Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Auto gestolen, wat nu?

Je komt van je werk of van een leuk uitje en op de plek waar je jouw auto geparkeerd had, zie je nu een lege parkeerplek. Wat nu? We begrijpen dat dit een zenuwslopende situatie kan zijn, maar maak je geen zorgen: op deze pagina zetten we alles wat je moet doen bij autodiefstal overzichtelijk voor je op een rij.

Wat moet je doen bij autodiefstal?

Het kan iedere autobezitter overkomen. Je komt naar buiten, kijkt waar je auto stond en realiseert je dat hij verdwenen is. Paniek kan je overvallen, maar het is juist belangrijk om rustig te blijven. Haal diep adem en neem deze twee essentiële stappen:

  • Auto gestolen? Bel direct de politie: het eerste wat je moet doen is de politie bellen. Geef hen alle details, zoals het merk, het model, het kenteken en eventuele opvallende kenmerken van je auto.
  • Contacteer je verzekeraar: neem onmiddellijk contact op met je verzekeringsmaatschappij. Zij geven je professioneel advies over hoe je verder moet gaan. Maar ben je eigenlijk wel verzekerd tegen autodiefstal?

Ben ik verzekerd voor autodiefstal?

Of je auto verzekerd is voor diefstal, hangt af van je dekking. Een WA-verzekering dekt diefstal niet. Een WA beperkt casco en een all risk verzekering dekken diefstal wel. Je ontvangt bij deze twee dekkingen na 30 dagen een vergoeding. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald aan de hand van de dagwaarde van de auto vlak voordat het voertuig is gestolen. Dit bedrag wordt door een expert vastgesteld. Heb je een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling bij je autoverzekering afgesloten? Dan ontvang je niet de dagwaarde, maar de nieuwwaarde of de aanschafwaarde van de auto. Zorg dat je een bewijs van aangifte bij de politie hebt, want daar vragen verzekeraars altijd om.

Auto gestolen: neem contact op met je verzekeraar

Je moet een diefstal van je auto altijd melden, ook als je hier niet voor verzekerd bent. Verzekeraars houden meestal 30 dagen aan als wachttijd na je melding. Dat is omdat het regelmatig voorkomt dat de politie een auto binnen die tijd terugvindt. Is jouw auto na 30 dagen niet teruggevonden? Dan krijg je het verzekerde bedrag van je verzekeraar uitgekeerd.

Verzamel noodzakelijke documenten

De meeste verzekeraars stellen als eis dat je de autosleutels, je kentekenbewijs en je autopapieren inlevert, voordat je een vergoeding ontvangt voor de autodiefstal. Laat je autopapieren dus nooit achter in je auto, want zonder deze papieren heb je mogelijk geen recht op een vergoeding.

Autodiefstal en nieuwwaarderegeling

Met de nieuwwaarderegeling krijg je een bedrag vergoed dat hoog genoeg is om dezelfde auto nieuw te kopen. Je krijgt dan de nieuwwaarde van de auto vergoed. De meeste autoverzekeraars hebben een regeling van één tot drie jaar. Je krijgt dan een vergoeding als je binnen een jaar je auto total loss rijdt of als je auto wordt gestolen.

Sommige verzekeraars berekenen de vergoeding van de nieuwwaarderegeling aan de hand van de nieuwwaarde, terwijl andere verzekeraars de vergoeding baseren op basis van de aanschafwaarde. Soms wordt de nieuwwaarde eerst als uitgangspunt genomen, maar wordt de vergoeding na een bepaalde periode op de aanschafwaarde gebaseerd.

Aanschafwaarderegeling bij autodiefstal

Had je een aanschafwaarderegeling afgesloten en is jouw tweedehands auto nu gestolen? Dan ontvang je dankzij deze regeling het totale bedrag waarvoor je de auto hebt gekocht wanneer je auto tussen de één en vijf jaar oud is. De regeling geldt alleen als je een WA beperkt casco of all risk dekking hebt. Afhankelijk bij welke verzekeraar je een autoverzekering afsluit, geldt de regeling tussen de één en drie jaar.

Vervangende vervoer bij diefstal

Of je recht hebt op vervangend vervoer wanneer je auto is gestolen, hangt af van de basisdekking van je autoverzekering. We zetten de mogelijke opties voor je op een rij:

  • WA-verzekering: nee, met deze dekking kom je meestal niet in aanmerking voor vervangend vervoer.
  • WA beperkt casco: ja, met deze dekking heb je meestal wel recht op vervangend vervoer als je naar een aangesloten schadeherstelbedrijf gaat.
  • All risk verzekering: ja, ook met deze dekking heb je wel recht op vervangend vervoer als je naar een aangesloten schadeherstelbedrijf gaat.

Autodiefstal voorkomen

Ook voor autodiefstal geldt: voorkomen is beter dan genezen. Investeer in een degelijk alarmsysteem, stuur- en/of versnellingsbaksloten en parkeer op goed verlichte plaatsen. Een garantie dat je auto niet gestolen wordt heb je niet, maar het ontmoedigt wel potentiële dieven. We zetten de beste tips ter voorkoming van autodiefstal voor je op een rij:

  • Kies voor parkeren op goed verlichte locaties, bij voorkeur op je eigen oprit. Zorg ervoor dat de buitenverlichting op het terrein of onder de carport ook ’s nachts aan blijft.
  • Haal altijd de sleutel uit het contact bij het verlaten van de auto en vergrendel deze, zelfs als het slechts voor korte tijd is.
  • Draai bij het verlaten van de auto zonder sleutel in het contact het stuur zodat het in het stuurslot valt.
  • Neem extra veiligheidsmaatregelen, zoals het graveren van je autoruiten en het gebruik van een stuur-, pedaal- of handremslot, of zelfs een startblokkeersysteem.
  • Houd autosleutels uit het zicht en bewaar ‘smart keys’ ver weg van de voordeur om hacken te voorkomen.
  • Een gps-tracker voorkomt niet dat je auto wordt gestolen, maar kan wel van pas komen bij het terugvinden ervan.
  • Extra tip voor oldtimers: deze auto’s staan vaak gedurende enkele maanden binnen. Daardoor komt het vaak voor dat diefstal pas laat wordt opgemerkt. Kies daarom voor een stalling met 24-uurs beveiliging of installeer een bewegingssensorcamera als je de auto in een eigen garage parkeert.

Gestolen auto teruggevonden

De meest gestolen auto verschilt per jaar. In 2023 was het de Toyota RAV4. Het is niet bekend of dit ook de meest teruggevonden auto is. Wat als je gestolen auto later wordt teruggevonden? Dat gebeurt gelukkig regelmatig. Wees erop voorbereid dat je auto mogelijk schade heeft en laat je auto nakijken door professionals voordat je weer de weg op gaat.

Autosleutel gestolen

Niet alleen je auto is een doelwit; soms zijn het de sleutels die verdwijnen. Als je autosleutels gestolen zijn, neem dan onmiddellijk contact op met je autodealer. Laat hen weten welk merk en model je auto heeft, zodat ze snel aan de slag kunnen met het vervangen van je autosleutels en de gestolen sleutels kunnen uitprogrammeren. Overleg of niet alleen de sleutels, maar ook of je het autoslot aan moet laten passen. Volg daarna zo snel mogelijk deze stappen:

  • Informeer de verzekeraar: houd je verzekeraar op de hoogte. In sommige gevallen kan de diefstal van autosleutels worden gedekt door je autoverzekering. Wees transparant over wat er is gebeurd en volg hun aanwijzingen op.
  • Politie op de hoogte brengen: meld de diefstal bij de lokale politie. Ze kunnen het incident registreren en het helpt bij het voorkomen van mogelijke misbruik van jouw gestolen sleutels.
  • Let op ongebruikelijke activiteiten: blijf alert op ongewone activiteiten rondom je auto of huis. Het kan zijn dat de dief terugkomt voor meer, dus wees voorbereid.

Ben je jouw autosleutel kwijt of ben je hem zelf verloren? Dan wordt dit meestal niet vergoed door je verzekering. In de polisvoorwaarden van je verzekering staat of je dit vergoed krijgt. Wanneer het kwijtraken van je sleutel wel wordt vergoed, dan bedraagt de maximale vergoeding meestal €500. Voordat je de schade claimt is het dus verstandig om te checken of het niet goedkoper is om de schade zelf te betalen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 29-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven