Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Grijs kenteken

Veel bestelwagens in Nederland rijden met een grijs kenteken. Dit kenteken is niet echt grijs, maar gewoon geel. Het betekent echter dat je kunt profiteren van belastingvoordeel. Je moet daarvoor wel aan een aantal eisen voldoen. Wij leggen je uit wat het is, wat de voordelen zijn en hoe je een autoverzekering met grijs kenteken afsluit.

Grijs kenteken

Wat is een grijs kenteken?

Heb je nog nooit een grijs kenteken gezien? Dat kan kloppen. Het gaat namelijk niet over een kenteken dat grijs gekleurd is, maar om een auto die is ingericht voor vervoer van goederen. Dit betreft bijna altijd bestelwagens en het nummer begint meestal met een B of een V. Met een zo’n auto profiteer je van belastingvoordeel en rijd je vaak op diesel. Hierdoor wordt het extra goedkoop.

Grijs kenteken

Voordelen van een grijs kenteken

Een grijs kenteken is fiscaal aantrekkelijk. Je betaalt namelijk minder wegenbelasting, kunt bij aanschaf van je bestelwagen vrijstelling krijgen voor de BPM en de BTW is aftrekbaar.

Je betaalt minder wegenbelasting

Gebruik je je bestelauto zakelijk, dan hoef je minder wegenbelasting te betalen. Als je als ondernemer bent geregistreerd voor de omzetbelasting, dan wordt dit lagere tarief automatisch toegepast. Er worden wel een aantal voorwaarden gehanteerd:

 • De bestelwagen staat op jouw naam
 • Je rijdt meer dan 10% van het aantal kilometers per jaar zakelijk
 • Je hebt een BTW nummer
 • Je krijgt vrijstelling voor de BPM

Als ondernemer met een bestelwagen krijg je vrijstelling van de omzetbelasting. Je hoeft bij de aankoop van je bestelauto dan ook geen Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (BPM) voor te schieten. Je moet wel meer dan 10% van het aantal kilometers zakelijk rijden. De vrijstelling krijg je niet als je:

 • De bestelauto ombouwt tot personenauto
 • Je bestelwagen aan een particulier verkoopt als je auto nog geen 5 jaar oud is
 • Stopt met je onderneming

De BTW is aftrekbaar

Koop je een nieuwe bestelwagen voor zakelijk gebruik, dan kun je de kosten hiervan voor de inkomstenbelasting optellen bij het vermogen van je bedrijf. Bij de aankoop betaal je ook een BTW-bedrag. Voer je werkzaamheden uit die met BTW belast zijn, dan kun je de BTW van je aankoop aftrekken.

Let er op dat je de BTW voor eventueel privégebruik van je bestelauto wel terug moet betalen. Als je een bestelautoverzekering afsluit, dan kun je hier aangeven dat je de BTW wilt verrekenen. De cataloguswaarde wordt dan verlaagd met het BTW-bedrag en de premie voor je bestelautoverzekering valt lager uit.

Voordelen van auto met grijs kenteken

 • checkmark De no-claimkorting op een autoverzekering kan oplopen tot 80%
 • checkmark Ook relatief jonge bestuurders kunnen dit afsluiten
 • checkmark Het is voor zowel particulier als privé gebruik
 • checkmark Je profiteert van een snelle en vakkundige afwikkeling van schades
 • checkmark De mogelijkheid voor een transport- en eigenvervoerverzekering
 • checkmark Je polisvoorwaarden & groene kaart krijg je binnen enkele dagen
Hoe werkt het

Hoe sluit je een autoverzekering met grijs kenteken af?

Heb je een auto met grijs kenteken, dan moet je minimaal een WA verzekering afsluiten bij je zakelijke autoverzekering. Net zoals bij particuliere autoverzekeringen heb je ook de keuze uit een WA+ of All Risk autoverzekering.

Wil je een autoverzekering met grijs kenteken afsluiten, dan is het belangrijk voor de dekking dat je precies aangeeft wat zakelijk en privé gebruik is. Als je geen enkele kilometer privé rijdt met je bestelwagen en echt alleen zakelijk, dan kun je een “Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” bij de Belastingdienst aanvragen.

Na het indienen van deze verklaring hoef je geen rittenregistratie meer bij te houden en geen rekening te houden met de correctie voor het privégebruik van de bestelwagen voor je winstberekening.

Echter verzekeren de meeste autoverzekeraars alleen voor privégebruik. Ook bij ons kun je geen grijs kenteken verzekeren, maar bekijk wel alvast de mogelijkheden voor een bestelautoverzekering.

Hoe werkt het

Goedkope verzekering met grijs kenteken

Een goedkope autoverzekering heb je met alle genoemde voordelen zo afgesloten. Je profiteert van relatief veel belastingvoordeel en als je een goede vergelijking maakt, vind je gemakkelijk de goedkoopste autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken

Een grijs kenteken heb je als je in een bestelwagen rijdt. Het is dus het handigste om bestelautoverzekeringen te vergelijken en zo de goedkoopste deal te vinden. Echter is het nog niet mogelijk om bestelautoverzekeringen te vergelijken op Autoverzekering.nl.

Op zoek naar een particuliere autoverzekering? Ga dan naar onze autoverzekering vergelijker en vul je gegevens in.

Autoverzekering vergelijken

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.887 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.887 reviews.

f. madi

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

zeer snel en goed geregeld

abraham

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Prima, snel en correct

janos

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Alles was duidelijk en snel.

f. madi

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

zeer snel en goed geregeld

abraham

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Prima, snel en correct

janos

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Alles was duidelijk en snel.

  Meer beoordelingen
  Terug naar boven