Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Wat is een tenaamstellingscode en waarom heb je deze nodig?

Heb je weleens een auto gekocht? Dan zal bij de termen tenaamstelling en tenaamstellingscode wellicht een belletje gaan rinkelen. Een tenaamstellingscode is een unieke code die je nodig hebt bij het kopen, verkopen, schorsen of verzekeren van een voertuig. Deze code bestaat uit twee delen en is een belangrijk onderdeel van het kentekenbewijs. Op deze pagina leggen we uit wat een tenaamstellingscode is, waar je het kunt vinden en waarom het belangrijk is om deze code goed te bewaren.

Wat is een tenaamstellingscode?

De tenaamstellingscode is een 9-cijferige code die bestaat uit twee delen. Het eerste deel van 4 cijfers, krijg je bij de aankoop van een voertuig (zoals: een personenauto, motor, scooter, brommer, vrachtwagen, busje etc.). Het tweede deel van 5 cijfers, ontvang je per post van de RDW na het op naam zetten van het voertuig.

Samen vormen deze twee delen de unieke tenaamstellingscode. Deze code is gekoppeld aan het kenteken van het voertuig en de persoon op wiens naam het voertuig staat.

Tenaamstellingscode nodig? Lees dan verder op onze pagina ‘tenaamstellingscode aanvragen‘.

Waarom heb je een tenaamstellingscode nodig?

De tenaamstellingscode is nodig om te bewijzen dat jij de rechtmatige eigenaar van het voertuig bent. Je hebt de code nodig bij:

 • Het kopen of verkopen van je auto of een ander voertuig
 • Het overschrijven van het kenteken
 • Het schorsen of beëindigen van de schorsing van een voertuig
 • Het exporteren van je auto
 • Het slopen van je auto

Zonder de tenaamstellingscode kun je deze zaken niet regelen. Het is daarom belangrijk om de code goed te bewaren en niet zomaar te delen met anderen.

Waar vind je de tenaamstellingscode?

De tenaamstellingscode ontvang je bij de aankoop van een voertuig en na het op naam zetten van het voertuig. Het eerste deel van de code staat op het tenaamstellingsverslag (dit ziet eruit als een kassabon en krijg je bij het overschrijven van je auto), het tweede deel ontvang je per post van de RDW. Bewaar deze twee delen op een veilige plek. Let er op dat je de tenaamstellingscode en kentekencard apart van elkaar bewaart.

Wat als je de tenaamstellingscode kwijt bent?

Je had hem nog wel zo goed opgeborgen, maar nu ben je toch je tenaamstellingscode kwijt… Geen paniek! Je kunt een nieuwe code aanvragen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn en dat het enkele dagen kan duren voordat je de nieuwe code ontvangt. Check dus altijd voorafgaand aan de verkoop van je auto of je je tenaamstellingscode nog compleet in je bezit hebt. Dat scheelt vervelende verrassingen bij het overschrijven van de auto.

Is de tenaamstellingscode hetzelfde als de meldcode?

De termen tenaamstellingscode en meldcode worden nog weleens door elkaar gebruikt en door elkaar gehaald, maar let op: deze codes zijn niet hetzelfde!

Wat is het verschil tussen de tenaamstellingscode en meldcode?

De tenaamstellingscode is een unieke 9-cijferige code, die je nodig hebt bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van je auto of voertuig. De meldcode van jouw voertuig is ook een unieke code, deze is gelijk aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van jouw auto. Deze code gebruik je bij het afsluiten van een autoverzekering.

Tenaamstellingscode samengevat: 

 • Bewijst dat jij de eigenaar bent van het voertuig
 • Heb je nodig het verkopen, slopen, inruilen, schorsen of uitvoeren van jouw auto of voertuig
 • Bestaat uit 9 cijfers
 • Bestaat uit twee delen: het tenaamstellingsbewijs (4 cijfers) en brief van de RDW (5 cijfers)

Meldcode samengevat: 

 • Is een identificatiemiddel voor de RDW
 • Gebruik je bij het afsluiten van een autoverzekering
 • Staat vermeld in je kentekenbewijs en is te vinden onder de motorkap als onderdeel van het chassisnummer
 • Bestaat uit 4 cijfers

Tenaamstellingscode en autoverzekeringen

Wil je een autoverzekering afsluiten of wijzigen? Dit kan zonder je tenaamstellingscode. Let op: hiervoor heb je wel je meldcode nodig (zie hierboven). Dus zorg ervoor dat je deze code paraat hebt wanneer je je nieuwe autoverzekering gaat afsluiten.

Vergelijk autoverzekeringen op Autoverzekering.nl

Ben je op zoek naar een nieuwe autoverzekering of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? We helpen je graag bij het vinden van de beste autoverzekering met deskundig en persoonlijk advies van onze WFT- gecertificeerde klantenservice. Onze vergelijker is 100% onafhankelijk en heeft een 100% laagsteprijsgarantie. Zo bespaar je gemiddeld € 265 per jaar!

Start nu met vergelijken en vind vandaag nog de beste autoverzekering voor jou.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 17-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, de tenaamstellingscode is strikt persoonlijk en dient alleen voor de overschrijving van een voertuig. Het is niet bedoeld om de identiteit van de eigenaar te verifiëren of te achterhalen. Je gebruikt deze bij het verkopen, slopen, inruilen, schorsen of uitvoeren van jouw auto of voertuig. Voor privacy- en beveiligingsredenen wordt het gebruik van de tenaamstellingscode beperkt tot het legitiem overschrijven van het voertuig.

Ja, het is belangrijk om de tenaamstellingscode te bewaren, zelfs nadat je je auto hebt verkocht. De nieuwe eigenaar heeft deze code nodig bij de overschrijving van het voertuig. Zorg ervoor dat je de tenaamstellingscode veilig bewaart en deze overdraagt aan de nieuwe eigenaar op het moment van verkoop. Het niet verstrekken van de tenaamstellingscode kan de overschrijving bemoeilijken of vertragen.

Nee, het is niet mogelijk om een auto te verkopen zonder de tenaamstellingscode. Deze code is vereist bij de overschrijving van een voertuig naar een nieuwe eigenaar. Het dient als een extra beveiligingslaag om te voorkomen dat de overschrijving ongeautoriseerd plaatsvindt.

Als je je tenaamstellingscode bent kwijtgeraakt of om een andere reden een nieuwe nodig hebt, kun je een duplicaat aanvragen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen:

 • Identificatie: Zorg ervoor dat je jezelf kunt identificeren. Neem een geldig legitimatiebewijs mee, zoals een paspoort of rijbewijs.
 • Voertuiggegevens: Verzamel de nodige voertuiggegevens, waaronder het kenteken en het voertuigidentificatienummer (VIN).
 • Kentekenloket: Ga naar een erkend kentekenloket. Deze zijn vaak te vinden bij RDW-keuringsstations, postkantoren, en sommige autogarages.
 • Aanvraagformulier invullen: Vul het aanvraagformulier in voor een duplicaat van de tenaamstellingscode. Je moet hierop je persoonlijke gegevens en de reden voor de aanvraag invullen.
 • Legitimatie tonen: Toon je legitimatiebewijs aan de medewerker van het kentekenloket om je identiteit te bevestigen.
 • Betaling van kosten: Betaal de kosten voor het aanvragen van een duplicaat. De kosten variëren en zijn afhankelijk van waar je de aanvraag doet.
 • Ontvangst duplicaat: Alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan ontvang je een nieuw exemplaar van de tenaamstellingscode.

Nee, bij het afsluiten of wijzigen van een autoverzekering heb je de meldcode nodig, dit is niet hetzelfde als de tenaamstellingscode. Een meldcode is een unieke viercijferige code. Deze code is gelijk aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van jouw auto.

Vanaf 1 januari 2014 is het overschrijvingsbewijs vervangen door de tenaamstellingscode. Als je je auto voor die datum gekocht hebt heb je waarschijnlijk nog wel een overschrijvingsbewijs. Dit document heb je nodig bij de verkoop, export, schorsing of wanneer je jouw auto naar de sloop brengt.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven