Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Autoverzekering geroyeerd

Een royement kan verschillende oorzaken hebben. Fraude bijvoorbeeld, of een overtreding van de polisvoorwaarden. Ook kun jij er zelf voor kiezen om je verzekering te royeren. Wat is een royement precies en wat moet je doen als je autoverzekering geroyeerd is? Je leest het hier.

Wat betekent geroyeerd?

Royeren is een veelgebruikte verzekeringsterm voor het ‘stopzetten’ of ‘beëindigen’ van een verzekering. Een royement kan door zowel de verzekeraar worden aangevraagd als door de verzekerde. Na een royement mag je niet meer met je auto de openbare weg op totdat je een nieuwe verzekering hebt afgesloten. Je bent als automobilist in Nederland namelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben.

Redenen voor een royement autoverzekering

Zowel je verzekeraar als jijzelf kunnen ervoor kiezen om een autoverzekering te royeren.

Autoverzekering geroyeerd door de verzekeraar

Is het royement aangevraagd door je autoverzekeraar? Dan is de kans groot dat de reden hierachter te maken heeft met jouw gedrag als verzekerde. Dit zijn de belangrijkste redenen voor royement door een autoverzekeraar:

  • Fraude: je hebt opzettelijk belangrijke informatie verzwegen of verkeerde informatie doorgegeven. Denk bijvoorbeeld aan het verzwijgen van eerdere ongevallen of het indienen van een valse schadeclaim.
  • Wanbetaling: je hebt je premies niet betaald. Ga je ook niet in op de betaalherinneringen van je verzekeraar? Dan is er sprake van wanbetaling en kan een royement volgen.
  • Groot aantal schadeclaims: je hebt in korte tijd een groot aantal schadeclaims ingediend en de verzekeraar schat de kans op nog meer en/of ernstige schade te hoog in om de verzekering voort te zetten.
  • Overtreding voorwaarden: je hebt de polisvoorwaarden overtreden en hebt daarmee de overeenkomst tussen jou en de verzekeraar verbroken.

Autoverzekering geroyeerd door jezelf

Natuurlijk kun je er ook zelf voor kiezen om je autoverzekering te royeren. Dit doe je in bijvoorbeeld de volgende gevallen:

  • Auto verkocht: na de verkoop van je auto heb je geen autoverzekering meer nodig. Koop je een nieuwe auto? Dan sluit je hiervoor ook een nieuwe autoverzekering af.
  • Auto gestolen: je auto is gestolen en lijkt niet teruggevonden te worden. Je koopt een nieuwe auto en royeert de autoverzekering van je oude auto.
  • Schorsing: je besluit je auto te schorsen, omdat je deze tijdelijk niet gebruikt. Je royeert nu je autoverzekering en sluit opnieuw een verzekering af wanneer je de schorsing opheft.
  • Looptijd verzekering: je verzekering loopt af en je besluit deze niet te verlengen. Uiteraard mag je in dit geval ook niet meer met je auto de openbare weg op, tenzij je direct een nieuwe verzekering afsluit.

Centraal Informatie Systeem (CIS)

In Nederland worden alle royementen die door verzekeraars zijn aangevraagd geregistreerd in het Centraal Informatie Systeem (CIS). In deze grote database kunnen verzekeraars alle belangrijke informatie vinden over bijvoorbeeld:

  • Schademeldingen
  • Ontzeggingen van rijbevoegdheid
  • Royementen
  • Verzekeringsaanvragen
  • Verzekeringsfraude
  • Betalingsachterstanden

Wanneer iemand dan ook een nieuwe verzekering aanvraagt, kijkt een verzekeraar eerst in het CIS om een risico-inschatting te maken. Heb je een CIS-registratie waaruit een royement blijkt? Dan is de verzekeraar vaak huiverig om de verzekeringsaanvraag te accepteren. Het kan daarom lastig zijn om na een royement opnieuw een autoverzekering af te sluiten.

Naast het CIS als database voor verzekeraars, kennen we ook Roy-data. Wat is het verschil? Kort samengevat houdt het CIS informatie bij over schades en verzekeringsgeschiedenis, terwijl Roy-data specifiek gericht is op het vastleggen van schadevrije jaren van verzekerden.

Een verzekeraar kijkt in beide databases wanneer je een verzekering aanvraagt. Zo krijgt deze een compleet beeld van je verzekeringsverleden en schadevrije jaren. Op basis daarvan wordt besloten om je aanvraag wel of niet te accepteren.

Wat moet je doen na een royement?

Zonder autoverzekering mag je in Nederland niet met je auto de weg op. Doe je dit toch? Dan ben je in overtreding. Zorg daarom dat je auto vanaf het royement veilig staat geparkeerd op een privéterrein.

Wil je opnieuw met je auto op pad? Sluit dan eerst een nieuwe autoverzekering af. Je auto moet minimaal WA-verzekerd zijn, maar vooral voor nieuwere auto’s is het aan te raden om voor een WA beperkt casco of all risk verzekering te kiezen.

De Vereende

Helaas is het afsluiten van een nieuwe autoverzekering na een royement op initiatief van de verzekeraar niet altijd makkelijk. Heb je moeite om geaccepteerd te worden door een CIS-registratie? Dan kan het zijn dat je bij de Vereende wel terecht kunt. Deze verzekeraar richt zich specifiek op mensen die moeilijk bij andere verzekeraars terecht kunnen na bijvoorbeeld een royement. De premies liggen iets hoger dan gemiddeld, maar een verzekering bij de Vereende biedt een mooie kans om toch weer de weg op te mogen.

Autoverzekering vergelijken

Benieuwd of je toch nog bij één van de reguliere verzekeraars terecht kunt? Een aanvraag kan nooit kwaad. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de voordeligste opties voor je op een rij.

Word je niet geaccepteerd? Dan raden we je aan om contact op te nemen met de Vereende en bij deze verzekeraar een aanvraag in te dienen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 17-09-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Heb je moeite om geaccepteerd te worden bij een nieuwe autoverzekering? Wellicht kun je dan bij de Vereende terecht.

De Vereende is een verzekeraar die bekend staat om het accepteren van mensen die elders geen verzekering meer kunnen krijgen vanwege een negatief verzekeringsverleden. Hoewel de premies bij de Vereende hoger liggen dan gemiddeld, biedt deze verzekeraar een mooie kans om toch weer de weg op te mogen.

Een registratie bij het CIS blijft doorgaans 5 jaar staan. Het is niet mogelijk om de registratie vroegtijdig te laten verwijderen. Wel kun je natuurlijk in gesprek gaan met je verzekeraar en proberen een regeling te treffen.

Een royement blijft vaak 5 jaar in het CIS geregistreerd staan. De precieze duur kan variëren afhankelijk van de reden van het royement en het beleid van de verzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven