Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Auto overschrijven

Als je een nieuwe auto koopt, dan moet het kenteken van je nieuwe auto op jouw naam gezet worden. Dit wordt ook wel “auto overschrijven”genoemd. Je schrijft een auto dan van de oude eigenaar over op jouw naam. Schrijf je een auto niet over? Dan ben je officieel geen eigenaar van de auto. Ook als je jouw auto verkoopt, is het belangrijk dat je de auto overschrijft op naam van de koper. Heb je een nieuwe auto gekocht en wil je het kenteken op jouw naam laten zetten? Vergeet dan niet om je autoverzekering aan te passen. Op deze pagina lees je wat je allemaal moet regelen.

Autoverzekering vergelijken

Nieuwe auto bij een voertuigbedrijf

Als je een auto koopt uit de voorraad van een voertuigbedrijf, dan kun je de auto bij dit bedrijf al op naam laten zetten. Het bedrijf moet hiervoor wel door de RDW erkend zijn. Vraag dit daarom na bij het voertuigbedrijf waar jij je nieuwe auto koopt. Koop je je auto van een particulier? Dan moet je de auto zelf op je eigen naam laten overschrijven. Heb je andere vragen over je auto, bijvoorbeeld over de dagwaarde of wil je je auto schorsen? Bekijk hiervoor de veelgestelde vragen over je auto.

Vergeet niet om een autoverzekering af te sluiten

Heb je net een auto op jouw naam gezet en wil je hiermee de weg op? Dan zul je minimaal een WA-verzekering voor je auto moeten afsluiten. Wil je graag weten welke autoverzekering het beste bij je past? Maak dan gebruik van onze vergelijker. Hiermee kun je gemakkelijk en snel autoverzekeraars vergelijken en een goedkope verzekering afsluiten.

Wie mag overschrijven?

Bij het kopen van een nieuwe auto ben je verplicht om de auto zelf op je naam te laten zetten. Je kunt hier niet iemand voor machtigen die dit voor jou doet. Om het kenteken van de nieuwe auto over te schrijven, moet je 18 jaar of ouder en woonachtig in Nederland zijn. Heb je een auto die je op naam wilt zetten, maar heb je geen rijbewijs? Ook dan kun je de auto op je eigen naam laten overschrijven. Houd er wel rekening mee dat je zonder rijbewijs niet door alle autoverzekeraars wordt geaccepteerd.

Waar kun je je kenteken overschrijven?

Het overschrijven van het kentekenbewijs van een auto doe je bij een kentekenloket. Dit kan op dit moment op drie plaatsen: bij een postkantoor van PostNL, bij een RDW-balie of bij een RDW-erkend autobedrijf met een Kentekenloket. Een RWD-balie vind je in een van de RDW-keuringsstations in Zoetermeer, Veendam of Den Bosch. Verder zijn er ruim 750 RDW-erkende autobedrijven in Nederland met een Kentekenloket om je auto te laten overschrijven .

Daarnaast kun je een auto online overschrijven. Je moet dan wel in het bezit zijn van een kentekencard en een modern rijbewijs. Ook moet je kunnen inloggen met de DigiD app.

Wat heb je nodig?

Bij het overschrijven van een auto is het belangrijk dat je een aantal dingen meeneemt. Ten eerste moet je je kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs, zoals je rijbewijs. Het is belangrijk dat hier je burgerservicenummer (BSN) op vermeld staat. Anders dien je ook een uitdraai van de Basisregistratie personen (BRP) mee te nemen. Ten tweede zijn de tenaamstellingscode, een 9 cijferige code, en kentekencard verplicht bij het overschrijven van een auto. Op de kentekencard staan gegevens van de huidige kentekenhouder en van de auto. Beide gegevens kun je opvragen bij de verkoper van de auto.

“Voor het overschrijven van je auto heb je een paar belangrijke documenten nodig: een geldig legitimatiebewijs zoals je rijbewijs, de tenaamstellingscode en de kentekencard. Na het overschrijven moet de auto ook direct verzekerd zijn met minimaal een WA dekking.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Kosten overschrijven auto

Voor het overschrijven van je auto betaal je een klein bedrag aan de RDW. De tenaamstelling bedraagt €12,50.

Auto overschrijven op zondag of zaterdag

Wil je je auto in het weekend overschrijven? Dan is dat gewoon mogelijk. Op zaterdag is dat geen probleem. Ga je echter op zondag op pad om het kenteken van je nieuwe auto op je eigen naam over te schrijven, dan is het goed om eerst even na te gaan of het dichtstbijzijnde postkantoor ook op zondag geopend is.

Tenaamstellingsverslag en vrijwaringsbewijs

Na het overschrijven van het kenteken ontvang je twee documenten: een tenaamstellingsverslag en het vrijwaringsbewijs. Dit laatste is voor de verkoper van de auto. De verkoper heeft dit bewijs nodig om de autoverzekering te beëindigen. Het tenaamstellingsverslag is voor jou als koper en bevat de eerste vier cijfers van je nieuwe tenaamstellingscode, die je nodig hebt als je de auto weer wilt verkopen. De overige vijf cijfers hiervan ontvang je per post samen met je nieuwe kentekencard.

Auto verkopen

Ben jij van plan om je auto te verkopen? Ga met de koper van je auto mee naar het kentekenloket om het kentekenbewijs over te schrijven op naam van de koper. Zo kun je erop toezien dat de auto daadwerkelijk wordt overgeschreven naar de naam van de koper en dat jij niet meer als eigenaar van de auto geregistreerd staat. Als dit niet correct verloopt, blijf jij namelijk aansprakelijk voor alle verplichtingen die gelden als je in het bezit bent van een auto.

Nieuwe verzekering na overschrijven auto

Is het overschrijven van het kentekenbewijs op jouw naam gelukt? Vergeet dan niet om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. In Nederland ben je verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Via Autoverzekering.nl vergelijk je eenvoudig meerdere autoverzekeringen. Als je de verzekering direct online afsluit en je door de nieuwe autoverzekeraar wordt geaccepteerd, kun je direct verzekerd de weg op.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 23-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Om een auto te kunnen overschrijven heb je een aantal documenten nodig. De meeste mensen hebben inmiddels een plastic kentekenbewijs op creditcardformaat, maar er zijn ook nog mensen met een papieren kentekenbewijs.

Bij een papieren kentekenbewijs

  • het tenaamstellingsbewijs
  • het overschrijvingsbewijs
  • een geldig legitimatiebewijs

 

Bij een kentekencard

  • kentekencard
  • de tenaamstellingscode
  • een geldig legitimatiebewijs

Je kunt je auto overschrijven bij een postkantoor, kentekenloket of online bij de RDW.

Voor het overschrijven van je auto betaal je een klein bedrag aan de RDW.  Dit bedrag is €12,50.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven