Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Ik heb schade veroorzaakt, wat nu?

Heb je schade veroorzaakt bij een andere auto, bijvoorbeeld doordat je tegen een geparkeerde auto bent gebotst? Autoverzekering.nl legt je uit wat je moet doen in dit soort situaties en wat er precies verzekerd is.

Autoverzekering vergelijken

Verplichte autoverzekering

Iedere bezitter van een auto of ander motorrijtuig is verplicht om een verzekering af te sluiten. Dit is de WA-verzekering: deze dekt schade die jij aan anderen veroorzaakt. Wil je ook schade aan je eigen auto laten verzekeren? Dan kun je kiezen voor een WA beperkt casco of all risk verzekering.

Schade claimen bij de verzekeraar

De schade die jij aanricht aan een ander, kan de tegenpartij laten vergoeden door jouw verzekering. Wanneer je schade aan je eigen auto hebt en all risk verzekerd bent, kun je ook deze schade laten vergoeden. Helaas daal je wel op de bonus-malus ladder, waardoor je maandelijkse premie waarschijnlijk zal stijgen. Hoeveel je precies daalt hangt af van de verzekeraar.

Laat je de schade aan je auto repareren? Hou er dan rekening mee dat je je auto een tijdje kwijt bent voor de garage. Kies bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering voor een dekking die bij je wensen past wat betreft vervangend vervoer. Kan je geen dag zonder je auto? Kies dan voor een autoverzekering waarbij je een leenauto krijgt van de garage.

Verschillende soorten schade

Autoschade kan verschillende vormen hebben. Wat er wordt vergoed door je verzekeraar, hangt af van de situatie.

Schade veroorzaakt met jouw auto

Wanneer iemand anders een ongeluk heeft gekregen met jouw auto en de schade is veroorzaakt door de persoon die jouw auto heeft geleend, is de schadeclaim voor de eigenaar van de auto, dus voor jou. Heb je andere vragen over schade, total loss of vandalisme? Bekijk dan alle vragen over schade bij de veelgestelde vragen.

Eenzijdige autoschade

Bij eenzijdige autoschade zijn er geen andere weggebruikers betrokken. In dit geval gaat het bijvoorbeeld over schade aan je auto of schade aan een object, zoals een lantaarnpaal. In sommige gevallen wordt deze enkelzijdige schade vergoed door de verzekeraar. Kijk op onze pagina eenzijdige schade om hier meer over te lezen.

Ongeval met een fietser of voetganger

Heb je een fietser of voetganger aangereden? Dan is het belangrijkste om direct te controleren of diegene hulp nodig heeft. Wanneer de situatie stabiel is, vul je een schadeformulier in en kun je eventuele getuigen een verklaring laten afleggen. Bij een ongeval met een fietser of voetganger is bijna altijd de automobilist aansprakelijk.

Letselschade

Letselschade is de fysieke of mentale schade die wordt veroorzaakt door een verkeersongeval. Degene die het ongeluk heeft veroorzaakt is hiervoor aansprakelijk en zal de kosten moeten verhalen op diens autoverzekering. Wat krijg je precies vergoed door je verzekeraar? Lees het op onze pagina letselschade.

Schadeformulier

Het invullen van een schadeformulier is alleen nodig bij een aanrijding met een persoon, een object of een dier, wanneer de eigenaar van het object of dier of het slachtoffer van de aanrijding het schadeformulier kan tekenen. Ook wanneer je een aanrijding hebt gehad met schade tot gevolg met een onbekend persoon of die van een onbekende eigenaar is het belangrijk een schadeformulier in te vullen.

Dit geldt ook voor schade door vandalisme. Het tekenen van het schadeformulier kan ter plekke worden gedaan of achteraf.

Geen schadeformulier invullen

Er zijn een aantal situaties waar je geen schadeformulier hoeft in te vullen. Dit is bij:

 • Schade door weersomstandigheden
 • Ruitschade
 • Diefstal
 • Joyriding
 • Aanrijding met een vast object wanneer de tegenpartij onbekend is

Wanneer schadeformulier invullen

Omdat je direct na het ongeluk het best kunt herinneren wat er is gebeurd, is het handig de voorkant van het schadeformulier direct met de tegenpartij in te vullen. Hiervoor gebruik je één formulier. Beide partijen dienen een kopie van dit formulier op te sturen naar de eigen autoverzekeraar. De achterkant van het schadeformulier kan individueel thuis worden ingevuld met de persoonlijke gegevens.

“Hoewel je hier na het rijden van schade niet altijd aan denkt, is het van belang om zo snel mogelijk na het ongeluk tenminste het schadeformulier in te vullen. Dan weet je nog precies wat er gebeurd is en kunnen zowel jij als de tegenpartij direct het formulier ondertekenen.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Snel een schadeformulier invullen

 1. Vul het schadeformulier direct in na de aanrijding.
  Direct na de aanrijding herinner je nog het beste wat er precies gebeurd is. Vul de voorkant van het formulier samen met de andere partij in. De achterkant kun je later alleen invullen.
 2. Maak een tekening van de situatie.
  Op het schadeformulier staat een vak waarin je een schets kan maken van de situatie. De tekening moet zo helder mogelijk zijn en moet door middel van pijlen laten zien aan welke kant de voertuigen tegen elkaar aan reden.
 3. Noteer op het formulier de naam en het adres van de getuigen.
  Dit kunnen ook passagiers zijn. Belangrijk is een handtekening van de tegenpartij en een van jezelf. Controleer of de verzekeringsgegevens van beide partijen zijn ingevuld.
 4. Is de tegenpartij onverzekerd?
  Wanneer de tegenpartij niet is verzekerd, kun je terecht bij het Waarborgfonds voor een vergoeding.
 5. Kopie maken.
  Maak tenslotte een kopie voor je persoonlijke administratie.

Politie bellen bij een aanrijding

Het is niet nodig om bij iedere aanrijding politie op te roepen. Dit is alleen nodig wanneer er sprake is van letsel of wanneer je de weg blokkeert met de auto die schade heeft geleden of onderdelen van de auto. Probeer altijd op een veilige plek te gaan staan, zoals in de berm of achter de vangrail. Een conflict over aansprakelijkheid met de tegenpartij los je op met je verzekeraar.

Autoverzekering vergelijken

Een auto-ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom belangrijk om een goede autoverzekering af te sluiten. Met onze vergelijker kun je eenvoudig verzekering vergelijken en de juiste dekking kiezen. Zo ga je met een goed gevoel de weg op!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 18-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, het is aanbevolen om schade zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. Dit zorgt voor een snellere afhandeling en voorkomt problemen met betrekking tot tijdslimieten voor het indienen van claims, die kunnen variëren per verzekeraar en polisvoorwaarden.

Als je de schade niet meldt bij je verzekeraar, loop je het risico dat de verzekeraar de claim afwijst als je later besluit deze alsnog in te dienen. Bovendien kunnen er juridische en financiële gevolgen zijn, afhankelijk van de aard van de schade en de betrokken partijen.

De hoogte van de schadevergoeding wordt bepaald op basis van de kosten van de reparatie of vervanging van beschadigde onderdelen, rekening houdend met eventuele afschrijving. Een schade-expert kan worden ingeschakeld om de omvang van de schade en de bijbehorende kosten vast te stellen. Factoren zoals polisdekking en eigen risico kunnen ook invloed hebben op het uiteindelijke vergoedingsbedrag.

In sommige gevallen kun je zelf kiezen waar je je auto laat repareren. Echter, veel verzekeraars werken samen met aangesloten herstelbedrijven en kunnen je aanmoedigen of verplichten om daar je auto te laten repareren. Raadpleeg de polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar om te weten wat in jouw situatie van toepassing is.

Ja, je premie kan hoger worden na een schade. Dit komt doordat je schadevrije jaren en bijbehorende no-claimkorting kunnen afnemen na het indienen van een claim, wat leidt tot een hogere premie bij de verlenging of het afsluiten van een nieuwe polis.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven