Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Bestelautoverzekering

Heb jij een bestelauto en wil je deze verzekeren? Dat kan op Autoverzekering.nl! Vul hieronder je gegevens in, kies je dekking en vergelijk het aanbod van verschillende bestelautoverzekeringen. Wil je meer weten over bestelautoverzekeringen? Op deze pagina lees je informatie over de verschillende dekkingen, fiscale voordelen en veelgestelde vragen.

Wat is een bestelautoverzekering?

Heb je een auto met laadruimte die voornamelijk wordt gebruikt voor werk? Dan heb je waarschijnlijk een bestelauto. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een bedrijfsauto die gebruikt wordt door aannemers en bouwvakkers, maar ook voor gehandicaptenvervoer wordt vaak een bestelauto ingezet. Een bestelauto mag een maximaal beladen gewicht hebben van 3.500kg. Als het gewicht daarboven zit, dan spreken we van een vrachtwagen.

Bestelautoverzekering

Verschil tussen een bestelauto en personenauto

Je mag niet iedere auto die je soms gebruikt voor werk een bestelauto noemen. Voordat je auto als bestelauto wordt beschouwd door de Belastingdienst, moet je aan aardig wat eisen voldoen.

Zo moet de auto ingericht zijn voor het vervoer van goederen, een vlakke laadvloer hebben en is de toegestane maximummassa maximaal 3.500 kilo. Daarnaast moet je een btw-nummer hebben en meer dan 10% van je kilometers zakelijk te rijden.

Inrichting bestelauto

Ook aan de ombouw en inrichting van de bestelauto worden eisen gesteld. Deze zijn afhankelijk van het soort bestelauto dat je hebt (met open laadbak, met verhoogd dak, met dubbele cabine, etc). De eisen van de Belastingdienst vind je hier.

Als je auto niet voldoet aan de eisen van de Belastingdienst, wordt de auto gezien als een personenauto. Dit betekent dat je een autoverzekering af moet sluiten voor een personenauto. Als dit het geval is, kan je via ons autoverzekeringen vergelijken. Zo vind je gemakkelijk en snel een verzekeraar die bij jou past.

Overzicht dekkingen bestelautoverzekering

WA-verzekering

Hiervoor ben je verzekerd:
  • checkmark Schade aan anderen
  • checkmark Diefstal of inbraak
  • checkmark Ruitschade
  • checkmark Stormschade en brandschade
  • checkmark Schade door eigen toedoen
  • checkmark Vandalisme
WA verzekering vergelijken

WA + beperkt casco

Hiervoor ben je verzekerd:
  • checkmark Schade aan anderen
  • checkmark Diefstal of inbraak
  • checkmark Ruitschade
  • checkmark Stormschade en brandschade
  • checkmark Schade door eigen toedoen
  • checkmark Vandalisme
WA + vergelijken

All risk

Hiervoor ben je verzekerd:
  • checkmark Schade aan anderen
  • checkmark Diefstal of inbraak
  • checkmark Ruitschade
  • checkmark Stormschade en brandschade
  • checkmark Schade door eigen toedoen
  • checkmark Vandalisme
All risk vergelijken

Bestelautoverzekering: WA, WA+ of allrisk?

Als je een bestelautoverzekering wilt aanvragen, heb je de keuze uit drie dekkingen. Welke het beste bij jouw bedrijfsauto past, hangt o.a. af van de leeftijd van je auto.

WA-verzekering

Je moet je bedrijfsauto altijd minimaal WA verzekeren. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De enige schade die een WA-verzekering vergoedt, is de schade die jij als bestuurder maakt bij een andere weggebruiker. Een WA-verzekering is aan te raden als je bestelauto ouder dan 10 jaar is.

WA+ verzekering

Een WA+ verzekering wordt ook wel Beperkt Casco genoemd. Deze dekking vergoedt de schade die jij maakt bij een tegenpartij, maar je krijgt ook een vergoeding voor sommige soorten schade aan je eigen auto. Je kan hierbij denken aan ruitschade, brand, storm en diefstal. Een WA+ verzekering is aan te raden als je bestelauto 6 tot 10 jaar oud is.

Allrisk verzekering

Met een allrisk, ofwel volledig cascoverzekering, ben je het meest volledig verzekerd. Je krijgt hierbij alle schade vergoedt, ongeacht of je dit zelf hebt veroorzaakt. Is je auto maximaal 5 jaar oud? Dan is een allrisk verzekering een goede keuze.

Is je auto ouder dan 5 jaar, maar wil je deze wel graag allrisk verzekeren? Dit is een goede keuze als je weinig geld achter de hand hebt, de dagwaarde van je auto hoog ligt of als het premieverschil met een lagere dekking minimaal is. Daarnaast kan je natuurlijk nog kiezen voor aanvullende verzekeringen.

Bestelautoverzekering

Aanvullende verzekeringen

Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA beperkt casco of all risk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s.

Goed om te weten: je kunt met onze bestelautovergelijker alleen basisdekkingen vergelijken. Wil je toch een aanvullende verzekering afsluiten? Je kunt deze dan apart afsluiten op de website van de verzekeraar.

Autoverzekering vergelijken

Soorten dekkingen

  • 1

    Schadeverzekering inzittenden (SVI) 

    Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval. Het kan gaan om letselschade, maar ook om materiële schade aan bijvoorbeeld kleding of bagage. Een SVI dekt ook de kosten voor medische behandeling, revalidatie en eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.

  • 2

    Ongevallenverzekering 

    Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.

  • 3

    Pechhulp 

    Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu. Het kan gaan om hulp ter plekke, zoals het vervangen van een lekke band, maar ook om het wegslepen van de auto naar een garage.

  • 4

    Rechtsbijstand 

    Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan geschillen over de schuldvraag bij een ongeval of de hoogte van de schadevergoeding.

  • 5

    No-claimbeschermer 

    Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar. Normaal gesproken verlies je bij schade je no-claimkorting en daarmee gaat ook je premie omhoog. Met een no-claimbeschermer behoud je je no-claimkorting en blijft je premie gelijk.

Speciale regelingen

Naast de bovengenoemde standaard aanvullende verzekeringen bieden sommige verzekeraars ook speciale regelingen aan. Als je een nieuwe bestelauto hebt gekocht, kun je bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling afsluiten. Je verzekeraar vergoedt dan de nieuwwaarde van je auto bij total loss of diefstal. Dit kan een hogere uitkering opleveren dan de dagwaarde van de bestelauto.

Heb je een tweedehands bestelauto gekocht? Dan kun je een aanschafwaarderegeling overwegen. Je krijgt dan bij een total loss het aankoopbedrag van je bestelauto terug van de verzekeraar.

Heeft je bestelauto dure accessoires zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak? Dan kun je deze aanvullend verzekeren met een accessoiredekking. Als je losse spullen in je bestelauto wilt verzekeren, dan zul je hiervoor een transportverzekering moeten afsluiten.

bestelauto verzekeren

Belastingvoordelen bestelauto

BPM

Sinds 1 januari 2007 hoef je de Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen niet meer voor te schieten als je een bedrijfsauto koopt. Je krijgt namelijk vrijstelling van omzetbelasting als je ondernemer bent.

Je moet de BPM alsnog betalen als je met je onderneming stopt, de auto ombouwt tot personenauto of als je de bestelauto verkoopt aan een particulier terwijl de auto nog jonger is dan vijf jaar.

BTW aftrek

Als je een bestelauto koopt, mag je de kosten voor de inkomstenbelasting optellen bij het vermogen van het bedrijf. Wanneer je BTW belaste werkzaamheden uitvoert voor je bedrijf, kun je de BTW over de koop van je bedrijfsauto aftrekken.

Voor privégebruik betaal je gewoon BTW, hetzelfde geldt voor woon-werkverkeer.

Wegenbelasting

Voor bestelauto’s die zakelijk gebruikt worden, gelden lagere tarieven voor wegenbelasting. Als je als ondernemer voor de omzetbelasting bent geregistreerd, wordt automatisch dit lagere tarief gerekend. Je moet echter wel aan enkele voorwaarden voldoen.

  • Je moet ondernemer zijn voor de omzetbelasting
  • Je moet een btw-nummer hebben
  • Je moet de rechtspersoon zijn aan wie het btw-nummer is toegekend
  • Je moet jaarlijks meer dan 10% van je kilometers zakelijk hebben gereden
  • De bestelauto moet op jouw naam staan
bestelauto verzekeren

Grijs kenteken bestelautoverzekering

Een grijs kenteken is niet letterlijk grijs. Het is een administratieve benaming voor bestelauto’s, wat betekent dat het nummerbord gewoon geel is. Je kan een grijs kenteken herkennen aan het eerste letter op het nummerbord: dit is altijd een B of V.

Een bestelauto voorzien van een grijs kenteken biedt zowel voor privé- als zakelijk gebruik mogelijkheden. Bij zakelijk gebruik profiteer je van diverse fiscale voordelen. Deze voordelen zijn echter niet van toepassing als je de bestelauto uitsluitend voor privédoeleinden inzet. Er bestaat een uitzondering op deze regel voor personen met een handicap; zij kunnen onder bepaalde voorwaarden alsnog in aanmerking komen voor fiscale voordelen.

Premie bestelautoverzekering

De hoogte van de premie die je voor een bestelautoverzekering betaalt is afhankelijk van een aantal factoren waaronder:

  • je leeftijd;
  • je woonplaats;
  • type bestelauto dat je hebt;
  • bouwjaar van de bestelauto;
  • de dagwaarde van de bestelauto;
  • gewicht van de bestelauto;
  • aantal kilometers dat je per jaar rijdt;
  • gebruik bestelauto (particulier of zakelijk);
  • het vermogen de bestelauto;
  • schadeverleden van de bestelauto;
  • de leeftijd van de bestelauto;
  • het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.
Premie bestelautoverzekering

Schadevrije jaren bestelautoverzekering

Ook bij een bestelautoverzekering kun je schadevrije jaren opbouwen. Schadevrije jaren zijn jaren die je opbouwt zonder schade te rijden. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger je op de bonus-malus ladder komt te staan en hoe meer korting je krijgt op je autoverzekering. Deze korting noemen we ook wel no-claimkorting.

Bestelautoverzekering vergelijken

Sinds 21 april 2023 kun je op Autoverzekering.nl ook bestelautoverzekeringen vergelijken. Met het aanbieden van deze service hopen we nog meer mensen te helpen bij het vinden van de best passende autoverzekering. Heb je een bestelauto en wil je graag besparen op je autoverzekering? Dan is het verstandig om een vergelijking te maken, zodat je zeker weet dat je nog goed zit en niet te veel betaalt bij je huidige verzekeraar.

Bestelautoverzekering vergelijken

Veelgestelde vragen

    Wat kost een bestelautoverzekering?

    De premie van een bestelautoverzekering hangt o.a. af van het automerk, de dagwaarde, het gewicht van de auto, het aantal schadevrije jaren, je woonplaats en het vermogen van de motor. Hoeveel een bestelautoverzekering kost, hangt dus helemaal af van jouw persoonlijke situatie. Om een inzicht te krijgen in de kosten voor het verzekeren van jouw bestelauto kun je het beste een vergelijking maken.

    Als ik iemand anders in mijn bestelauto laat rijden, is diegene dan verzekerd?

    Ja, als je bijvoorbeeld een familielid of kennis in je bestelauto laat rijden dan is diegene gewoon verzekerd. Waarvoor deze persoon verzekerd is, hangt wel af van de basisdekking en eventuele aanvullende dekkingen die je voor je bestelauto hebt afgesloten. Check voor de zekerheid dus altijd de polisvoorwaarden van je bestelautoverzekering.

    Ben ik verzekerd voor ruitschade met de bedrijfsautoverzekering?

    Met een WA+ beperkt casco of All risk verzekering ben je verzekerd voor ruitschade. Heb je alleen een WA-dekking? Dan ben je niet verzekerd tegen ruitschade.

    Is een bestelautoverzekering verplicht?

    Ja, als je met je bestelauto de weg op wil dan ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd tegen schade die je bij anderen veroorzaakt. Als je zonder verzekerd te zijn toch de weg op gaat dan riskeer je een geldboete.

    Zijn de spullen in mijn auto verzekerd met een bestelautoverzekering?

    Nee, losse spullen in je bestelauto zijn niet verzekerd tegen schade of diefstal. Je zult hiervoor een aparte transportverzekering moeten afsluiten.

    Wordt schade aan mijn lading gedekt door een bestelautoverzekering?

    In de meeste gevallen wordt schade aan de lading niet gedekt door de basisdekking van je bestelautoverzekering (WA, WA+ beperkt casco of All risk). Als je regelmatig waardevolle lading vervoert, kan het raadzaam zijn om een transportverzekering af te sluiten. Hiermee zijn je spullen verzekerd tegen schade en diefstal.

    Kan ik mijn bestelautoverzekering gebruiken voor zowel zakelijk als privégebruik?

    Ja, dat is mogelijk. Als je een bestelautoverzekering hebt, dan ben je zowel voor je privé- als zakelijke ritten verzekerd.

    Verder is het mogelijk om een bestelauto particulier te verzekeren.

    Moet ik mijn bestelauto inclusief of exclusief btw verzekeren?

    Bij het invullen van de gegevens in onze vergelijker heb je de keuze om je bestelauto inclusief of exclusief btw te verzekeren. Als je de bestelauto voor zakelijke doeleinden gebruikt, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een btw- en BPM-vrijstelling. Geldt dit ook voor jou? Dan is het verstandiger om je bestelauto exclusief btw te verrekenen. Je kunt de btw namelijk terugvragen bij de Belastingdienst. Wanneer je jouw bestelauto exclusief btw verzekert, betekent dit dat het verzekerde bedrag lager is waardoor je premie ook lager zal uitvallen.

    Goed om te weten: om in aanmerking te komen voor btw-aftrek, moet je bestelauto gekocht zijn op naam van jouw bedrijf.

    Gelden de opgebouwde schadevrije jaren van mijn privé-auto ook voor mijn bestelauto?

    Nee, jouw opgebouwde schadevrije jaren van je privé-auto gelden niet voor je bestelauto. Je bouwt per auto schadevrije jaren op, waardoor je ze niet voor twee auto’s tegelijk kunt gebruiken.

Terug naar boven