Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Alles wat je moet weten over het polisblad van je autoverzekering

Als het over autoverzekeringen gaat, hoor je al snel de term polisblad. Maar wat wordt daar nu precies mee bedoeld? Wat is het, waar kun je het vinden en wat staat erop? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over dit belangrijke onderdeel van een autoverzekering.

Wat is het polisblad van mijn autoverzekering?

Het polisblad is het onderdeel van een polis dat de belangrijkste informatie over je (auto)verzekering bevat. Je zou het de identiteitskaart van je verzekering kunnen noemen. Hier vind je gegevens zoals dekking, geboortedatum, adres en andere persoonlijke gegevens van de verzekerde, premiebedragen en looptijd. Kortom, het polisblad geeft je een overzicht van de belangrijkste gegevens van je verzekering.

polisblad autoverzekering

Polisblad vs. polisvoorwaarden

Je hoort ook vaak de term polisvoorwaarden als het gaat om verzekeringen. Is dat hetzelfde als het polisblad? Nee, dat is niet hetzelfde: het polisblad geeft zoals gezegd een samenvatting van de belangrijkste gegevens van je verzekering, terwijl de polisvoorwaarden juist alle gedetailleerde regels en bepalingen bevatten.

Denk aan het polisblad als een beknopte brochure en de polisvoorwaarden als een uitgebreid boekwerk. Beide zijn belangrijk, maar voor snel belangrijke gegevens raadplegen is het polisblad de handigste plek en voor de details of ‘kleine lettertjes’ moet je bij de polisvoorwaarden zijn.

Hoe kan ik mijn polisblad inzien?

Voorheen ontving je het polisblad standaard op papier bij het afsluiten van je verzekering, samen met de polisvoorwaarden. Tegenwoordig is dat steeds vaker digitaal. Als je het papieren polisblad kwijt bent, kun je het vaak online opvragen via de website van je verzekeraar. Het is sowieso verstandig om een digitale kopie op een veilige plek op te slaan, zodat je er altijd toegang tot hebt wanneer dat nodig is.

Het vinden van je polisblad kan misschien een uitdaging lijken, vooral als je niet bekend bent met de verzekeraarswebsite. Maar de meeste verzekeraars bieden tegenwoordig op hun website gemakkelijk toegang tot al je verzekeringsdocumenten.

Hoe ziet een polisblad eruit?

Een polisblad autoverzekering kan er per verzekeraar anders uitzien, maar over het algemeen bevat het informatie zoals je persoonlijke gegevens, gegevens over je voertuig, dekkingen en eventuele aanvullende informatie. Het is verstandig om als je een nieuwe verzekering afsluit het polisblad zorgvuldig door te nemen, zodat je volledig op de hoogte bent van je verzekering.

Het woord polisblad is enkelvoud, dus je verwacht wellicht 1 A4’tje, maar een polisblad kan wel degelijk uit meerdere bladen bestaan. We zetten op een rij wat er bijvoorbeeld op het polisblad van een autoverzekering kan staan:

 • Naam van de verzekeraar en van de verzekering
 • Korte omschrijving van de dekking(en)
 • Gegevens van de verzekeringnemer
 • Gegevens van de verzekerde auto
 • Aantal schadevrije jaren
 • Eventueel eigen risico
 • Bonus malus korting
 • Voorwaarden
 • Clausules
 • Premie

Van voorwaarden en clausules staan op het polisblad meestal alleen de namen of code(s) en misschien een korte omschrijving. De inhoud van de voorwaarden en clausules lees je in de polisvoorwaarden.

Vind de beste deal voor jouw auto

Nu je alles weet over het polisblad is dat wellicht een mooi moment om te checken of je autoverzekering nog wel de beste voor jouw situatie is. Wij helpen je graag met besparen op je autoverzekering. Met onze onafhankelijke autoverzekeringvergelijker zie je direct hoeveel jij per jaar kunt besparen.

Veelgestelde vragen

  Wat moet ik doen als ik mijn polisblad kwijtraak?

  Als je je polisblad kwijtraakt, kun je contact opnemen met je autoverzekeraar en een nieuw exemplaar opvragen. Vaak kun je het polisblad ook downloaden via je online account bij je verzekeraar.

  Wat moet ik controleren op mijn polisblad?

  Het is belangrijk om alle gegevens op het polisblad goed te controleren, vooral de persoonlijke gegevens, dekkingen en het verzekerde voertuig. Controleer ook de geldigheidsduur en de periode waarvoor je de autoverzekering hebt afgesloten.

  Kan ik wijzigingen aanbrengen op mijn polisblad?

  Als er wijzigingen nodig zijn, zoals een verandering in de dekking of het verzekerde voertuig, moet je contact opnemen met je autoverzekeraar. Zij kunnen de benodigde aanpassingen aanbrengen en je een bijgewerkt polisblad sturen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 18-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven