om over te stappen:

 • Aantal schadevrije jaren
 • Aantal kilometers per jaar
 • Kenteken van je auto
 • Meldcode

Goed om te weten: je kunt de meldcode van je auto vinden op het kentekenbewijs van je auto, onder de motorkap of op het tenaamstellingsverslag.

Overstappen van autoverzekering is zo gepiept. Bereken in 30 seconden je premie en sluit binnen tien minuten een autoverzekering voor jouw auto af. Is je aanvraag geaccepteerd? Dan kun je direct verzekerd de weg op!

Doordat autoverzekeraars het liefst zo hoog mogelijk in onze vergelijker willen staan, ontstaat er extra concurrentie. Alleen de goedkoopste komt bovenaan. Voor jou is die strijd gunstig, want zo profiteer jij van de laagste premies. Bovendien hebben we op Autoverzekering.nl exclusieve deals en bieden we je daar bovenop de laagsteprijsgarantie. Hierdoor vind je nergens anders een betere aanbieding!

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven