Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Zijn accessoires in mijn auto verzekerd bij diefstal of schade?

Als je dure accessoires in je auto hebt, wil je natuurlijk wel dat deze meeverzekerd zijn bij schade of diefstal. Zit dit eigenlijk standaard in je autoverzekering? Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie. Daarnaast kun je ook direct een vergelijking voor je autoverzekering maken en gemiddeld €265 per jaar besparen.

Autoverzekering vergelijken

Zijn mijn accessoires meeverzekerd tegen schade en diefstal?

Of al je accessoires meeverzekerd zijn, hangt ten eerste van je dekking af. Als je alleen een WA-dekking hebt, zijn je accessoires nooit meeverzekerd. Deze dekking vergoedt alleen schade die jij met je auto aan anderen toebrengt. Bij een WA beperkt casco en all risk zijn accessoires vaak wel (gedeeltelijk) meeverzekerd. De hoogte hiervan verschilt echter per verzekeraar. Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden van je verzekering. Daarnaast is het nog belangrijk op welk moment de accessoires in je auto gebouwd zijn. Is dit ‘af-fabriek’ gebeurd of niet?

Wat is af-fabriek?

Verzekeraars verstaan onder accessoires ‘alles wat nog niet af-fabriek in de auto zit’. Wat wil dit zeggen? Als je auto al een ingebouwd alarmsysteem had toen hij de fabriek uitkwam, dan geldt dit niet als accessoire en is deze gewoon meeverzekerd met je auto. Heb je er zelf op een later moment een nieuw alarmsysteem ingezet? In dit geval spreek je wel van een accessoire en valt dit onder je accessoireverzekering. Andere voorbeelden van accessoires zijn lichtmetalen velgen, spoilers, een trekhaak en je lpg- installatie, tenzij deze al in of aan de auto zaten toen je auto uit de fabriek kwam.

accessoires autoverzekering

Ik heb nieuwe velgen op mijn auto gezet. Moet ik dit doorgeven aan mijn verzekering?

Als je wilt dat deze meeverzekerd worden, dan wel! Een verzekeraar bepaalt de hoogte van de uitkeringen op basis van de waarde van je auto. De velgen die standaard bij je auto zitten of het ingebouwde alarmsysteem worden al meegenomen in de cataloguswaarde. Zet je er duurdere velgen op? Dan wordt je auto ook meer waard. Als een verzekeraar hier niet van op de hoogte is, zal je die extra waarde dus ook niet vergoed krijgen als er sprake is van schade of diefstal.

accessoires autoverzekering

Zijn mijn accessoires meeverzekerd tegen schade en diefstal?

Dit verschilt per autoverzekeraar. Meestal zijn accessoires tot een bepaald bedrag gratis meeverzekerd. Dit kan variëren van €500 tot €2500. Heb je nog duurdere accessoires in of aan je auto zitten? Dan kun je dit bij je verzekeraar aangeven. Vaak kun je het maximale bedrag opkrikken tegen een iets hogere premie.

Wat valt niet onder de accessoire dekking?

Niet alle verzekeraars zien geluidsapparatuur als accessoire. Dit houdt in dat je radio, speakers en versterkers die nog niet standaard bij de auto hoorden, niet altijd gedekt zijn. Ook navigatiesystemen en mobieltjes zijn vaak niet verzekerd. Daarnaast stellen verzekeraars radardetectie-apparatuur niet op prijs en deze zijn dus ook niet gedekt.

Losse spullen

Losse accessoires als een kinderstoeltje, een sleepkabel of een telefoonhouder zijn niet standaard meeverzekerd. Dit kan vaak wel op een andere manier. In enkele gevallen kan dit vergoed worden via een inboedelverzekering of een reisverzekering. Tot een aantal jaar geleden bestond er een speciale autoverzekering voor vrouwen met standaard handtasdekking. Een dakkoffer kun je vaak op dezelfde manier als losse spullen verzekeren.

Voorwaarden voor vergoeding gestolen accessoires

Verzekeraars keren niet zomaar alles uit bij diefstal. Vaak zitten hier wel voorwaarden aan. Zo mogen de spullen niet te duidelijk in het zicht liggen en moet de deur tijdens de inbraak op slot hebben gezeten.

Bekijk de polis goed voordat je een autoverzekering kiest

Sommige verzekeraars zijn beter ingespeeld op auto’s met dure accessoires dan anderen. Let hier dus ook op bij het vergelijken van je autoverzekering als je van plan bent accessoires voor je auto te kopen.

Autoverzekering vergelijken

Terug naar boven