Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Waarborgfonds

Het Waarborgfonds is er voor mensen die schade hebben geleden door een motorvoertuig en met deze schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar. Zij kunnen hun schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Wat is het Waarborgfonds?

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een stichting en vergoedt schade veroorzaakt door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig.  Wanneer een slachtoffer niet in staat is om een schadevergoeding te krijgen van de tegenpartij, komt het fonds in beeld. Verzekeraars dragen bij aan het fonds door de verplichte premie die zij betalen.

Wanneer wordt de schade vergoed?

Het Waarborgfonds vergoedt alleen schade die in Nederland is veroorzaakt door een ander motorvoertuig wanneer:

  • Het andere motorvoertuig niet verzekerd is;
  • Het andere voertuig niet verzekerd is, omdat de bestuurder daar principiële bezwaren tegen heeft;
  • De bestuurder van het andere motorvoertuig is doorgereden en de identiteit van deze bestuurder niet te achterhalen is;
  • Het motorvoertuig gestolen is;
  • De verzekeraar van het motorvoertuig failliet is.

Het Waarborgfonds vergoedt dus alleen schade door een motorvoertuig. Schade aan een motorvoertuig door een aanrijding met een fietser of winkelwagentje wordt niet vergoed. Ook vandalisme en vernieling wordt niet vergoed door het Waarborgfonds.

Schade bewijzen Waarborgfonds

Om in aanmerking te komen voor het Waarborgfonds moet je bewijzen dat de schade door een motorvoertuig is veroorzaakt. Om de schade te bewijzen kun je foto’s maken van sporen zoals afgereden onderdelen, lakschade en glasscherven. Autoverzekering.nl heeft een checklist voor je gemaakt voor het claimen van schade:

Eisen waaraan je moet voldoen:

  • Er is sprake van schade
  • De schade is veroorzaakt door:
    een motorvoertuig, een daaraan gekoppelde aanhangwagen, afgevallen lading of een verloren onderdeel van het motorvoertuig.
  • De schade is in Nederland ontstaan

Waarborgfonds: Schade door onbekend motorvoertuig

Heb je schade aan je auto door een onbekend motorvoertuig? Je zult dan eerst zelf moeten proberen om de gegevens van het voertuig te achterhalen. Dit kan door bijvoorbeeld een getuigenoproep of buurtonderzoek.

Doe aangifte

Het is ook belangrijk om aangifte te doen bij de politie. Als je te lang wacht met het achterhalen van de gegevens dan vergoedt het Waarborgfonds je schade niet. Je zult binnen 14 dagen de gegevens moeten achterhalen.

Eigen risico

Er geldt bij materiële schade die veroorzaakt is door een onbekend gebleven motorvoertuig een eigen risico van €250. Je ontvangt geen schadevergoeding als het bedrag aan schade lager is dan het eigen risico.

Schade door een onverzekerd of gestolen motorvoertuig

Heb je schade die veroorzaakt is door een onverzekerd of gestolen motorvoertuig? Je zult dan eerst zelf de eigenaar van het voertuig schriftelijk aansprakelijk moeten stellen.

Als de schade niet wordt vergoed door de verzekeraar dan kun je een verzoek om schadevergoeding indienen bij het Waarborgfonds. Dit kun je doen via het online formulier op de website van het Waarborgfonds. Vergeet niet om een kopie van de aansprakelijkstelling toe te voegen.

Waarborgfonds: Schade door gemoedsbezwaarde

Er zijn mensen die om principiële redenen tegen elke vorm van verzekeren zijn. Zij worden ook wel gemoedsbezwaarden genoemd.

Gemoedsbezwaarden kunnen een vrijstelling krijgen van de verzekeringsplicht, maar ze zijn wel verplicht om jaarlijks een bedrag te betalen aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden. Wanneer gemoedsbezwaarden schade met hun motorvoertuig veroorzaken moeten zij die zelf vergoeden.

Als de gemoedsbezwaarde schade heeft veroorzaakt aan je auto zul je de bestuurder of eigenaar van het voertuig eerst zelf schriftelijk aansprakelijk moeten stellen. Wanneer de schade niet vergoed wordt door je autoverzekering kun je een verzoek indienen bij het Waarborgfonds.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 16-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het Waarborgfonds bij een autoverzekering vergoedt schade veroorzaakt door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig. Het is opgericht om slachtoffers van ongevallen te helpen en wordt gefinancierd door alle verzekeraars. Je moet eerst aangifte doen bij de politie en vervolgens een claim indienen bij het Waarborgfonds. De voorwaarden en procedures verschillen per land.

Bij het Waarborgfonds moet je eerst aangifte doen bij de politie. Daarna kun je een claim indienen en bewijsstukken overleggen. Het waarborgfonds beoordeelt de claim en vergoedt de werkelijke schade als deze wordt goedgekeurd. Het fonds probeert vervolgens de kosten te verhalen op de eigenaar van het onbekende of onverzekerde voertuig. De voorwaarden en procedures verschillen per land.

Je kunt een beroep doen op het Waarborgfonds bij een autoverzekering als je schade hebt geleden door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig, een buitenlands motorvoertuig waarvan de verzekeraar niet bekend is, of bij een faillissement van de verzekeraar. De schade moet buiten jouw schuld zijn ontstaan en de voorwaarden en procedures verschillen per land.

Ja, er kunnen kosten verbonden zijn aan het aanvragen van het Waarborgfonds bij een autoverzekering, zoals een eigen risico of administratiekosten. De kosten verschillen per land en per situatie, dus het is verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar of het Waarborgfonds zelf om te informeren naar de eventuele kosten.

Nee, je kunt geen schadevergoeding krijgen van het waarborgfonds als jouw eigen auto niet verzekerd was. Het Waarborgfonds is er alleen voor schade veroorzaakt door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig. Het is verplicht om een autoverzekering af te sluiten als je met een auto op de openbare weg rijdt en het is belangrijk om deze up-to-date te houden.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven