Zakelijke autoverzekering zzp
Een zakelijke autoverzekering zzp wordt vaak gezocht door zzp’ers en freelancers. Als je namelijk een auto of bestelbus op naam van je bedrijf – “op de zaak” – zet, ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Maar als zzp’er kan het ook zijn dat je de auto privé hebt gekocht, een particuliere verzekering hebt afgesloten maar je auto toch veel gebruikt voor je werk. In dit geval kan een zakelijke autoverzekering handig zijn. Maar wat houdt een zakelijke autoverzekering zzp precies in en wat zijn de voordelen?
Wat is een zakelijke autoverzekering zzp?
Als zelfstandige kun je twee verschillende autoverzekeringen afsluiten. Een zakelijke autoverzekering of een particuliere autoverzekering. De zakelijke autoverzekering zzp richt zich op het zakelijk gebruik van je auto, dus: voor welke zakelijke afspraken of diensten heb je de auto nodig? Je rijdt dus in de wagen om werkzaamheden uit te voeren. De verzekeraar dekt in het geval van schade dan onder andere schade aan spullen van een ander en lichamelijke schade bij de ander die je veroorzaakt met je bedrijfsauto.
Zakelijk gebruik van je auto
In de ogen van de verzekeraar kun je je auto op veel manieren voor je werk gebruiken. Dit is goed om te weten voordat je een zakelijke autoverzekering zzp afsluit. Als je de auto alleen gebruikt om naar je werk te rijden, kun je ervoor kiezen om een particuliere autoverzekering afsluiten. Gebruik je de auto ook voor zakelijke doeleinden? Wanneer je grijs kenteken afsluit, ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Bedrijfsmatig kun je de auto onder andere gebruiken voor:
- Betaald personenvervoer
- Rijschool
- Goederenvervoer
- Koeriersdiensten
- Reparatie van voertuigen
- Bezoek aan klanten
Wat dekt een zakelijke autoverzekering zzp?
De dekking – oftewel de hoogte van de vergoeding en de bijbehorende voorwaarden – van een zakelijke autoverzekering is meestal hetzelfde als die van een particuliere verzekering. Er bestaan drie soorten autoverzekeringen:
WA verzekering
De WA verzekering is verplicht voor elke autobezitter in Nederland. Hierbij ben je gedekt voor schade die je veroorzaakt bij anderen.
WA beperkt casco
De WA beperkt casco verzekering dekt naast schade die je veroorzaakt bij anderen, is schade als gevolg van “onmacht” – zoals brand, natuurrampen, ruitbreuk, botsingen met dieren etc. – ook gedekt.
All risk verzekering
De all risk verzekering dekt de verzekeraar schade aan anderen én schade aan je eigen bedrijfswagen door inbraak, vandalisme, storm, brand, diefstal en schade door eigen toedoen.
Hoe wordt de premie berekend?
Bij het berekenen van de premie voor een zakelijke autoverzekering zzp houden verzekeraars rekening met een aantal factoren:
- Je leeftijd en woonplaats
- Het soort auto dat je verzekert: bestelwagen, bestelbus, personenauto
- Het type, bouwjaar en de waarde van je auto
- Aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden
- Het risico binnen de branche waarin je actief bent
- Je lidmaatschap bij een brancheorganisatie
- Gewenste dekking
Hoe hoger de verzekeraar het risico acht, hoe hoger je premie wordt. Vergelijk daarom altijd goed.
De voordelen van een zakelijke autoverzekering zzp
Volgens veel mensen is een zakelijke autoverzekering een stuk duurder dan een particuliere verzekering. Dit klopt als je alleen kijkt naar de maandelijkse premie. Maar let je op het totale kostenplaatje, dan is het verschil tussen privé en bedrijfsmatig een stuk kleiner dan je denkt. Als je je auto zakelijk verzekert profiteer je namelijk van een aantal voordelen:
- Je mag de aanschaf, afschrijving en andere autokosten zoals verzekering, brandstof, parkeerkosten en reparatie en onderhoud aftrekken van de belastingen
- Je mag de BTW over de aanschaf van je auto terugvragen aan de belastingen
- Het aantal kilometers dat je zowel voor je bedrijf als privé mag rijden is onbeperkt
- Bij de WA beperkt casco en de all risk verzekering kun je accessoires van je wagen meeverzekeren
Zakelijke autoverzekering zzp Rabobank en andere verzekeringen
De Rabobank richt zich veel op zzp’ers en starters. Natuurlijk bieden zij ook een autoverzekering zzp aan. Maar niet alleen de Rabobank doet dit, ook bij een heleboel andere verzekeraars kun je als zzp’er voordelig een autoverzekering afsluiten. Neem een kijkje op onze pagina met alle autoverzekeraars en kijk welke verzekering het beste bij je past.
Zakelijke autoverzekering zzp vergelijken
Helaas kun je bij ons op dit moment geen zakelijke autoverzekeringen vergelijken. Wil je een particuliere autoverzekering vergelijken? Ga dan naar onze vergelijker en vul je gegevens in. Hier zie je alle autoverzekeringen met hun bijbehorende dekkingen en voorwaarden op een rij zodat je een goede vergelijking kunt maken.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Sluit nu een nieuwe autoverzekering af via Autoverzekering.nl en ontvang een bol cadeaukaart ter waarde van € 25,-.
Lees onze actievoorwaarden voor meer informatie.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Overstappen van autoverzekering is zo gepiept. Bereken in 30 seconden je premie en sluit binnen tien minuten een autoverzekering voor jouw auto af. Is je aanvraag geaccepteerd? Dan kun je direct verzekerd de weg op!
Op Autoverzekering.nl kun je ruim 20 autoverzekeraars vergelijken op prijs en polisscore. Op onze autoverzekeraars pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle verzekeraars die we vergelijken.
Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA+ beperkt casco of Allrisk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s.
- Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval.
- Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval.
- Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu.
- Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering.
- Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar.
Meer informatie hierover lees je op onze aanvullende dekkingen pagina.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!