Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Ik heb schade veroorzaakt, wat nu?

Wanneer je schade hebt veroorzaakt, kan de partij die de schade heeft geleden, zich rechtstreeks wenden tot de verzekeraar voor vergoeding. Ben je ook WA casco verzekerd? Dan krijg je ook nog je eigen schade gecompenseerd. Je zult door de schade wel een trede dalen op de bonus/malus ladder, wat gevolgen kan hebben op je maandelijkse premie die je betaalt. Hoeveel je daalt op de ladder verschilt per verzekeraar.

Autoverzekering vergelijken
Ik heb schade veroorzaakt, wat nu?

Schade veroorzaakt met jouw auto

Wanneer iemand anders een ongeluk heeft gekregen met jouw auto, en de schade is veroorzaakt door de persoon die jouw auto heeft geleend, is de schadeclaim voor de eigenaar van de auto, dus voor jou. Heb je andere vragen over schade, total loss of vandalisme? Bekijk dan alle vragen over schade bij de veelgestelde vragen.

Ik heb schade veroorzaakt, wat nu?

Schadeformulier

Het invullen van een schadeformulier is alleen nodig bij een aanrijding met een persoon, een object of een dier, wanneer de eigenaar van het object of dier of het slachtoffer van de aanrijding het schadeformulier kan tekenen.

Ook wanneer je een aanrijding hebt gehad met schade tot gevolg met een onbekend persoon of die van een onbekende eigenaar is het belangrijk een schadeformulier in te vullen.

Dit geldt ook in het geval van schade door vandalisme. Het tekenen van het schadeformulier kan ter plekke worden gedaan of achteraf.

Geen schadeformulier invullen bij:

 • icoon

  Schade door weersomstandigheden

 • icoon

  Ruitschade

 • icoon

  Diefstal

 • icoon

  Joyriding

 • icoon

  Aanrijding met een vast object wanneer de tegenpartij onbekend is

Wanneer invullen

Omdat je direct na het ongeluk het best kunt herinneren wat er is gebeurd, is het handig de voorkant van het schadeformulier direct met de tegenpartij in te vullen. Hiervoor gebruik je één formulier. Beide partijen dienen een kopie van dit formulier op te sturen naar de eigen autoverzekeraar. De achterkant van het schadeformulier kan individueel thuis worden ingevuld met de persoonlijke gegevens.

Snel een schadeformulier invullen

 • 1

  Vul het schadeformulier direct in na de aanrijding.

  Direct na de aanrijding herinner je nog het beste wat er precies gebeurd is. Vul de voorkant van het formulier samen met de andere partij in. De achterkant kun je op een later tijdstip, alleen invullen.

 • 2

  Maak een tekening van de situatie in het vak van de situatieschets.

  De tekening moet zo helder mogelijk zijn en moet door middel van pijlen laten zien aan welke kant de voertuigen tegen elkaar aanreden.

 • 3

  Noteer op het formulier de naam en het adres van de getuigen.

  Dit kunnen ook passagiers zijn. Belangrijk is een handtekening van de tegenpartij en een van jezelf. Controleer of de verzekeringsgegevens van beide partijen zijn ingevuld.

 • 4

  Tegenpartij onverzekerd?

  Wanneer de tegenpartij niet is verzekerd, kun je terecht bij het Waarborgfonds voor een vergoeding.

 • 5

  Kopie maken

  Maak tenslotte een kopie voor je persoonlijke administratie.

Politie bellen bij een aanrijding

Het is niet nodig om bij iedere aanrijding politie op te roepen. Dit is alleen nodig wanneer er sprake is van letsel of wanneer je de weg blokkeert met de auto die schade heeft geleden of onderdelen van de auto. Een conflict over aansprakelijkheid met de tegenpartij los je op met je verzekeraar.

Zelf ook schade?

Heb je zelf ook schade geleden? Hou er dan rekening mee dat je je auto een tijdje kwijt bent voor de garage. Kies bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering voor een dekking die bij je wensen past wat betreft vervangend vervoer. Kan je geen dag zonder je auto? Kies dan voor een autoverzekering waarbij je een leenauto krijgt van de garage.

Advies van onze expert

“Hoewel je hier na het rijden van schade niet altijd denkt, is het van belang om zo snel mogelijk na het ongeluk tenminste het schadeformulier in te vullen. Dan weet je nog precies wat er gebeurd is en kunnen zowel jij als de tegenpartij direct het formulier ondertekenen.”

Jerry,

Expert autoverzekeringen

autoverzekeringen expert Jerry
Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.752 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.752 reviews.

cem kizak

Star on Star on Star on Star on Star on
1 dag geleden

The process was easy so far.

kirsten

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Snel en makkelijk af te sluiten. Overzichtelijke site en duidelijke info over de verzekering

a.l. sawaf

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Extreme snelheid en aandacht bij het uitvoeren van procedures. Bedankt

cem kizak

Star on Star on Star on Star on Star on
1 dag geleden

The process was easy so far.

kirsten

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Snel en makkelijk af te sluiten. Overzichtelijke site en duidelijke info over de verzekering

a.l. sawaf

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Extreme snelheid en aandacht bij het uitvoeren van procedures. Bedankt

  Meer beoordelingen

  Veelgestelde vragen

   Moet ik de schade direct melden bij mijn verzekeraar?

   Ja, het is aanbevolen om schade zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. Dit zorgt voor een snellere afhandeling en voorkomt problemen met betrekking tot tijdslimieten voor het indienen van claims, die kunnen variëren per verzekeraar en polisvoorwaarden.

   Wat gebeurt er als ik de schade niet meld bij mijn verzekeraar?

   Als je de schade niet meldt bij je verzekeraar, loop je het risico dat de verzekeraar de claim afwijst als je later besluit deze alsnog in te dienen. Bovendien kunnen er juridische en financiële gevolgen zijn, afhankelijk van de aard van de schade en de betrokken partijen.

   Hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaald?

   De hoogte van de schadevergoeding wordt bepaald op basis van de kosten van de reparatie of vervanging van beschadigde onderdelen, rekening houdend met eventuele afschrijving. Een schade-expert kan worden ingeschakeld om de omvang van de schade en de bijbehorende kosten vast te stellen. Factoren zoals polisdekking en eigen risico kunnen ook invloed hebben op het uiteindelijke vergoedingsbedrag.

   Kan ik zelf kiezen waar ik mijn auto laat repareren na de schade?

   In sommige gevallen kun je zelf kiezen waar je je auto laat repareren. Echter, veel verzekeraars werken samen met aangesloten herstelbedrijven en kunnen je aanmoedigen of verplichten om daar je auto te laten repareren. Raadpleeg de polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar om te weten wat in jouw situatie van toepassing is.

   Wordt mijn premie hoger na een schade?

   Ja, je premie kan hoger worden na een schade. Dit komt doordat je schadevrije jaren en bijbehorende no-claimkorting kunnen afnemen na het indienen van een claim, wat leidt tot een hogere premie bij de verlenging of het afsluiten van een nieuwe polis.

  Bronvermelding en expertise

  Geschreven door: Jerry
  Laatste update: 09-08-2023

  Over autoverzekeringsexpert Jerry

  Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

  Bronnen

  Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ​Rijksoverheid
  • Verbond van Verzekeraars
  • RDW
  Terug naar boven