Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Autoschade

Wanneer je autoschade hebt, lijkt het claimen van de schade erg logisch. Toch is het niet altijd verstandig om schade bij je autoverzekeraar te claimen. Autoverzekering.nl legt uit wat het claimen van autoschade inhoudt en welke type schades er zijn. Ook leggen we uit op welk moment je het beste schade kunt claimen en wanneer je dit beter niet kunt doen.

Autoverzekering vergelijken

Welke soorten autoschade zijn er?

Eenzijdige autoschade
Tweezijdige autoschade
Auto total loss
Stormschade
Brandschade
Schade door winters weer
Sterretje in voorruit
Ruitschade
Aanrijding met dier
Letselschade
Vandalisme
Ongeval met fietser of voetganger

Welke autoschade wordt gedekt door mijn basisverzekering?

Bekijk hier een overzicht van de verschillende basisdekkingen waar je uit kunt kiezen wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten.

WA-verzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.

WA beperkt casco

WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.

All risk verzekering

Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.

Wanneer claim je autoschade wel en wanneer niet?

Als je schade claimt bij je autoverzekeraar dan kijkt de verzekeraar wat je autoverzekering vergoedt en waardoor de schade is ontstaan. Het uitbetalen van schade heeft invloed op het aantal schadevrije jaren en dus ook op je maandelijkse premie. Bij iedere schade zul je 5 schadevrije jaren moeten inleveren, waardoor je meer premie voor je autoverzekering moeten betalen. Als je meer dan 15 schadevrije jaren hebt dan zal je na schade altijd terugzakken naar 10 schadevrije jaren.

Wel schade claimen

  • De reparatiekosten zijn te hoog om zelf te betalen
  • De schade is niet jouw schuld
  • Je hebt een no-claimbeschermer
  • Je hebt al zoveel schadevrije jaren opgebouwd, dat het geen effect heeft op je korting als je terugvalt op de bonus-malus-ladder.

Geen schade claimen

  • Wanneer je kleine schade hebt en de reparatiekosten ongeveer even hoog zijn als je eigen risico kun je de reparatie beter zelf betalen. Je aantal schadevrije jaren en no-claim-korting blijven op deze manier gelijk.

Hoe claim ik autoschade?

Je kunt autoschade claimen door contact op te nemen met je verzekeraar. Zij vragen je dan om een schadeformulier in te vullen en op te sturen. Lees meer informatie over het claimen van schade op onze pagina: Ik heb schade veroorzaakt, wat nu?

“Schade aan je auto is altijd erg vervelend. Het claimen van autoschade kan ervoor zorgen dat je in de toekomst een hogere premie gaat betalen, omdat je terugvalt in het aantal schadevrije jaren. Bereken dus altijd de gevolgen van het wel of niet claimen van de schade bij je verzekeraar.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Schadeclaim achteraf intrekken en zelf betalen

Stel: je hebt schade geclaimd bij je verzekeraar, maar je wilt de schade bij nader inzien toch zelf betalen. Wat kun je dan doen? Je zult dan binnen 1 jaar nadat je de schade hebt geclaimd een verzoek moeten indienen bij je verzekeraar. Daarnaast is het belangrijk dat je de polisvoorwaarden goed doorneemt, omdat de voorschriften per verzekeraar verschillen. Word je verzoek goedgekeurd? Je schadevrije jaren worden dan op hun oorspronkelijke plek van vóór de schadeclaim gezet.

Veroorzaker schade is onbekend, wat nu?

Als de veroorzaker van de schade onbekend is dan kun je alsnog in aanmerking komen voor een vergoeding. Je leest meer informatie hierover op onze pagina Waarborgfonds Motorverkeer.

No-claimbeschermer autoschade

Met een no-claimbeschermer kun je één keer per jaar een schade claimen zonder dat je je korting verliest. Het bedrag dat je aan premie moet betalen blijft dan hetzelfde. Het aantal schadevrije jaren gaat wel omlaag.

Wanneer je gebruik hebt gemaakt van een no-claimbeschermer kun je beter niet overstappen naar een andere verzekeraar. Een nieuwe verzekeraar neemt de no-claimbeschermer namelijk niet mee in de berekening van je premie. Hierdoor zul je bij een nieuwe verzekeraar meer premie gaan betalen voor je autoverzekering.

Voorbeeld autoschade claimen

Stel: je bent tijdens het inparkeren met je auto tegen een paaltje aangereden en de schade bedraagt € 250. Je auto is all risk verzekerd en per maand betaal je € 52 aan premie. Je staat op de twaalfde trede van de bonus-malus-ladder. Dit betekent dat je 75% korting op je premie krijgt. In totaal betaal je € 624 per jaar aan verzekeringspremie.

Wanneer je nu een schade claimt val je terug naar trede 8. Je maandelijkse premiekorting bedraagt dan 62,5%. Per jaar zul je nu € 936 aan verzekeringspremie moeten betalen. Wanneer je de schade niet claimt dan krijg je er een schadevrij jaar bij.

Houd er rekening mee dat je er alleen een schadevrij jaar erbij krijgt als je het gehele jaar geen schade claimt. Je komt in dit geval op de 13e trede van de bonus-malus-ladder terecht met een premiekorting van 76%. Je betaalt dan € 599,04 aan verzekeringspremie per jaar. Dit betekent dat er een verschil is van € 336,09 is tussen het wel en niet claimen van schade.

Het is in dit geval voordeliger om de schade niet te claimen. Het verschil tussen het wel en niet claimen van schade is namelijk groter dan het bedrag van € 200 dat je aan schade moet betalen. Daarnaast zul je in veel gevallen eigen risico moeten betalen wanneer je de schade claimt, bijvoorbeeld € 200. Als je de schade in dit voorbeeld claimt dan zou dit je € 536,09 kunnen kosten.

 

TredeKortingVerandering zonder schadeVerandering met 1 schadeVerandering met 2 schades
1376%1492
1275%1382
1175%1271
1072,5%1161
967,5%1051
862,5%941
757,5%831
650%721
542,5%621
435%511
325%411
215%311
1-10%211

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe de bonus-malus-ladder werkt? Op onze pagina wat is een bonus-malus-ladder vind je meer informatie hierover.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
7 minuten 29-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA+ beperkt casco of Allrisk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s.

  • Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval.
  • Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval.
  • Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu.
  • Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering.
  • Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar.

Meer informatie hierover lees je op onze aanvullende dekkingen pagina.

Op Autoverzekering.nl kun je ruim 20 autoverzekeraars vergelijken op prijs en polisscore. Op onze autoverzekeraars pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle verzekeraars die we vergelijken.

Als 18-jarige betaal je al snel meer dan 100 euro per maand voor een WA-verzekering. Daarom lijkt het verstandig om de auto op naam van je ouders te verzekeren, omdat zij al no-claimkorting hebben opgebouwd en minder betalen voor de verzekering van jouw auto. Maar, let op! Als jij de auto hebt gekocht en eigenlijk de hoofdbestuurder bent, mag je bijvoorbeeld niet jouw moeder als hoofdbestuurder aangeven. Als de verzekeraar hier namelijk achter komt, kunnen je ouders veel geld kwijtraken omdat je verzekeringsfraude hebt gepleegd. Als je je auto wilt verzekeren op naam van je ouders, dient ook de auto op naam van je ouders te staan. Zelf ben je dan officieel niet de eigenaar van de auto en ben je niet geregistreerd als de regelmatige bestuurder.

Meer informatie hierover lees je op onze blog: Is het slim om jouw auto op naam van je ouders te verzekeren?

Of je direct verzekerd bent, hangt af van je persoonlijke situatie en de verzekeraar waarbij je de autoverzekering afsluit. Nadat je via onze vergelijker een autoverzekering hebt afgesloten, ontvang je een bevestigingsmail. Hierin staat of je aanvraag is geaccepteerd, nog in behandeling is of is afgewezen. Is je aanvraag geaccepteerd, dan kun je direct verzekerd de weg op. Wanneer je aanvraag nog in behandeling is, kun je alleen verzekerd de weg op als jouw nieuwe verzekeraar een voorlopige dekking aanbiedt. In de bevestigingsmail staat of dit het geval is. Bij een afgewezen aanvraag ben je niet verzekerd en zul je een andere verzekeraar moeten kiezen. Je kunt hiervoor opnieuw een vergelijking maken en een autoverzekering afsluiten. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Terug naar boven