Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Schadeformulier auto

Je kan nog zo voorzichtig zijn in het verkeer, maar toch is het waar: een ongeluk zit in een klein hoekje. Dus als het gaat om jouw auto (of een ander voertuig) is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Op deze pagina leggen we uit wat dit schadeformulier is, wanneer en hoe je het invult, en hoe je kunt besparen op je autoverzekering.

Wat is het Europese schadeformulier auto?

Het Europese schadeformulier auto is een gestandaardiseerd document dat je gebruikt om autoschades te rapporteren in heel Europa. Het formulier helpt bij het vastleggen van de feiten en omstandigheden rondom een ongeval of schadegeval, en is belangrijk voor de afhandeling van de schade door de verzekeringsmaatschappijen.

Bij het afsluiten van je autoverzekering ontvang je automatisch een schadeformulier per post of digitaal.

Tips bij het invullen van het schadeformulier

Maar hoe vul je zo’n schadeformulier nu in als je betrokken bent bij een schadegeval of een ongeval met (blik)schade? Hiervoor hebben we de volgende tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Vul het formulier zo volledig en nauwkeurig mogelijk in: geef een duidelijke omschrijving van het ongeval en teken de situatie zo precies mogelijk uit.
  2. Schrijf duidelijk: gebruik duidelijke en leesbare (blok)letters.
  3. Maak foto’s: leg de situatie vast met foto’s van de schade, de locatie en eventuele verkeersborden.
  4. Noteer contactgegevens: als er getuigen zijn, noteer dan hun contactgegevens voor eventuele verificatie door de verzekeraar.
  5. Vul het formulier samen in: bespreek de situatie met de tegenpartij en vul het formulier samen in om misverstanden te voorkomen.
  6. Belangrijk: onderteken het formulier pas als je het eens bent met de ingevulde informatie.

Wanneer hoef je geen schadeformulier in te vullen?

Moet je altijd een schadeformulier invullen bij schade aan je voertuig? Nee, je hoeft geen schadeformulier in te vullen als er geen andere partij betrokken is bij het ongeval, bijvoorbeeld bij een eenzijdige aanrijding met een paaltje. In dat geval kun je de schade rechtstreeks melden bij je verzekeraar.

Schadeformulier auto downloaden

Om ervoor te zorgen dat je voorbereid bent op schade aan je auto, is het verstandig om altijd een papieren versie van het Europese schadeformulier auto in je auto te bewaren. Zo kun je het direct invullen na een ongeval.

Download het Europees schadeformulier hier.

Schadeformulier auto kwijt?

Ben je je schadeformulier auto kwijt of heb je je geprinte exemplaar gebruikt? Geen probleem! Via het Verbond van Verzekeraars kun je eenvoudig een nieuw Europees schadeformulier voor je auto downloaden. Of je vraagt een nieuw Europees schadeformulier aan bij je autoverzekeraar.

Kan je ook online het schadeformulier invullen?

Ja, je kunt het schadeformulier ook online invullen via de website van mobielschademelden.nl. Dit kan handig zijn als je geen papieren versie bij je hebt, of als je het formulier liever digitaal invult. Online of via de app heb je de mogelijkheid om direct foto’s te nemen, bijvoorbeeld met je smartphone, en deze eenvoudig te uploaden. In het geval van een ongeval met een voertuig met een kenteken, wordt de melding onmiddellijk doorgestuurd naar de verzekeraar.

Het is niet altijd mogelijk om online schade te melden, bijvoorbeeld bij een kettingbotsing of een aanrijding in het buitenland met een buitenlands voertuig.

Bespaar op je autoverzekering

Op Autoverzekering.nl kun je eenvoudig en onafhankelijk autoverzekeringen vergelijken en de beste deal vinden voor jouw situatie. Door regelmatig je autoverzekering te vergelijken, kun je flink besparen op je premie.

Heb je nog vragen over het schadeformulier auto of wil je advies over je autoverzekering? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, we helpen je graag!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 03-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je kunt het schadeformulier downloaden via de website van je verzekeraar, het Verbond van Verzekeraars, een papieren versie aanvragen bij je verzekeringsmaatschappij, of het formulier digitaal invullen via de website van mobielschademelden.nl.

Ja, je kunt het schadeformulier downloaden en zelf printen.

Beide betrokken partijen moeten het schadeformulier ondertekenen en opsturen naar hun eigen verzekeraar. Meld je de schade digitaal, dan wordt het formulier automatisch doorgestuurd naar jouw verzekeraar.

Nee, het is niet wettelijk verplicht, maar het is wel handig om altijd een schadeformulier in je auto te bewaren.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven